Baltkrieviem jāpierod pie jaunas naudas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Baltkrievijā apgrozībā ieviestas jaunas banknotes un monētas. Lai stabilizētu valūtu un vienkāršotu norēķinus, notikusi denominācija - naudas zīmju nominālās vērtības mainīšana, „atmetot” četras nulles. Iedzīvotājiem, kuri pieraduši naudu skaitīt desmitos un simtos tūkstošu, nāksies apgūt jaunas cenas – izteiktas viencipara un divciparu skaitļos, raksta Rus.lsm.lv.

Nominācija, kura sākusies 1.jūlijā, gatavošanās notika jau sen – prezidents Aleksandrs Lukašenko atbilstošu rīkojumu parakstīja pērnā gada novembrī, bet tagad apgrozībā ieviestās banknotes un monētas Nacionālā banka izgatavojusi jau 2009. gadā. Maciņos nonāks astoņu nominālu monētas (no vienas kapeikas līdz diviem rubļiem – „vecajā” naudā 100 rubļi līdz 20 tūkstoš rubļiem) un 5 rubļu līdz 500 rubļu banknotes (attiecīgi 50 tūkstoš līdz 5 miljoni rubļu).

Pēcpadomju laikā Baltkrievijā ši jau ir trešā denominācija – pirmā bija 1994. gadā, kad „atmeta” vienu nulli, otrā – 2000.gadā, kad likvidēja trīs nulles.

Bija plānots, ka naudas automātos jauno naudu varēs saņemt jau no pirmās reformas dienas, taču portāls Tut.by vēsta, ka ne visur tā notiek. Arī veikalos pagaidām pārdevēji nosauc cenas gan vecajā, gan jaunajā izteiksmē, bet tirgū žurnālistiem nācies saskarties ar to, ka jaunā parauga banknotes nepieņem.

Baltkrievijā minimālā alga pašlaik ir 230 rubļi ( 103,6 eiro); Tut.by min jauno cenu piemērus:

- litrs 95.markas benzīna – 1,19 rubļi (54 centi);
- braukšanas biļete Minskas sabiedriskajā transportā – 50 kapeikas (22,5 centi);
- litrs piena – 1,37 rubļi (62 centi);
- 10 olas – 2,21 rublis (99 centi);
- kilograms cukura – 1,65 rubļi (74 centi);
- puslitrs degvīna – 6,50 rubļi (2,93 eiro).

2000.gada izlaiduma banknotes ar daudzajām nullēm kā likumīgs maksāšanas līdzeklis apgrozībā vēl derēs līdz šī gada 31. decembrim. No 2017. gada 1. janvāra līdz 2019. gada 31. decembrim tās varēs apmainīt Baltkrievijas bankās un valūtas punktos, bet līdz 2021. gada 31. decembrim – Baltkrievijas Nacionālajā bankā. No 2022. gada 1. janvāra tās vairs nebūs derīgas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti