Autoražotāji slēdz rūpnīcas Ziemeļamerikā un Eiropā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

ASV lielākie autoražotāji uz laiku slēdz savas rūpnīcas, jo Covid-19 pandēmijas dēļ ir apdraudēta darbinieku veselība un strauji samazinās pieprasījums pēc automašīnām. Par savu Ziemeļamerikas rūpnīcu darbības apturēšanu paziņojuši arī Japānas autoražotāji. Auto ražošana ir apsīkusi arī Eiropā.

Autoražotāji slēdz rūpnīcas Ziemeļamerikā un Eiropā
00:00 / 02:57
Lejuplādēt

ASV autoražotāju lielais trijnieks – "Ford", "General Motors" un "Fiat Chrysler" – vismaz līdz mēneša beigām pārtrauks darbu rūpnīcās Ziemeļamerikā. Uzņēmumi paziņoja, ka tas nepieciešams, lai pasargātu darbiniekus no riska inficēties ar Covid-19.

Lēmumu pilnībā pārtraukt darbu savās ražotnēs ASV kompānijas pieņēma pēc tam, kad uz tām spiedienu izdarīja autorūpniecības darbinieku arodbiedrība. Organizācijas vadība apgalvo, ka daudzās autorūpnīcās strādnieki arvien biežāk kavēja darbu, jo daudzviet ir slēgtas skolas un bērnudārzi. Daļa strādnieku arī atteicās ierasties darbā, jo viņu kolēģi bija inficējušies ar vīrusu.

"Ford", "General Motors" un "Fiat Chrysler" lēmums ietekmēs aptuveni 150 tūkstošus strādnieku. Dīkstāves laikā viņi saņems bezdarbnieka pabalstu un piemaksas no darba devējiem. Tādējādi autoražotāju darbiniekiem vajadzētu saņemt tikpat daudz, cik viņi nopelnītu strādājot.

Autorūpniecībā strādājošie atbalsta lēmumu par rūpnīcu slēgšanu. "Fiat Chrysler" montāžas rūpnīcā Mičiganas štatā strādājošā Dedra Komāža gan uzskata, ka tas ir novēlots solis: “Viņiem vajadzēja slēgt rūpnīcu jau pirms divām nedēļām. Bet nauda un alkatība ņēma virsroku. Viņi gribēja, lai no konveijera noripo pēdējais saražotais auto. Bet kāda ir cena? Visu pārējo veselība?”

Arī Japānas autoražotāji "Honda", "Toyota" un "Nissan" paziņojuši, ka uz laiku pārtrauks rūpnīcu darbību Ziemeļamerikā. Arī šie uzņēmumi to pamato ar nepieciešamību ierobežot Covid-19 izplatību. "Nissan" savas ražotnes ASV slēgs piektdien, bet darbību tajās plāno atjaunot ne agrāk par 6. aprīli. Savukārt "Honda" un "Toyota" rūpnīcas ASV, Kanādā un Meksikā slēgs nākamnedēļ uz dažām dienām, lai veiktu dezinfekcijas pasākumus. "Honda" paziņoja, ka dīkstāves laikā turpinās maksāt algas saviem 27 tūkstošiem darbinieku Ziemeļamerikā.

Turpretī miljardierim Īlonam Maskam piederošā elektroautomobiļu ražotāja "Tesla" rūpnīca Kalifornijā turpina darbu, neraugoties uz to, ka štata varasiestādes ir aicinājušas ievērot stingrus piesardzības pasākumus saistībā ar Covid-19 pandēmiju.

Covid-19 pandēmijas dēļ šie nav viegli laiki arī Eiropas autoindustrijai.

Pasaulē lielākais autoražotājs – "Volkswagen" – līdz nedēļas beigām uz laiku slēgs rūpnīcas Spānijā, Portugālē un Slovākijā. Arī vairums "Volkswagen" rūpnīcu Vācijā pārtrauks darbu. "Fiat Chrysler", "Peugeot" un "Renault" šonedēļ slēdza 35 rūpnīcas Eiropā. BMW apturēs darbu savās rūpnīcās līdz 19. aprīlim, bet "Daimler" auto ražošanu Eiropā pārtrauks uz divām nedēļām.

Autoindustrija ir viens no Eiropas rūpniecības stūrakmeņiem. Tā tieši vai netieši ar darbavietām nodrošina 14 miljonus cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti