Augstais pieprasījums pēc Ukrainas karoga audzē tā cenu un pārslogo šuvējus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Turpinoties Ukrainas atbalsta pasākumiem, arvien vairāk cilvēki vēlas iegādāties Ukrainas karogus. Tie redzami arī pie daudzu iestāžu fasādēm un mājokļu logos. Lai nodrošinātu piedāvājumu, uzņēmumi strādā virsstundas, bet par pasūtījumu ātrāku izpildi paaugstina cenas.

Augstais pieprasījums pēc Ukrainas karoga audzē tā cenu un pārslogo šuvējus
00:00 / 03:54
Lejuplādēt

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā daudz cilvēku pauž atbalstu agresora skartajai valstij. Ielās redzami Ukrainas karoga krāsās tērpušies cilvēki un gan atbalsta pasākumos, gan mājokļu logos redzami Ukrainas karogi. To ražošanai veltīta visa jauda, atzina Oskars Polmanis, kurš vada vienu no lielākajiem karogu ražotājiem – uzņēmumu "Latvijas tekstils".

Darbinieki strādā virsstundas, sāk trūkt izejmateriāla – audumi Ukrainas karoga krāsās pieprasīti visā Eiropā. "Latvijas tekstila" mājaslapā teikts, ka tiek izpildīti tikai līdz šim brīdim iepriekš veiktie pasūtījumi un pārdošana pārtraukta vismaz līdz nākamās nedēļas vidum.

"Karogu ražošana šobrīd aizņem visas mūsu jaudas, jo pieprasījums pārsniedz jebkādas ikdienas normas, ko var uzskatīt par saprātīgām.

Arī mūsu kolēģiem citos uzņēmumos, kas ražo karogus, ir darba pilnas rokas. Te ir tas priecīgais kopā ar bēdīgo. No vienas puses, tiešām labi, ka ir darbs," stāstīja Polmanis.

Gada sākums tekstila industrijā allaž esot grūts, īpaši šobrīd, jo pandēmijas laikā nozares darbība bija būtiski ierobežota un ar atbalsta pasākumiem nozare neesot pietiekami kompensēta. Tomēr Polmanis cer, ka uzņēmums varēs atsākt ikdienas produkcijas ražošanu un iesaistīties atbalsta sniegšanā Ukrainai ne tikai ar tās simbola – karoga ražošanu.

"(..) Mēs ļoti ceram, ka karš beigsies, bet līdzekļi un atbalsts Ukrainai būs vajadzīgs vēl ilgi," viņš sacīja.

Apjomīgais pieprasījums palielinājis arī karogu cenas, redzams vairāku ražotāju un tirgotāju mājaslapās. Lētākie piedāvājumi šobrīd lielākoties nav pieejami, savukārt atkarībā no izmēra karoga cena dažviet tuvojas 100 eiro. Lielā mērā augstākas cenas ir skaidrojamas ar uzņēmumu noslodzi pastiprināta pieprasījuma laikā un apņemšanos tomēr karogus izgatavot un nosūtīt ātrāk, nekā ierasts.

To apliecina uzņēmuma "Baltic Flags" vadītāja Baiba Rumaka. Uzņēmums Rēzeknes novadā un partneri Lietuvā karogus drukājot nepārtraukti.

"Tas jau nav mums tikai, bet visiem, kas ražo karogus. Arī mūsu partneriem Lietuvā, kuriem četri printeri to tik vien dara. Parasti termiņš ir piecas vai sešas dienas, kurās ražojam un nosūtam karogus.

Protams, meitenes strādā virsstundas un strādā brīvdienās, tāpēc karoga izmaksas paaugstinās. Ja karogu vēlas iegūt dienas vai divu laikā, tad tas, protams, būs dārgāks," atzina Rumaka.

Ukrainas karogu sagādāšanā redzamas arī individuālas iniciatīvas, īpaši pirms sestdien notikušā Ukrainas brīvībai veltītā gājiena Rīgas centrā. Modes dizainere Indra Komarova marta sākumā "Facebook" kontā izsludināja iespēju bez maksas iegūt speciāli darinātu Ukrainas karogu apmaiņā pret apliecinājumu par maksājumu "Ziedot.lv" kontā "Ukrainas cilvēkiem". Pirmajā piegājienā izdalīti 70 karogi. Karogu šūšanu dizaineres darbnīcās nevarēšot turpināt ilgi, taču jācer, ka līdzīgi rīkosies vairāk uzņēmumu, pauž dizainere.

"Kādu brīdi vēl turpināsim, ļoti ilgi to nevaram, jo ir arī ikdienas darbi, kas gaida un kavējas, bet vismaz līdz pirmdienai mēs vēl šūsim un izdalīsim. Es ceru, ka arī citās pilsētās, jo karoga izkāršana ir ļoti svarīgs simbolisks akts parādīt attieksmi. Iesaku arī atbalstīt Latvijas uzņēmējus, arī to nevajadzētu aizmirst. Tas viss ir svarīgi," sacīja Komarova.

Viņa arī aicināja karogu, kam šobrīd ir būtiska atbalsta un attieksmes paušanas nozīme, saglabāt un paturēt gan atmiņai, gan arī vides aspektu dēļ.

"Neskatoties uz to, kādā krāsā tas ir un kāds simbols tas ir, dabai tas aizvien ir poliestera atkritums. Tāpēc es lūdzu pēc tam vienkārši to izmazgāt, izgludināt, salocīt un noglabāt atvilktnē kā mūžīgu atgādinājumu par šo laiku."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti