«Augstspriegumu tīkla» attīstībā nākamajos 10 gados plāno ieguldīt pusmiljardu eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas elektroenerģijas pārvades operators valsts AS "Augstsprieguma tīkls" (AT) laikā no 2023. gada līdz 2032. gadam plāno realizēt projektus ar kopējo vērtību 500,53 miljoni eiro. To paredz AT attīstības 10 gadu plāns, ko apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Lielākā daļa no projekta izmaksām tiek segtas no Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma, informēja SPRK.

"Pēdējos mēnešus aizritējis intensīvs darbs pie plānā ietverto projektu izvērtēšanas. Lai uzklausītu ieinteresēto pušu viedokļus, organizējām arī publisko uzklausīšanu, kuras laikā pārrunāti būtiskākie plānā ietvertie projekti. No plānā iekļautajiem projektiem redzam operatora mērķtiecīgu virzību uz elektroapgādes drošuma nodrošināšanu Baltijas reģionā, kas ļauj sekmīgi turpināt darbu pie Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācijas ar pārējo Eiropu. Vērtējot plānu, raudzījāmies, lai plānotie ieguldījumi tīkla attīstībā sasniedz nospraustos stratēģiskos mērķus, īpaši jau esošo ģeopolitisko apstākļu kontekstā, kad enerģētiskā neatkarība ir Baltijas valstu prioritāte," skaidroja SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

Viens no plāna nozīmīgākajiem projektiem ir elektropārvades līniju pārbūve starp Latviju un Igauniju (posmā Valmiera–Tartu un Valmiera–Tsirgulina).

Abas līnijas nodotas ekspluatācija 20. gadsimta  60. un 70. gados. Lai nodrošinātu lielāku pārvades tīkla caurlaides spēju elektroenerģijas piegādei abos virzienos, plānoti abu šo līniju projektēšanas darbi – vadu, izolācijas, balstu nomaiņa un citi.

Projekts veido daļu no Baltijas enerģijas tirgus starpsavienojuma plāna, kas ir prioritārs koridors elektroapgādes drošumam reģionā. No kopējām projekta izmaksām ES līdzfinansējums apstiprināts 75% apmērā, norādīja SPRK.

Pēc SPRK teiktā, svarīgs uzdevums sinhronizācijas sagatavošanā ar pārējo Eiropu ir Latvijas elektroenerģijas sistēmas frekvences regulēšanas nodrošināšana, kā arī nepieciešamības gadījumā modernizēšana atbilstoši Eiropas elektroenerģijas sistēmas prasībām. Līdz šim frekvences regulēšanu nodrošinājusi Krievijas apvienotā elektroenerģijas sistēma. Līdz ar to plānā ir ietvertas investīcijas sistēmas sinhronizācijas un inerces iekārtu iegādei un to uzstādīšanai. Arī šīm investīcijām ir paredzēts ES līdzfinansējums.

Liela daļa līdzekļu pārvades sistēmā tiks ieguldīti pārvades sistēmas stabilas darbības nodrošināšanai. Lai nodrošinātu pārvades tīklu ilgtspējīgu darbību, operators plāno veikt 110kV apakšstaciju, 110kV un 330kV elektropārvades līniju pārbūvi, kā arī 110kV transformatoru nomaiņu un citus darbus, kas nepieciešami droša pārvades sistēmas pakalpojuma sniegšanai. Piemēram, atjaunošanas darbi plānoti līnijai "Brocēni–Grobiņa", "Līksna–Daugavpils" un citi.

Ņemot vērā šī brīža ģeopolitisko situāciju un sinhronizāciju ar kopējo Eiropas tīklu, operators plāno veikt arī ieguldījumus informāciju tehnoloģiju attīstībā.

Šī projekta ietvaros tiks palielināta datu glabāšanas kapacitāte, veikta kiberdrošības pasākumu uzlabošana, kā arī sekmēta datu pārraides tīkla nodrošināšana u.c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti