Baltais nams: Tirdzniecības sarunās ar Ķīnu vērojams progress, taču darba joprojām daudz

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV un Ķīnas tirdzniecības sarunās vērojams progress, tā pēc abu pušu tikšanās Pekinā paziņojis Baltais nams. Arī Ķīna apstiprinājusi, ka pusēm izdevies rast vienprātību atsevišķos jautājumos. Tomēr vienlaikus Vašingtona piebilda, ka pirms gala vienošanās ir vēl daudz darāmā. Turpinājumā abas puses tirdzniecības sarunas aizvadīs Savienotajās Valstīs.

Baltais nams: Tirdzniecības sarunās ar Ķīnu vērojams progress, taču darba joprojām daudz
00:00 / 01:14
Lejuplādēt

Uz sarunām Ķīnā devās Savienoto Valstu tirdzniecības pārstāvis Roberts Laithaizers un finanšu ministrs Stīvens Mnučins, kuri Pekinā tikās ar Ķīnas vicepremjeru Liu He un tās centrālās bankas prezidentu Ji Ganu.

Kā uzsvērts ASV paziņojumā, Vašingtona šajās sarunās koncentrējās uz strukturāliem jautājumiem, kuri ietvēra piespiedu tehnoloģiju pāreju, intelektuālā īpašuma tiesības, kiberzādzības, zemkopības, pakalpojuma, beztarifa un valūtas jomu.

Tāpat Savienotās Valstis ar Ķīnu apsprieda ASV produkcijas un pakalpojuma tirdzniecības deficīta mazināšanu, kas pašlaik ir liels un nemainās. Ar to īpaši neapmierināts bija ASV prezidents Donalds Tramps, pēc kura pavēles Balta nama administrācija pieprasīja Ķīnai veikt reformas, lai novērstu ne tikai tirdzniecības deficīta palielināšanos ar ASV, bet arī novērstu ASV tehnoloģiju zādzību, kā arī valsts iejaukšanos preču tirgos.

Savukārt Ķīnas vietējo ziņu aģentūra "Xinhua" ziņo, ka pusēm izdevies vienoties par vairākiem nozīmīgiem jautājumiem. Tomēr pagaidām sīkākas detaļas ne Vašingtona, ne Pekina nav izpaudusi. Abas puses arī norādījušas, ka visi panāktie vienošanās punkti tiks iekļauti savstarpējā saprašanās memorandā.

Piektdien abi ASV pārstāvji - Laithaizers un Mnučins - tikās arī ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu. Sji norādīja, ka Ķīna ir ieinteresēta sadarboties, un aicināja izstrādāt vienošanos, kurai varētu piekrist abas puses.

Ķīnas vietējie mediji arī ziņo, ka Sji paziņojis - puses tirdzniecības sarunas varētu turpināt nākamnedēļ Vašingtonā.

Ja Ķīnai un ASV neizdosies atrisināt tirdzniecības jautājumus, tad pēc 1. marta muitas nodeva Ķīnas precēm un pakalpojumiem 200 miljardu ASV dolāru vērtībā palielināsies no 10% līdz 25%. Tāpat tiks izsvērta aktīvāka cīņa pret ASV tehnoloģiju zādzībām un intelektuālā īpašuma tiesību ievērošanas jomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti