Baidena plāns: 2030. gadā vismaz pusei jauno ASV automobiļu jābūt elektroauto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis par mērķi līdz 2030.gadam panākt, lai puse no visiem valstī pārdotajiem jaunajiem automobiļiem ir transportlīdzekļi, kas nerada videi kaitīgos izmešus.

Elektrisko automobiļu pārdošanas apjoms ASV pašlaik veido mazāk nekā 2% no kopējās jauno automašīnu tirdzniecības. Eiropā šis rādītājs ir ap 10%.

Baidens nāca klajā ar šo paziņojumu, tiekoties ar Detroitas lielāko autobūves uzņēmumu vadītājiem. Baidens šo mērķi uzskata par veidu, kā konkurēt ar Ķīnu un citām valstīm, kas veikušas investīcijas elektrisko automobiļu izstrādē. Tāpat mērķis ir arī ASV transporta nozares pārveidošana, kas ir lielākais ASV oglekļa izmešu avots.

“Kā jau esmu teicis iepriekš, 21.gadsimtā mēs konkurējam ar Ķīnu un daudzām citām valstīm. Lai to panāktu, mums ir jāpārliecinās par to, ka nākotne tiek veidota Savienotajās Valstīs,” teica Baidens.

“Ir nākotnes vīzija, kas jau sāk piepildīties – automašīnu rūpniecība, kas ir elektriska. Atpakaļceļa nav. Jautājums ir, vai mēs šajā nākotnes sacīkstē būsim vadošie, vai iepaliksim. Vai ražosim šos spēkratus un šīs baterijas šeit, ASV, vai mums būs jāpaļaujas uz citām valstīm. Vai šie darbi būs labi apmaksāti un tādi, kas nodrošinās ilgtspējīgu vidusšķiras izaugsmi.

Un pašlaik Ķīna ir līdere šajā sacensībā, ar lielāko un ātrāk augošo elektrisko automašīnu tirgu pasaulē.”

Ķīnas plāns paredz, ka līdz 2025. gadam vismaz 20% automobiļu jābūt nulles emisiju auto, bet līdz 2035. gadam šim īpatsvaram jāsasniedz 50%.

Eiropas Savienība plāno, ka 2035. gadā pārdošanā vairs nebūs jaunu automobiļu ar iekšdedzes dzinēju.

Arī virkne autoražotāju paziņojuši, ka līdz 2030. gadam plāno pilnībā pāriet uz elektromobiļu ražošanu. Par šādu nodomu paziņoja "Volvo", "Fiat", "Land Rover" un citi ražotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti