«Augstsprieguma tīkla» tarifu kāpumu iedzīvotāji izjutīs vēlāk un pakāpeniski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien Sabiedrisko pakalpojumu regulators uzklausīja elektropārvades sistēmas operatora „Augstsprieguma tīkls” paskaidrojumu par uzņēmuma iesniegto tarifu projektu, kas paredz kāpumu pārvadīšanas pakalpojumam 3%-9% robežās, bet jaudas uzturēšanas pakalpojumam 1%-5% robežās.

Elektrības pārvades tarifs ir viena regulētajām elektrības gala cenas sastāvdaļām, tāpēc ziņas par to, ka „Augstsprieguma tīkls” vēlas no 1.maija palielināt tarifu, daļā sabiedrības iepriekš jau izraisīja satraukumu.

Tomēr Sabiedrisko pakalpojuma regulatora Enerģētikas departamenta direktors Ainārs Meņģelsons norāda, ka iespējamo tarifa kāpumu, kurš regulatoram vēl jāizvērtē, gala patērētāji jutīs vēlāk, un tas būs neliels.

„Ja tas iesniegums tiks akceptēts tādā izskatā, kā tas ir pašreiz, tad tā ietekme uz gala tarifiem …īstenībā, tās pēc lēmuma pieņemšanas nebūtu, jo lielākais klients ir „Sadales tīkls”, un pirms „Sadales Tīkls” nebūs pie mums atnācis, nekādas izmaiņas gala tarifos nebūs. Ja saskaita kopā visus pakalpojumus – pārvade, sadale un tirdzniecība, tad šī tarifa ietekme būtu aptuveni 1%,” sacīja Meņģelsons.

„Augstsprieguma tīkla” valdes priekšsēdētājs Varis Boks norāda, ka viens no iemesliem tarifa kāpumam ir pārvadītās elektrības apjoma samazinājums. „Pamatiemesli, kāpēc pieaugums vispār veidojas ir tas, ka mums ir šis pārvadītās enerģijas patēriņa kritums. Ja mēs skatāmies pret to, kas ir iepriekšējā tarifu aprēķināšanās plānā, aprēķinos. Un šie 11% pamatā visi veidojas saistībā ar mazo, izkliedēto ģenerāciju, kas pa šiem gadiem ir diezgan ievērojami pieaugusi. Loģiski, ka viņa nosedz to patēriņu sadalē, kas veidojas pa visiem pieslēguma punktiem, un līdz ar to pārvadītais enerģijas apjoms, kas tiek nodrošināts caur pārvades sistēmu sadales sistēmai, loģiski ka samazinās,” saka Boks.

Papildus tam uzņēmumam ir jākompensē izmaksas, kas saistītas ar investīcijām elektropārvades sistēmā, piebilst Boks. „Un otrs būtisks faktors ir nomas maksas palielināšanās, kas, ja skatāmies pret šobrīd spēkā esošo tarifu, ir pieaugusi par 4,8 miljoniem eiro. Un tas ir saistīts gan ar pārvērtēšanas procesiem, kas šajos gados ir rēķināti, kas savā laikā novērtējot pamatlīdzekļu vērtību, tika pārdalīti uz vairākiem gadiem. Un otrs, ka klāt ir nākuši tie investīciju projekti, kas pa šiem gadiem ir realizēti, kā vienu no būtiskākajiem arī var, protams, pieminēt pēdējo, kas ir – daļu no Kurzemes Loka attīstīšanu,” skaidro Boks.

Enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš norāda, ka kopumā „Augstsprieguma tīkla” tarifa paaugstināšana ir pamatota.

„Tas, ka „Augstsprieguma tīkls” ir iesniedzis jaunu elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu tikai tagad, patiesību sakot izbrīna. Cik ar šo nozari man kādus deviņus gadus tā aktīvi ir saskare, jau pirms gadiem septiņiem – astoņiem, runājot ar „Augstsprieguma tīkla” pārstāvjiem, tā aina bija visai skaidra – investīcijas bija nepieciešamas jau pirms septiņiem, astoņiem gadiem ļoti nopietnas,” stāsta Āboltiņš.

Pārvades tarifs galvenokārt skars lielākos ražotājus, piemēram, „Liepājas metalurgu”, kurš elektrību saņem no jaudīgākās pārvades sistēmas, savukārt privātpersonām šis tarifs veido vien dažus procentus no kopējā elektrības rēķina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti