Dienas ziņas

Interese par studiju iespējām saglabājas nemainīga

Dienas ziņas

Tiesībsargs: jāturpina skaidrot sabiedrībai

Pašnodarbinātie var izvēlēties nemaksāt minimālās sociālās iemaksas

Autori un pašnodarbinātie var izvēlēties nemaksāt minimālās sociālās iemaksas; jāvēršas VID

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pašnodarbinātie, autori un mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji, kas nav darba ņēmēji un prognozē mazus ienākumus, var izvēlēties nemaksāt minimālās obligātās sociālās iemaksas. Šim nolūkam ir jāuzraksta iesniegums Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Tuvākais iesniegšanas datums ir 15. jūlijs, kad jāiesniedz ieņēmumu prognoze trešajam ceturksnim.

Pašnodarbinātie, autori vai mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji, kuri nav darba ņēmēji, var nemaksāt minimālās obligātās sociālās iemaksas, ja paredz, ka nākamajos trijos mēnešos viņu ienākumi nesasniegs 1500 eiro.

Lai netiktu piemērotas minimālās sociālās iemaksas, brīvā formā ir jāuzraksta iesniegums VID, norādot, ka šā gada trešajā ceturksnī prognozētie ienākumi nesasniegs 1500 eiro. Pēc VID datiem, patlaban šādu iesniegumu ir uzrakstījuši vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku.

Iesniegumu par trešo un ceturto ceturksni var iesniegt arī kopā līdz 15. jūlijam, informēja VID.

Tiem, kas iesniegumu neuzrakstīs un kuru ienākumi nesasniegs 1500 eiro ceturksnī, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās minimālās sociālās iemaksas.

“Ja saimnieciskās darbības veicējs nav iesniedzis Valsts ieņēmumu dienestam iesniegumu par to prognozējamo summu, kas nesasniedz, tad šajā situācija Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās minimālās obligātās iemaksas un minēto aprēķinu atsūtīts VID. Personai saskaņā ar šo aprēķinu būs jāveic samaksa,” skaidroja VID Nodokļu pārvaldes nodokļu inspektore Natālija Konopecka.

Savukārt, ja cilvēks ir prognozējis ienākumus, kas ir mazāki par pusotru tūkstoti eiro trijos mēnešos, bet galu galā nopelna vairāk, tad, pēc Konopeckas teiktā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra minimālās sociālās iemaksas neaprēķinās. 

“Saimnieciskās darbības veicējs ir iesniedzis iesniegumu, bet viņam paveicās un viņš ir nopelnījis vairāk. Līdz ar to Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra neveiks nekādus aprēķinus tāpēc, ka saimnieciskās darbības veicējs informē par to, ka nesasniegs. Līdz ar to pati persona, aizpildot atskaiti par sociālām iemaksām, maksās sociālo nodokli, izejot no faktiskiem ienākumiem,” pastāstīja VID pārstāve.

Ja ienākumi no saimnieciskās darbības ir lielāki par 500 eiro mēnesī, tad jāmaksā 31,07% VSAOI no brīvi izvēlētas summas, kas nav mazāka par 500 eiro, kā arī papildu 10% VSAOI pensiju apdrošināšanai no ienākumiem, kuri nav mazāki par 500 eiro un faktisko ienākumu starpības.

Ienākumiem, kas gūti no saimnieciskās darbības, piemērojamas attaisnoto izdevumu normas, ja persona ir reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicējs un maksās iedzīvotāju ienākumu nodokļus vispārējā kārtībā. Nosacīto izdevumu normu nevar piemērot personām, kurām nav reģistrēta saimnieciskā darbība, un personām, kas strādā mikrouzņēmuma nodokļu režīmā.

KONTEKSTS:

No 1. jūlija stājās spēkā, ka minimālais obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir 1500 eiro, tāpēc par vispārējā kārtībā apdrošinātajiem strādājošajiem jāveic sociālās iemaksas 170 eiro apmērā.

Ja strādājošā alga ceturksnī ir mazāka par 1500 eiro jeb trim Ministru kabineta noteiktajām minimālajām algām, tad darba devējam pašam jāveic minimālās sociālās iemaksas no starpības starp 1500 eiro un darbinieka nopelnīto šajā periodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti