«Baltic International Bank» akcionāri nepiekrīt FKTK lēmumam par bankas darbības apturēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Baltic International Bank" akcionāri nepiekrīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumam par bankas darbības apturēšanu un vēlas turpināt darbu, norādot, ka bankai pašreiz pietiek kapitāla un nepieciešamības gadījumā tā gatava piesaistīt jaunu kapitālu un arī jaunus akcionārus.

"Baltic International Bank" vārdā izplatītajā paziņojumā medijiem norādīts, ka banka esot labā finansiālā stāvoklī un spēj norēķināties ar visiem klientiem, neizmantojot valsts līdzekļus, jo pieejamais operatīvo līdzekļu apjoms ir pietiekams, lai nebūtu nepieciešams izmantot Noguldījuma garantijas fonda līdzekļus.

Bankas akcionāri esot gatavi meklēt risinājumu ar regulatoriem, kas neparedzētu licences anulēšanu, bet gan kapitāla turpmāku stiprināšanu un darba turpināšanu.

Vienlaikus paziņojumā norādīts, ka jau ilgāku laiku bankas vadība strādā ciešā sadarbībā ar FKTK, regulējošajai institūcijai uzraugot tās ikdienas darbu. Tādējādi šajā laika posmā visi būtiskie lēmumi esot pieņemti, klātesot FKTK pārstāvjiem un saņemot viņu akceptu. Bankas kapitāla piesaistes emisija 2021. gada novembrī un tālākas darbības kapitāla stiprināšanai nebija tam izņēmums, norādīts paziņojumā.

Tikmēr FKTK pārstāvji aģentūrai LETA pavēstīja, ka bankas paustais apgalvojums, ka "šajā laika posmā visi būtiskie lēmumi pieņemti klātesot FKTK pārstāvjiem, saņemot viņu akceptu", neatbilst patiesībai.

"Baltic International Bank" ilgstoši nav izpildījusi uzrauga noteiktās prasības un ignorējusi termiņus, kādā FKTK noteiktās darbības un tiesiskie pienākumi bija īstenojami, norādīja FKTK pārstāvji.

Pēc 12.decembrī FKTK pieņemtā lēmuma par "Baltic International Bank" darbības apturēšanu un 13. decembra FKTK lēmuma par noguldījumu nepieejamību FKTK sarunas ar bankas akcionāriem par bankas darbības turpināšanu nav notikušas. Tāpat FKTK rīcībā nav informācijas, ka kopš FKTK lēmuma pieņemšanas būtu mainījušies apstākļi, kas bija šī lēmuma pieņemšanas pamatā.

FKTK pārstāvji skaidroja, ka FKTK nodrošina tai normatīvajos aktos noteiktos pienākumus – ne vēlāk kā septiņu darbdienu laikā pēc dienas, kad pieņemts lēmums par noguldījumu nepieejamību, nodrošināt garantētās atlīdzības izmaksu bankas klientiem. "Baltic International Bank" ir tiesības FKTK pieņemtos administratīvos aktus apstrīdēt vai pārsūdzēt normatīvajos aktos noteiktajā termiņā un kārtībā.

KONTEKSTS:

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 12. decembrī nolēma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu bankā "Baltic International Bank"FKTK atzinusi to par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās, un lēmusi neveikt "Baltic International Bank" noregulējumu, proti, neīstenot pasākumus bankas darbības stabilizēšanai. Bankai bija pilnībā bija jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi.

Vēlāk FKTK pavēstīja, ka vērsīsies pie Eiropas Centrālās bankas, lai anulētu licenci "Baltic International Bank".

Vienlaikus 12. decembra vakarā ziņu aģentūra LETA bija novērojusi, ka policisti, izsitot ieejas durvis, bija iekļuvuši bankas ēkā Grēcinieku ielā Vecrīgā. Neoficiāla informācija liecināja, ka kratīšanas notika arī bankas amatpersonu dzīvesvietās. Zināms, ka policija izmeklē iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apjomā.

Bankas lielākie akcionāri 2022. gada septembra beigās bija Valērijs Belokoņs (38,13%) un Vilorijs Belokoņs (21,3%). Pēc aktīvu apmēra "Baltic International Bank" 2021. gada beigās bija devītā lielākā banka Latvijā.

Šī gada martā "Baltic International Bank" ziņoja, ka vairākuma akciju īpašnieki Valērijs Belokoņs un Vilorijs Belokoņs vienojušies par daļu akciju pārdošanu Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) šeiham Hamadam bin Halifam bin Mohammedam al Nahjanam, kurš tādējādi kļūtu par bankas lielāko akcionāru. Darījumu bija plānots pabeigt pēc Eiropas Centrālās bankas un FKTK apstiprinājumu saņemšanas. Tie netika saņemti.

Jāatgādina, ka pēdējo desmit gadu laikā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas lēmumiem Latvijā apturēta arī "AB LV", "PNB Bank" un "Trasta komercbankas" darbība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti