Autobusos pasažieru par trešdaļu mazāk nekā pērn; bez atbalsta būs pārvadātāju bankroti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai gan ārkārtējā situācija ir beigusies, Autotransporta direkcija nesteidzas ar reisu atjaunošanu reģionālās nozīmes maršrutos, kur to skaits tika būtiski samazināts. Direkcija norāda, ka pasažieri straujāk atgriežas vilcienos, kamēr autobusi patlaban pārvadā pat par trešdaļu mazāk cilvēku nekā pirms gada. Vasara arī tradicionāli ir laiks, kad braucēju ir mazāk. Savukārt pasažieru pārvadātāji cer uz valdības palīdzību nākamotrdien paredzētajā sēdē, citādi brīdinot par bankrotu sākumu jau augustā.

Pasažieru autobusos par trešdaļu mazāk nekā pērn; bez atbalsta būs pārvadātāju bankroti
00:00 / 05:40
Lejuplādēt

Reģionālās nozīmes maršrutos ārkārtas situācijas laikā Autotransporta direkcija slēdza ap 1900 reisu, bet pašlaik, kad ierobežojumi atcelti un sabiedriskajā transportā vairs nav arī obligāti lietojamas maskas, slēgti ir arvien 800 reisu.

"Iemesls tam nav ārkārtējā situācija. Respektīvi, beidzoties ārkārtējai situācijai, nav tā, ka mēs vienkārši automātiski visus reisus atkal atjaunojam. Mēs vērtējam pēc pieprasījuma un pēc pasažieru plūsmas, un šobrīd joprojām ir, piemēram, maršruti, kur brauc autobusi, kas ir pustukši. Ja nav, teiksim, aizpildīts esošais autobuss, nebūtu racionāli no mūsu puses atklāt vēl papildus reisus, ja esošie reisi nav piepildīti. Un, piemēram, vērtējot statistiku, kas ir šā gada aprīlī, salīdzinot ar analogu periodu pagājušajā gadā, pasažieru skaits autobusos samazinājās par 66%. Maijā pasažieru skaits samazinājās par 56%, jūnijā par 35%. Tātad šobrīd vēl ne tuvu nav pasažieru skaits tāds, kāds bija pirms ārkārtējās situācijas iestāšanās," stāstīja direkcijas pārstāve Zane Plone.

Tāpēc masveidā reisi atjaunoti netiek. Taču katru gadījumu skata individuāli, un, ja būs braucēju interese, autobusu dabūt maršrutā varot operatīvi, saka Autotransporta direkcijas pārstāve Plone. Piemēram, nākamnedēļ atsāks kursēt divi maršruta Rīga-Ainaži autobusi.

"Piemēram, maršruts Lugažu stacija un Valkas autoosta. Tas ir viens no piemēriem, kur netika atjaunoti visi, piemēram, vakara reiss, kas, pirms iestājas ārkārtējā situācija, tika izpildīts katru darbadienu. Bet šobrīd mēs atjaunojam tikai piektdienas reisu, jo redzam, ka ir pieprasījums tikai piektdienās. Par pamatu mēs ņēmām gan iedzīvotāju iesniegumus, gan arī to, kāda situācija bija ar autobusu piepildījumu pirms ārkārtējās situācijas un kādi bija arī pagājušā gada vasarā. Ja šajā maršrutā tika atjaunoti tikai piektdienas reisi, visticamāk, šāda kārtība arī būs līdz augusta beigām," stāstīja Plone.

Krīzi smagi izjutusi Rīgas Starptautiskā autoosta, vērtē tās valdes priekšsēdētājas vietnieks Jānis Briedītis. Starptautiskie reisi bija apturēti pavisam, arī vietējo kļuva būtiski mazāk. Tomēr tagad kustība ir atsākusies. Esot sākts pildīt aptuveni 40% reisu.

Autoostas vadība pašlaik kā labu rādītāju vērtē 2000 nopirktas biļetes dienā, lai gan ap šo laiku pērn dienā tirgoja pat 8000 – 10 000 biļešu.

Tikmēr palīdzību no valdības jau tuvākajā sēdē sagaida pasažieru pārvadātāji. Nozares asociācijas vadītājs Ivo Ošenieks stāsta, ka braucēji transportā atgriežas lēni, bet prognozes tuvākajiem mēnešiem nerādot ne tuvu to pasažieru apjomu, kāds bija pirms krīzes.

Ministru kabineta 14. jūlija sēdes rīkojuma projekts paredz no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Satiksmes ministrijai piešķirt 6,3 miljonus eiro, lai kompensētu reģionālās nozīmes pārvadājumos radušos zaudējumus saistībā ar ārkārtējās situācijas dēļ noteiktajiem drošības pasākumiem. Nauda plānota arī pasažieru pārvadājumu pakalpojumiem personām, kas no ārvalstīm ierodas ar repatriācijas reisiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti