Pusdiena

Pusdiena 17.12.2015

Pusdiena

Izraēla un Turcija mēģinās uzlabot saspīlētās attiecības

Baltijas gatavošanās enerģētiskai neatkarībai no Krievijas norit gausi

Baltijas gatavošanās enerģētiskajai neatkarībai no Krievijas norit gausi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saskaņā ar Baltijas valstu ieceri jau 2025.gada tām būtu jākļūst neatkarīgām no Krievijas elektroenerģijas pārvades sistēmas un jāsāk sinhrons darbs ar Eiropas elektropārvades sistēmu. Tomēr politiķu teiktais liecina, ka līdzšinējie politiskie sagatavošanās darbi ir ritējuši samērā gausi.  

 “NordBalt” un “LitPolLink” elektropārvades savienojumu svinīgā atklāšana ir devusi grūdienu arī Baltijas valstu tehniski un politiski ambiciozākajam projektam enerģētikas jomā, kas paredz atbrīvoties no atkarības no Krievijas elektropārvades sistēmas, ar kuru šobrīd Baltijas valstis strādā sinhronā režīmā, un pievienoties Eiropas energosistēmai.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola apstiprina, ka šobrīd Baltijas valstu premjeri ir vienojušies par to, ka projekts būtu jāīsteno līdz 2025.gadam.

“Ir jāturpina darbs pie desinhronizācijas projekta līdz 2025.gadam. Šobrīd notiek izpēte, kurš no variantiem varētu būt labāks – caur Skandināviju, Somiju vai caur Poliju. Bet šie atsevišķie projekti, kas jau šos savienojumus nodrošina, jau ir svarīgi starpposmi,” sacīja ministre.

Tiesa, projektu būtiski sarežģī fakts, ka Baltijas atvienošanās no Krievijas energosistēmas būtiski skar arī Krievijas energoapgādi, un, pēc Baltijas valstu politiķu vērtējuma, sarunās par projektu obligāti ir nepieciešama arī Eiropas Komisijas (EK) līdzdalība.

Savukārt Eiropas Enerģētikas ģenerāldirektorāta vadītājs Dominiks Ristori, vienlaikus solot atbalstu projektam, liek saprast, ka nekādas sarunas līdz šim nav sāktas.

“Šobrīd, kā zināms, Eiropas Komisija uztur kontaktus ar Krieviju enerģētikas jautājumos, un prioritāte pagaidām ir jautājumi, kas skar Ukrainas un Krievijas attiecības,” sacīja Ristori. Viņš gana atzina, ka EK “pilnīgi noteikti apspriedīs jebkuru jautājumu ar Krieviju, kas skar desinhronizācijas projektu, un esam gatavi arī atbalstīt sarunas ar papildu analīzi un piedalīties iespējamo sarežģījumu risināšanā”.

“Ne mazāk svarīgas ir arī sarunas ar Poliju un Eiropas valstu pārvades tīklu operatoriem, un mums iepriekš ir jārunā arī par padziļinātu tehnisko analīzi. Tomēr visās sarunās tiks pievērsta īpaša uzmanība jautājumiem, kuri potenciāli varētu radīt negatīvu ietekmi,” pauda Ristori.

Politiski jūtīgu šo projektu padara fakts, ka desinhronizācijas rezultātā no Krievijas energosistēmas pilnībā tiks atdalīts Kaļiņingradas apgabals, un Krievijas amatpersonu izteikumi liecina par to, ka politiskā līmenī jautājuma aktīva apspriešana vēl nav uzsākta.

Tiesa, Lietuvas enerģētikas ministrs Roks Masulis uzskata, ka jautājuma atrisināšanai tehnisku šķēršļu nav un Kaļiņingradas apgabals necietīs.

“Viena lieta, kas pilnīgi noteikti tiks sasniegta – mēs parūpēsimies par to, lai ne Kaļiņingradas apgabals, ne arī mūsu kaimiņvalstis netiktu nekādā veidā negatīvi ietekmētas no šī desinhronizācijas projekta,” uzsvēra ministrs.

“Ir pietiekami daudz tehnisku risinājumu, kā nodrošināt šo asinhrono darbību, neradot nevienam nekādu kaitējumu. Tāpēc, ja kāds uztraucas, ka kaut kas slikts var notikt Kaļiņingradai – varu apstiprināt, ka tā nebūs. Tomēr par konkrētiem risinājumiem šobrīd ir pāragri runāt,” atzina Masulis.

Pirms dažiem gadiem veikts Baltijas valstu elektropārvades sistēmas operatoru un uzņēmuma „Gothia Power” pētījums liecina, ka Baltijas valstu energosistēmu sinhronās darbības pārtraukšana ar Krieviju ir tehniski iespējama, tomēr investīciju apjomi, kuri mērāmi vairākos miljardos eiro, un ikgadējās izmaksas sinhronā darba režīma maiņai ir augstas, salīdzinot ar sagaidāmajiem tirgus ieguvumiem un peļņu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti