Baldzēns par virsstundām: Jāskatās uz reāliem skaitļiem, ne procentiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LABS) iebilst pret izmaiņām Darba likumā, kas paredz piemaksas par virsstundām samazināt no 100% uz 50%. Jautājuma būtība nav par procentiem, bet gan par to, cik reāli par nostrādātajām virsstundām saņems darbinieki, tā trešdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja LABS priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns.

„Ja mēs skatītos formāli un būtu tādā līmenī kā Zviedrija, Īrija vai kaut vai Francija vai Spānija darba samaksas ziņā, tad ar 50% apmierinātu virsstundu apmaksa, bet jautājums nav procentos. Jautājums ir par to, cik reāli tie ir lati par stundu,” uzsvēra Baldzēns.

LABS pārstāvis norādīja, ka par vienu stundu pašlaik ir nedaudz virs četriem latiem, savukārt Īrijā stundas izmaksas ir 5,5 reizes lielāka. „Tāpēc runāt par 50% un 100% tikai kā par procentiem - tas ir pilnīgi nenopietni, ja mēs nepaskatāmies, par kādu summu mēs runājam. To visu laiku arodbiedrības saka: darba devēji piedāvā reālo darba samaksu samazināt, mēs tam nepiekrītam, tā tāpat jau ir ārkārtēji zema,” sacīja Baldzēns.

Kā ziņots, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība trešdien Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai ("Vienotība") nodos vēstuļu akcijā „Rokas nost no Darba likuma!” savāktos parakstus. Arodbiedrībām ir izdevies savākt gandrīz 16 000 parakstu pret izmaiņām Darba likumā.

Priekšlikumi, pret kuriem iestājas LBAS, minētajos Darba likuma grozījumos gan nav iekļauti, jo par tiem nav panākta vienošanās sociālo partneru starpā.

LBAS iestājas pret diviem Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) priekšlikumiem izmaiņām Darba likumā. Pirmkārt, tās ir izmaiņas Darba likuma 68. panta 1.daļā, kas paredz samazināt piemaksas apmēru par virsstundu darbu no 100% uz 50%, jo šādi tiktu samazināta darbinieku reālā darba samaksa.

Tāpat LBAS neatbalsta LDDK priekšlikumu svītrot 110.pantā noteikto, ka darba devējs nevar uzteikt darbu darbiniekam, kas ir arodbiedrības biedrs, bez saskaņošanas ar arodbiedrību. LBAS uzskata, ka šis pants efektīvi aizsargā darbinieku no nepamatota uzteikuma un nepieciešamības to apstrīdēt tiesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti