Baltijas izstādē medaļotie Durbes vīni top no vietējo dārzu ogām un augļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas ogu un augļu vīndari turpina eksperimentēt, radot arvien jaunas vīna kombinācijas, vienlaikus arvien vairāk domājot par kvalitāti – tā spriež viena no Kurzemes vīndariem Evija Kopštāle no Durbes. Šogad viņa saņēmusi augstu novērtējumu saviem vīniem Baltijas mērogā. Lai arī šobrīd tirgū dominē tieši ogļu un augu vīni, Latvijas vīndari sāk lielāku uzmanību pievērst  vīnogām un vīnogu vīnam.

Baltijas izstādē medaļotie Durbes vīni top no vietējo dārzu ogām un augļiem
00:00 / 04:34
Lejuplādēt

Eviju Kopštāli no Durbes novada var jau saukt par pieredzējuši vīndari, jo ilgākā laika posmā viņa eksperimentējusi un strādājusi, lai radītu savam Durbes vīnam raksturīgo garšu. Augļu un ogu vīna darīšana iet plašumā, saka Evija Kopštāle, par to liecinājusi arī Latvijas vīnogu izstāde, kas septembrī norisinājusies Bauskā. 

„Arī no Latvijas vīnogām var pagatavot labu vīnu, protams, jāpievieno cukurs. Man pašai tas ir izdevies no 'Alfas' vīnogām. Profesionāļi atzina, ka tīri labi ir sanācis. Mēs jau smējāmies - Francijai jāsāk uztraukties. Nopērkamais par četriem, pieciem eiro - tas ir industriāls vīns. Eiropas vīnogas ļoti slimo, tās bieži miglo, tāpēc ir jautājums, vai mēs dzeram vīnu vai augu aizsardzības līdzekļus,” saka vīndare.

Evija Kopštāle spriež, ka Latvijā var izaudzēt vīnogas, nelietojot augu aizsardzības līdzekļus, to pašu var teikt par plašo ogu klāstu, ar ko šobrīd strādā Latvijas vīndari.

Pašai ir gandarījums par augsto novērtējumu Baltijas mērogā: 

„Latvijas vīndaru un vīnkopju biedrība saņēmās un saorganizēja Baltijas kausu. Bija augļu un ogu vīna darītāji  no Lietuvas un Igaunijas. Kopā bija 180 vīna paraugi. Mans upeņu vīns ieguva pirmo vietu pussaldo  sarkanvīnu kategorijā. Cidoniju vīns  baltvīnu kategorijā ieguva otro vietu. Bija starptautiska žūrija, arī viens eksperts no Zviedrijas.”

Durbes vīns galvenokārt zināms ar astoņiem dažādiem vīniem, taču nepārtraukti notiek eksperimenti. Savulaik izbrīnu radīja pieneņu vīns. Eksperimenti ir interesanti un vajadzīgi, saka vīndare Evija Kopštāle:

„Pašlaik eksperimentēju ar piparmētrām. Garša ir interesanta.”

Kurzemē vīndari sadzīvojot labi un konkurenci uztverot veselīgi, atzīst Evija Kopštāle. Katrs darbojas savā nišā, piemēram, Aizputes vīndarītava vairāk orientējas uz degustācijām, aicinot pie sevis viesus.

Evijas Kopštāles vīna darītavā gadā tiek saražotas 10 tonnas vīna. Tagad Durbē jau gatavojas šī gada vīns. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti