Augstāk kvalificētiem bezdarbniekiem tikt pie NVA kursiem ir sarežģīti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Bezdarbnieku rindās sastopas dažādu profesiju un kvalifikāciju cilvēki. Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) bezdarbniekiem piedāvā dažādus kursus, gan lai pilnveidotu prasmes, gan lai pārkvalificētos. Bet izrādās, ka tiem, kuriem izglītība ir augstāka un karjera pirms nonākšanas bezdarbnieka statusā bijusi veiksmīgāka, tikt pie šādiem kursiem ir gana sarežģīti vai pat neiespējami.

“Bezdarbnieku uzskaitē esmu kopš jūlija beigām,” stāsta Aija. Viņas vārds pēc pašas vēlēšanās publikācijā ir mainīts. Aija ir mārketinga jomas profesionāle ar diviem maģistra grādiem. Šajos četros mēnešos, kopš viņa ir bezdarbnieku statusā, ar NVA aģentiem viņa ir tikusies divas reizes – vienu reizi klātienē, otru attālināti.

“Pirmajā reizē man principā vispār neko nepiedāvāja no apmācību klāsta.

Es pati uzprasījos. Man teica, ka nav ko piedāvāt, jo īsti neesot man nekas atbilstošs, uz ko es iebildu. Beigās izrādījās, ka ir tomēr iespēja apmeklēt angļu valodas kursus. Esmu iestājusies rindā. Nav vēl pienākusi. Visticamāk, es būtu gājusi, ja būtu tāda iespēja, uz digitālo mārketingu, ja saturs man šķistu atbilstošs, jo es diezgan daudz jau zinu. [Gribētu] padziļinātas apmācību iespējas,” stāsta bezdarbniece.

Augstāk kvalificētiem bezdarbniekiem tikt pie NVA kursiem ir sarežģīti
00:00 / 04:31
Lejuplādēt

Mēneši ritēja uz priekšu, Aija piemērotu darbu savā profesijā vēl nebija atradusi, tāpēc otrajā tikšanās reizē NVA darbiniekam Aija jautāja, vai varbūt ir jāskatās kādas citas jomas virzienā, jāpārprofilējas.

“Uz ko man teica, ka arī tas man nepienākas. Ir Ministru kabineta noteikumi, kuriem es neatbilstu,” sieviete atzīmē.

Intereses vadīta, Aija atrada šos Ministru kabineta noteikumus un saprata, ka valsts fokuss apmācību sniegšanā ir cilvēkiem, kuriem ir zemāka kvalifikācija, zemāks izglītības līmenis.

“Man teica: “Jums jau ir divi maģistri, un jums pietiks. Nav jums vairs ko piedāvāt. Es labprāt pat būtu izgājusi kādus kursus citā profesijā, piemēram, iemācīties šūt, kas grūtos brīžos varētu noderēt,” uzsver Aija.

Bet arī šādi kursi cilvēkam ar diviem maģistra grādiem un iepriekš veidotu karjeru nepienākas. Kursus un izglītošanās iespējas Aija meklē pati un atzīst, ka tādu ir ne mazums, tikai jāmeklē. Turklāt ir arī bezmaksas iespējas.

“Jā, šī ir tomēr laba ziņa no NVA, ka ir iespēja pieteikties “Coursera” kursos pēc savas izvēles. Tur es esmu pieteikusies. Diemžēl pirmajā tikšanās reizē man aģente par to neizstāstīja, lai gan tad bija zināms, ka ir tāda iespēja,” norāda Aija.

Pēc viņas domām, aģenti nezina visas iespējas, kādas var piedāvāt bezdarbniekiem. Turklāt NVA mājaslapa esot tik sarežģīta, ka cilvēki ar vājākām datora prasmēm tajā vispār neko nevar atrast. Aijai šķiet netaisni, ka pārkvalificēšanās un dažādi citi kursi šobrīd ir pieejami tiem, kas strādā, bet viņai kā bezdarbniekam ar augstu kvalifikāciju un izglītību nepienākas nekas.

“Aģentūras iespējas piedāvāt pārkvalifikācijas pakalpojumus klientiem tomēr ir ierobežotas. Mēs nevaram šo pakalpojumu nodrošināt katram interesentam,” stāsta NVA Eiropas Savienības fondu projektu departamenta direktors Pāvels Beļisovs.

Pēc viņa teiktā, kritēriji ir noteikti Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka, ka pārkvalificēšanās iespējas aģentūra piedāvā tiem bezdarbniekiem, kuriem nav iepriekš iegūta kvalifikācija, vai tiem, kuri ir zaudējuši profesionālās prasmes, jo pēdējos trīs gados nav strādājuši profesijā.

“Ja bezdarbnieks ir ar pieredzi, ir ar iegūtu profesiju un tā profesija ir pieprasīta darba tirgū, tad NVA primāri orientēs šo cilvēku pēc iespējas ātrāk atgriezties darba tirgū un izmantot tās zināšanas un prasmes, kas viņam jau ir,” stāsta NVA pārstāvis.

Beļisovs uzsver, ka NVA nav ieinteresēta zaudēt profesionāli noteiktā jomā un pārkvalificēt cilvēku.

Aģentūras uzskaitē ir daudz bezdarbnieku bez iepriekš iegūtas profesijas, bez darba pieredzes. Un šādu cilvēku ir daudz vairāk nekā augsti kvalificētu cilvēku. Līdz ar to NVA prioritāte ir mazkvalificētiem cilvēkiem nodrošināt tādas profesijas apguvi, ar kuru varētu sevi pieteikt darba tirgū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti