Autoveikals no Viļāniem pēc pieprasījuma atved arī segas un gultasveļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Autoveikalam laukos ir nozīmīga loma – gan pārtikas un pirmās nepieciešamības preču sagādē, gan arī kā iespējai socializēties un senioriem saglabāt savu patstāvību. Tā kā laukos cilvēku paliek arvien mazāk, autoveikali nereti slēdz vai saīsina savus maršrutus, un vietējiem jārod jauni risinājumi pārtikas iegādei. SIA "TASS" autoveikals uz Rēzeknes novada lauku ciemiem trīs dažādos maršrutos brauc katru darba dienu. Tā pārdevējai ziemā līdzi vienmēr ir lāpsta un smiltis, kas lieti noder, ja kādreiz gadās iestigt.

Autoveikals no Viļāniem pēc pieprasījuma atved arī segas un gultasveļu
00:00 / 04:31
Lejuplādēt

Rēzeknes novada Viļānos SIA "TASS" pieder mazumtirdzniecības preču un lopbarības veikals. Saimnieku sauc Semjons Solovjovs. Nu jau 27 gadus viņš ir arī autoveikala īpašnieks. "Bija dažādas mašīnas. Sākumā ar ''Ņivu'' braucām, tad bija ''JerAZ'', pēc tam ''Latvija'', pēc tam "Fiat Ducato" viens, otrs, un šis ir jau trešais," saimnieks rāda uz dzeltenu kravas furgonu, kurā tobrīd vairāki darbinieki iekrauj preces.

SIA "TASS" autoveikals pa Rēzeknes novadu brauc katru darba dienu. Arī svētkos. Izņēmums esot tikai 1. janvāris.

"Un tagad mēs vienreiz nedēļā braucam – Sakstagals un Ciskādi, un visa tā pusīte. Apmēram punkti 20 būs, kur mēs stāsimies," stāsta autoveikala pārdevēja Lana Petrova, kas šajā amatā strādā jau piecus gadus. Pati brauc arī pie auto  stūres. Viņas pircēji lielākoties esot pensionāri un cilvēki ar invaliditāti:

"Ir arī gados jauni, kas laukos dzīvo, kas ar saimniecību nodarbojas, lopiņus tur." Iepirkties viņi nākot ar sarakstu un parasti izvēloties pašas nepieciešamākās preces. "Visvairāk aiziet maize, gaļas produkti, arī piena produkti, kafija, majonēzes, augļi, dārzeņi, zivju produkti. Mēs vadājam arī [sadzīves] ķīmiju. Varu parādīt, ka mums ir gultasveļa, pulveri, arī smaržas un higiēnas preces, viss sortiments."

Tā kā benzīns kļuvis dārgāks, izdevumi autoveikalam dubultojušies. Tas gan neesot bijis iemesls cenu kāpumam. To ietekmējis preču sadārdzinājums bāzēs un pie piegādātājiem.

Pārdevēja Lana stāsta, ka viņu autoveikalā cenas īpaši neatšķiras no lielveikala: "Atsevišķi produkti, protams, varbūt ir mums dārgāki, bet daži salīdzina, ka mums ir pat drusciņ lētākas preces."

Semjons Solovjovs novērojis, ka tagad pircēji varot vairāk atļauties: "Sākumā gāja tā pieticīgi. Tagad cilvēki mainās, arī pensijas viņiem ir lielākas, kāds kaut kur strādā." Pircēju gan laukos kļūstot mazāk, bet ir vērojamas arī pozitīvas tendences. "Vieni aiziet, citi nāk viņu vietā. Ir tādi, kas atgriežas no ārzemēm uz laukiem," zina teikt autoveikala saimnieks.

Kad visas preces ir iekrautas, autoveikals, kā paredzēts, īsi pirms deviņiem dodas ceļā. Pāris kilometrus aiz Viļāniem to ceļa malā sagaida Skaidrīte un Evija. "Sievietes atzīst, ka autoveikals laukos esot ļoti vajadzīgs. "Pat ļoti. Mēs tālu nevaram aiziet. Es pensijā. Man staigāt uz Viļāniem? Tad es labāk – pie mājas pieved. Laba pārdevēja, atsaucīga. Var piezvanīt, sarunāt. Pasūtām, mums atved. Pat segas atved, gultas veļu atved mums."

Sievietes iepērkas, un mēs braucam tālāk. "Šeit sākas Sakstagals. Pirmais punkts," informē pārdevēja. Viņas pirmā pircēja te ir Marija. Līdzi viņai liela puķaina soma uz ritentiņiem. "Cik bieži ejat uz autoveikalu? Katru trešdienu. Ko pērkat? Maizi, bulkas, gaļu, desu. Man dēls guļ invalīds. Tam arī vajag pirkt. Neesmu bijusi veikalā jau sen. Reti kad, tagad jau spēka nav aiziet tādu gabalu."

Kamēr Marija iepērkas, pie autoveikala izveidojas rinda – atnākuši pieci vietējie no blakus mājām. Visi viens otru pazīst, sarunājas un jokojas.

Tagad ziemā lielākoties viens otru satiekot tikai pie autoveikala: "Tagad mums visiem tāds vecums, ka tā tiešām arī ir. Pie autoveikala. Vasarā – cita lieta, bet tagad visi sēžam savās mājās," stāsta viena no pircējām.

Rēzeknes novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Silvija Strankale norāda, ka autoveikals ir ļoti būtisks lauku iedzīvotājiem, īpaši senioriem un cilvēkiem ar veselības traucējumiem: "Ņemot vērā samērā slikto sabiedriskā transporta kursēšanu, tad auto veikals – tā ir vienīgā saikne ar ārpasauli cilvēkiem, tā ir iespēja iegādāties autoveikalā produktus, iegūt arī kaut kādu informāciju, pasūtīt to, kas ir nepieciešams. Viņiem ir iespēja saglabāt arī šo neatkarīgo dzīvi, jo cilvēkam tas ir ļoti, ļoti būtiski."

Silvija Strankale novērojusi, ka iedzīvotāju skaita samazināšanās un degvielas cenu kāpums ietekmējis arī autoveikalu darbu: "Pēdējo gadu laikā daudzi autoveikalu maršrutu ir vienkārši slēgti, jo saimniekam tas ir ļoti, ļoti neizdevīgi. Nu šajā gadījumā pieslēdzas arī sociālais dienests, nodrošinot aprūpes mājās pakalpojumu pirmo līmeni – tātad pārtikas produktu piegādi, ūdens, malkas ienešanu – šādā veidā."

Vientuļajiem senioriem palīdz aprūpētāji, citiem radi vai kaimiņi. Ja autoveikals nekursē, bez ikdienā nepieciešamajām precēm neviens nepaliek, taču no pagasta centra tālu dzīvojošo iedzīvotāju dzīvē autoveikalam ir ļoti svarīga loma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti