Dienas ziņas

Konkurence skolēnu nodarbināšanā vasarā

Dienas ziņas

Automašīnu ziedu parāde Jēkabpilī

Latviju apmeklē Austrijas mežkopji

Austriešus pārsteidz ražošanas apjomi Latvijas mežos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijā mežsaimniecības nozare ir Eiropas līmenī un daudzos jautājumos esam pat citiem priekšā, tāpēc varam lepoties. Tā vērtē “Latvijas Valsts mežu” (LVM) speciālisti, kas vasaras laikā bieži uzņem ārvalstu mežkopjus, kuri pie mums brauc pieredzes apmaiņā. Vairākas dienas Latvijā pavadīja arī Tiroles meža darbinieku biedrības pārstāvji no Austrijas, kuri apmeklēja arī Strenču kokaudzētavu.

Ražošanas tehnoloģijas un apjomi, attīstība, joprojām tik lielā mērā pielietotais roku darbs un citas lietas Tiroles meža darbinieku biedrības pārstāvjos radīja izbrīnu. Kokaudzētavas vadītājs stāsta – tam, ka ik gadu ļoti daudz ārvalstu speciālistu vēlas redzēt, kā pie mums apsaimnieko mežus, ir savs pamats.

Mēs savu attīstību esam veikuši ļoti īsā laikā. Un noturējuši kvalitāti, kas šobrīd ir atzīta. Un faktiski visa Eiropa jau zina, ka Latvijā audzē ļoti labus, kvalitatīvus stādus, un tas ir tas, ko viņi grib redzēt – kā mēs to panākam,” atzīmē Strenču kokaudzētavas vadītājs Jānis Zvejnieks.

Tieši stādaudzēšanas un mežu atjaunošanas jomā Latvijas speciālisti var lepoties ar to, ka pēc iespējas mazāk tiek lietoti ķīmiski augu aizsardzības līdzekļi. Ar nezālēm te cīnās ravējot, tāpat Strenču kokaudzētava šogad sāka pirms stādīšanas mežā stādus apstrādāt ar dabīgu materiālu. „Pats lielākais apjoms ar šiem augu aizsardzības līdzekļiem tiek lietots īsi pirms stādīšanas mežā. Jau šopavasar mēs vairāk nekā trīs miljonus stādu mēs arī apstrādājām ar alternatīvām apstrādēm, kas mūsu gadījumā ir vasks,” norāda Zvejnieks.

Viesiem no Austrijas bija iespēja pabūt arī mūsu mežos - Austrumvidzemes mežsaimniecības speciālisti demonstrēja gan priežu mežu, kur tiek veikta saimnieciskā darbība, gan aizsargājamu ozolu audzi pie Gaujas.

Ir ļoti bagāti meži ar dažādiem Eiropas savienības aizsargājamiem biotopiem, un es domāju, ka ar to mēs arī varam lepoties. Es domāju, ka mēs esam zaļākā valsts un tā ir liela vērtība gan mums pašiem Latvijā, gan arī Eiropā,” skaidro LVM Austrumvidzemes mežsaimniecības plānošanas vadītāja Gunta Dudele.

Austrieši stāsta, ka pirms tam bijuši Gaujas nacionālajā parkā un Tērvetes dabas parkā un ka te redzētais viņus patīkami iepriecinājis. „Mūs pārsteidza Latvijas daba, it īpaši koki, milzīgās priedes. Tādas mēs pie sevis mājās nevaram redzēt. Latvija tomēr ir līdzenumu zeme, pie mums ir kalni un tad audzēt mežu nav tik vienkārši,” saka Tiroles Meža darbinieku biedrības pārstāvis Bernhards Delongs.

Tomēr Austrijā mežsaimniecību regulējot stingri likumi, un galvenais princips – jāstrādā tā, lai zaļā rota tiktu saglabāta arī nākamajām paaudzēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti