Dienas ziņas

Uz nenoteiktu laiku slēdz Aglonas vidusskolas dienesta viesnīcu

Dienas ziņas

Grib saglabāt un izkopt vietējo aitu šķirni

LIAA biznesa inkubatoriem – trīs gadi

Augusi interese par inkubatoru atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pavisam drīz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) paspārnē esošie biznesa inkubatori svinēs trīs gadu pastāvēšanu. Aģentūrā atzīst, ka atbalsts topošajiem uzņēmējiem ir attaisnojies. Šo gadu laikā interese par inkubatoru atbalstu ir augusi.

Ja pirms kāda laika teiktu, ka Alsungā pilnīgi tukšā vietā starp muzeju un skolu varētu uzbūvēt tējas namiņu, cilvēki neticētu. Bet rīdzinieki Dace Oberšate-Veisa un Ronalds Veiss ļāvās sapņiem, un nu tējas namiņš “Sapņotava” ir viena no iecienītākajām vietām ne tikai alsundzniekiem. Tā kā Ronalda saknes nāk no Alsungas un te ir arī atjaunojamas dzimtas mājas, ģimene nolēma pārcelties. Viņi neslēpj, ka nebija viegli pieņemt lēmumu no stabilas vides Rīgā mesties nezināmajā Alsungā. Turklāt tieši būšana Kuldīgas biznesa inkubatorā daudz devusi "Sapņotavas" biznesa attīstībai.

"Tas bija man neatņemams palīgs, viņi man bija kā ģimenes locekļi, kā padomdevēji, jo viņu zināšanas un iespēja izpalīdzēt un palīdzēt atrast risinājumu nestandarta situācijās ir milzīgas spējas to izdarīt," norādīja SIA “Dovimsa” valdes locekle Dace Oberšate-Veisa.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras biznesa inkubatori Latvijā 15 vietās sāka darboties pirms trim gadiem. Tā ir viena no vidēm, kas parāda Latvijas iedzīvotāju radošumu un izdomu, kādā uzsākt uzņēmējdarbību. Pārstāvētas esot visas darbības nozares. Vispopulārākā esot apstrādes rūpniecība – piemēram, tekstilizstrādājumu un pārtikas produktu ražošana, iecienīta ir arī informācijas un komunikāciju tehnoloģijas nozare, arī māksla, izklaide un atpūta. Turklāt ne viens vien ražotājs noieta tirgu atradis ārvalstīs.

"Mēs skatāmies tikai ārpus Latvijas, mēs Latvijā vispār neko nepārdodam; ārpus robežām, dziļāk Rietumeiropā vai Āzijā koks viņiem ir ļoti liela vērtība. Mēs arī savu rotaļlietu neapstrādājam ar neko, lai cilvēki, kas ar to spēlējas, redzētu, kāds ir īsts koks, kāda ir struktūra, kāda ir smarža, kāda faktūra," akcentēja SIA “Flockmen” pārstāvis Jānis Stārasts.

Šo trīs gadu laikā aģnentūras atbalstu saņēmuši vairāk nekā 520 inkubācijas un 1140 pirmsinkubācijas dalībnieki. Maksimālais laiks, ko uzņēmums var atrasties inkubatora paspārnē ir četri gadi.

"Mēs vērtējam pienesumu gan tiešu, gan netiešu. No tiešā pienesuma mēs skatāmies, piemēram, cik mūsu uzņēmēji ir nomaksājuši nodokļos, kas mūsu gadījumā ir vairāk nekā 4 miljoni, ko mūsu uzņēmumi ir nomaksājuši nodokļos šo gadu laikā , kamēr bijuši inkubācijā. Tā kā mēs skatāmies arī,  cik mēs kopā ar saviem uzņēmumiem atdodam atakaļ valsts ekonomikai," gandarīta ir LIAA Biznesa inkubatoru departamenta direktore Laura Očagova.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti