Augstai muitas amatpersonai piederējis Čiekurkalna tirgus, kurā regulāri konstatēta kontrabandas preču pārdošana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Gandrīz deviņus gadus Čiekurkalna tirgus, kurā likumsargi regulāri konstatējuši kontrabandas preču tirgošanu, ir piederējis ar muitas Tranzīta un eksporta kontroles daļas vadītāju Juri Āzeru saistītam uzņēmumam, ceturtdien vēsta žurnāls "Ir".

No 2006. līdz 2015. gada novembrim Čiekurkalna tirgus ir piederējis AS "Čiekurkalns", kuras līdzīpašnieks bija Āzers.

Tirgū Valsts policija aktīvi konfiscējusi kontrabandas preces. Piemēram, šogad kādā no apmeklējumiem tur atrasta slēptuve ar 908 paciņām jeb 18 160 dažādu marku nelegālo cigarešu ar Baltkrievijas un Krievijas akcīzes markām vai bez tām.

Nelegālo preču aprite Čiekurkalna tirgū konstatēta arī iepriekšējos gados.

Pirms pāris gadiem Čiekurkalna tirgus bijis vairāk apmeklēts un arī nelegālo akcīzes preču tirdzniecība tajā bija daudz aktīvāka, taču ar laiku tā sarukusi, ņemot vērā gan likumsargu regulāri veiktos profilaktiskos pasākumus, gan pircēju samazinājumu, žurnālam skaidrojusi Valsts policijas pārstāve Elīna Priedīte.

Āzeram piederējuši 12,5% kapitāldaļu AS "Čiekurkalns", kas pērn likvidēts. Pēc Āzera teiktā, viņš sev piederošās akcijas esot nodevis uzņēmuma valdei atsavināšanai jau 2011. un 2012. gadā. Uzņēmumu reģistra informācija liecina, ka kontrolpakete uzņēmumā ir muitas darbinieka tēvam Jurim un mātei Lūcijai, kapitāldaļas pieder arī viņa dzīvesbiedrei Ilzei.

Āzers žurnālam norādījis, ka pats neesot iesaistījies Čiekurkalna tirgus biznesā. To vadījis viņa patlaban 81 gadu vecais tēvs. Āzers VID strādā vismaz kopš 2000.gada, bet kopš 2003.gada bijis dažādos vadības līmeņa amatos - priekšnieks, nodaļas priekšnieks, daļas priekšnieks, daļas vadītājs. Muitas amatpersona pati uzskata, ka interešu konfliktā nav bijusi.

Viņa teikto žurnālam apliecinājusi arī muitas vadība, kas nekādus riskus tāpēc muitnieka darbā neesot saskatījusi.

Žurnāla veiktais eksperiments liecina, ka patlaban šajā tirgū atrast kontrabandas cigarešu tirgotājus nav grūti. Apmēram desmit minūšu laikā žurnāliste tikusi pie cigaretēm ar Baltkrievijas akcīzes marķējumu.

KONTEKSTS:

21. un 22. novembrī likumsargi Centrāltirgus administrācijas ēkā un citviet veica procesuālās darbības, apkarojot akcizēto preču nelikumīgu apriti. Kopumā tika aizturētas 12 personas vecumā no 20 līdz 58 gadiem. Četrām personām tiesa piemērojusi apcietinājumu. No apcietinātajiem divas personas jau iepriekš nonākušas policijas redzeslokā, tostarp viena no tām par nelikumīgu akcīzes preču apriti sodīta administratīvā kārtībā jau 49 reizes.

Tikmēr atbilstoši kapitāldaļu turētāja, Rīgas mēra Oļega Burova (GKR) rīkojumam AS "Rīgas Centrāltirgus" (RCT) ir uzteicis līgumu nomniekam SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā", kuras apsaimniekotajā teritorijā novērota aktīva tirdzniecība ar nelegālas izcelsmes cigaretēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti