Aukstuma vilnis lauksaimniekiem postījumus pagaidām nav radījis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aukstuma vilnis lauksaimniekiem postījumus pagaidām nav radījis, norāda Latvijas Radio aptaujātās zemnieku organizācijas un saimniecības. Šopavasar bijušas vien dažas siltas dienas un daudzviet, piemēram, ābeles vēl nav saziedējušas. Līdz ar to, iestājoties aukstākam laikam, augi, tostarp arī uz lauka tikko sadīgušās kultūras pakļautas salīdzinoši nelielam riskam.

Aukstuma vilnis lauksaimniekiem postījumus pagaidām nav radījis
00:00 / 05:28
Lejuplādēt

Zemnieku saimniecības ‘’Eži’’ saimnieks Pāvels Kavuns stāsta, ka Dagdas pusē aizvadītajās diennaktīs bijušas nelielas salnas, kā arī uzsnigusi sniega kārta, un viņa augļudārzos koki jau saplaukuši, taču novērot postījumus ir pāragri.

"Pašlaik grūti komentēt, jo uzsnigušais sniegs nokusa un viss, bet, ko tas nodarījis, to zināsim vēlāk. Taču, jā, ķirši šeit zied, bumbieres un ogas arī, bet grūti saprast, ko tas aukstums tiem ziediem izdarīja. Mēs ceram, ka viss ir kārtībā, un esam optimisti," saka Kavuns.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis vērtē, lai arī sniegs nav ierasta parādība maijā, taču uz dažādām kultūrām tas ietekmi šoreiz neatstāj, jo šis pavasaris kopumā bijis vēss un augu veģetācija bijusi lēnāka, daudzviet augļkoki vēl nav pilnos ziedos.

"Aptaujājot bioloģiskos lauksaimniekus dažādos novados - augļkopjiem šobrīd nekas traģisks nav noticis, bet risks pastāv un ir neliela nedrošības sajūta, lauksaimnieki meklē risinājumus, lai tiktu galā ar aukstumu. Taču tās naktis nav bijušas kritiski aukstas, lai atstātu ietekmi uz nākotnes ražu. Pērn bija divas naktis maijā, kad bija pat līdz -5 grādu sals, tad sasala zemes virskārta un radīja lielākas problēmas, bet, ja ir neliela salna no rīta, tad tas nav nekas riskants," pauda Norkārklis.

"Zemnieku saeimas" valdes locekle, dārzeņu audzētāja Edīte Strazdiņa norāda, ka arī saimniecībām, kas audzē dārzeņus, šis aukstuma vilnis, visticamāk, būtiskus postījumus tikko sadīgušajām kultūrām neradīs.

"Tas nelielais sniegs varbūt var bojāt lielākus augus, taču, tā kā tas sniegs ir bijis īslaicīgi,  nestāvēja nekur vairākas dienas un arī ar to nelielo salu sniegs nav piesalis pie augiem, tad varētu teikt, ka pagaidām nekādu lielu bojājumu nav. Varbūt pēc pāris dienām kādus bojājumus varēs novērot jaunstādītajiem stādiem. Īpaši dārzeņu laukos, kur ir agrotīkls virsū, jo tur ir pārsegts agrotīkls un ja vēl uzsnieg sniegs, tad jaunie trauslie stādi vēl nav elastīgi un var nolūzt. Bet nekas liels nav gaidāms. Sala izsturīgie dārzeņi - kāposti, burkāni, kas ir iesēti, tur nav problēmu, bet, ja nu kādam ir sadīgušas bietes, tad tās gan pie mīnus diviem grādiem jau var nosalt. Taču, ja ir uzsnigusi tā sniega kārtiņa virsū, tad tas to aukstumu notur," skaidro Strazdiņa.

Savukārt augļaudzētāju asociācija plāno situāciju lauksaimnieku dārzos apkopot nākamās nedēļas sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti