Autobusu pārvadājumu iepirkumā reputācijas riskus nesaskata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu no 2021. gada nosaukti uzvarētāji 12 no 16 maršrutu tīklos, un atbilstoši konkursa nosacījumiem nevienam no tiem nedrīkst būt nodokļu parādu. Nenomaksāti nodokļi gan fiksēti viena pretendenta pārstāvētās grupas vadošajam uzņēmumam. Tomēr tam nav ietekmes uz iepirkumu par autobusu pārvadājumiem, uzsver Autotransporta direkcijā (ATD).

Autobusu pārvadājumu iepirkumā reputācijas riskus nesaskata
00:00 / 03:39
Lejuplādēt

Konkursā par autobusu pārvadājumiem noskaidroti uzvarētāji 12 no 16 maršrutu tīkliem, un tuvāko divu nedēļu laikā būs jauns konkurss uz atlikušajiem četriem maršrutu tīkliem. Četros no 12 maršrutu tīkliem, kas konkursā jau izraudzīti, individuāli vai kopā ar kādu citu pārvadātāju par uzvarētāju atzīts SIA „Sabiedriskais autobuss”. Tas ietilpst SIA „B-Bus” uzņēmumu grupā, kurā ir arī pilnsabiedrība „Rīgas mikroautobusu satiksme”, SIA „Ekspress-Ādaži” un citi uzņēmumi. Konkursa nolikumā pretendentiem uz pārvadājumiem no 2021. gada nedrīkst būt nodokļu parādu. SIA „Sabiedriskais autobuss” tādu nav, taču aizdomas raisa fakts, ka SIA „B-Bus” 7. maijā fiksēts gandrīz 80 000 eiro nodokļu parāds. Latvijas Autotransporta direkcijas vadītājs Kristiāns Godiņš uzsver, ka tam nav ietekme uz konkursa rezultātu un nolikums nav pārkāpts.

„Nevienam no pretendentiem, kuri tika atzīti par uzvarētājiem, nebija nodokļu parādu. Saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu mēs vērtējam pretendenta nodokļu parāda esamību vai neesamību. Šajā gadījumā nevaram izslēgt pretendentu, kuram pašam nav nodokļu parādu, bet tādi varētu būt konstatēti dalībniekam, īpašniekam vai kādam citam uzņēmumam, kas pieder tam īpašniekam. Pretējā gadījumā, ja šādu uzņēmumu izslēgtu, tas vērstos Iepirkumu uzraudzības birojā un tiesā, un loģiski, ka, balstoties uz šo likuma pantu, uzvarētu un mēs būtu spiesti tik un tā viņu atzīst par uzvarētāju”.

Latvijas Radio sazinājās ar SIA „B-Bus” valdes priekšsēdētāju Vitāliju Komaru, kurš arī atkārtoja, ka SIA „Sabiedriskais autobuss” nav problēmu ar nodokļiem.

„Ņemot vērā, ka „B-Bus” nepiedalījās konkursā, tad par to komentāru nav. Konkursā piedalījās tikai SIA ”Sabiedriskais autobuss”, un tam nodokļu parādu nav. Ņemot vērā likumdošanu, visas normas ir ievērotas un „B-Bus” tur ņe pričom”.

Jānorāda, ka Komars un vēl divi vadības pārstāvji ir gan SIA „B-Bus”, gan SIA „Sabiedriskais autobuss” valdēs. Komars skaidroja, ka SIA „B-Bus” neesot vis nodokļu parāds, bet dīkstāves dēļ ir vienošanās ar Valsts ieņēmumu dienestu par atlikto nodokļa maksājumu piecās daļās.

„Jā, tas ir saistīts ar Covid-19 situāciju, ņemot vērā, ka tagad ir dīkstāve un apgrozījuma samazinājums vienā otrā uzņēmumā. Šobrīd, jā, ir situācija, ka „Rīgas Mikroautobusu satiksme”, kas arī ir mūsu grupas uzņēmums, nevar piedalīties satiksmē. Atvainojiet, tie ir ap 200 mikroautobusu, šoferi un mehāniķi, puse no uzņēmumiem, sēž dīkstāvē. Gaidām 9. Jūniju, kad mikroautobusu satiksmi Rīgas ielās varētu atjaunot”.

Jau izziņotos konkursa rezultātus var pārsūdzēt Iepirkumu uzraudzības birojā. Līdz šim pārvadātājs VTU Valmiera publiski paziņojis, ka apsver konkursa rezultātu apstrīdēšanu. Autotransporta direkcija prognozē, ka pirmos līgumus par pārvadājumiem no 2021. gada vasaras varētu slēgt jūnija beigās un tad uzņēmumiem būs viens gads, lai iegādātos un sagatavotu autobusus atbilstoši konkursa prasībām, norādīja Godiņš.

„Pirms līguma izpildes uzsākšanas mēs pārbaudīsim pilnīgi visu pretendentu solīto par autobusu vecumu, aprīkojumu, ietilpību. Ir obligāts nosacījums mēnesi pirms līguma termiņa sākšanās mums to visu atrādīt”.

Autobusiem desmit gadu periodā jābūt ne vecākiem par pieciem gadiem, ar mūsdienīgām gaisa kondicionēšanas un apsildes iekārtām, visām sēdvietām jābūt ar drošības jostām, transporta līdzeklī jābūt bezvadu internetam, iespējai autobusā iekļūt ar invalīdus ratiņiem, kā arī iespējai norēķināties ar maksājumu karti.

Valdība ar informatīvo ziņojumu par jaunā konkursa rezultātiem un ietekmi uz valsts budžetu iepazīsies tuvāko nedēļu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti