Augšdaugavas novadā pērn dubultojies jaundibināto uzņēmumu skaits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Neraugoties uz to, ka 2021. gadā visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, turpinājās Covid-19 pandēmija un uzņēmējdarbību bremzēja dažādi ierobežojošie pasākumi, jauno uzņēmumu skaits pērn ir palielinājies. "Lursoft" apkopotā informācija rāda, ka aizvadītajā gadā Latvijā reģistrēti 9227 jauni uzņēmumi, kas ir par 288 vairāk nekā gadu iepriekš. Straujākais jauno uzņēmumu skaita kāpums bija Augšdaugavas novadā. Tas ir dubultojies, salīdzinot ar gadu iepriekš. Pērn tieši Augšdaugavas novadu par savu uzņēmējdarbības vietu izvēlējās 102 uzņēmīgi iedzīvotāji.

Augšdaugavas novadā pērn dubultojies jaundibināto uzņēmumu skaits
00:00 / 05:04
Lejuplādēt

Gadu iepriekš ap pussimt – 53 – jauni uzņēmumi tika reģistrēti Augšdaugavas novadā. Savukārt pērn, kā stāstīja Augšdaugavas novada pašvaldības centrālās administrācijas Attīstības pārvaldes vecākais komercdarbības speciālists Jāzeps Krukovskis, jaundibināto uzņēmumu skaits jaunajā novadā ir dubultojies. 

"Pērnajā gadā pie mums novadā ir piereģistrējušies 102 jauni uzņēmumi, bet likvidējušies 67. Līdz ar to dinamika ir pozitīvāka kā jebkad iepriekš.

Lielākoties aktivitāte novērojuma Ilūkstes pilsētā un bijušajā Ilūkstes novada teritorijā, Daugavpils piepilsētā, kas ir Naujenes, Sventes, Līksnas pagasti," stāstīja Krukovskis.

Jomas, kuras kā savu darbības formu pieteikuši Augšdaugavas novadā reģistrētie pērn reģistrētie uzņēmumi, ir visdažādākās. 
 
"Mums ir gan taksometra pakalpojumi, tie ir uzņēmumi, kas pārsvarā savus pakalpojumus sniegs Daugavpilī, gan arī informācijas tehnoloģiju uzņēmumi, kas sniedz pakalpojumus tiešsaistē. Raugoties uz tiem uzņēmumiem, kas radušies novadā pērn, daudzi ir pakalpojumu un tirdzniecības nozares uzņēmumi. Mēs pagaidām nevaram spriest, cik daudz darbavietu radīs šie uzņēmumi, taču mēs priecājamies, ka šie uzņēmumi paši spēj uzrādīt izaugsmi, nodarbināt sevi un savas ģimenes. Un tas jau ir daudz," sprieda Krukovskis. 

Aktīva jauno uzņēmumu reģistrācijas jomā pērn bija Augšdaugavas novada Sēlijas puse. Tā tapis jauns ēdināšanas uzņēmums tūristu iecīnītajā Pilskanes Siguldiņā ar aicinošu nosaukumu "Pie Evitas".  Turpat Sēlijā, tikai jau Bebrenes pagasta "Dzīparos", savu uzņēmējdarbības formu nomainīja saimniecība, kuru vada Ineta un Helmuts Zibārti. Saimniecība nodarbojas ar tūrismu, kamieļu un alpaku audzēšanu. 
 
"Mēs vairākus gadus bijām kā pašnodarbinātas personas, taču pērn sapratām, ka mums ir pavisam cits līmenis, un pārveidojāmies par sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA). Mūsu uzņēmējdarbība ir attīstījusies krietni vien uz priekšu, un bija nepieciešama cita uzņēmējdarbības forma. Sadarbojamies ar daudzām valstīm Eiropā.

Mums ir 29 alpakas, mēs esam laukos, bet viens no mūsu pamatdarbības virzieniem ir simtprocentīga alpaku vilnas diegu ražošana, arī adīšana un izstrādājumu veidošana,

 un pērn esam uzsākuši arī alpaku aprūpes aprīkojuma ražošanu," stāstīja saimniece Ineta.

Novads uzņēmējiem sniedz dažādus atbalsta mehānismus, atskatoties uz iepriekšējo gadu pieredzi, sacīja novada domes Attīstības pārvaldes vadītāja Vita Rūtiņa. 

"Mēs veidojam daudzus atbalsta mehānismus, lai šī saimnieciskā darbība novada teritorijā tiktu veicināta. Sagaidām tādus darba rezultātus tam darbam, ko esam ieguldījuši, piesaistot Eiropas Savienības fondus, tieši attīstot teritorijas uzņēmējdarbības atbalstam un arī ieguldot investīcijas publiskajā infrastruktūrā, kas nepieciešama uzņēmējiem," teica Rūtiņa. 

Tiesa, jaunie pērn dibinātie uzņēmumi sākotnēji tomēr paļaujas uz pašu spēkiem, ne tikai uz piedāvātajiem grantiem, apliecina kafejnīcas "Pie Evitas" saimniece: "Esmu informēta par šīm iespējām, tagad ir tirgus izpēte, un tālāk skatīsimies, vai pieteikties šādiem līdzfinansējumiem, vai paši tiksim galā saviem spēkiem." 
 
Raugoties uz "Lursoft" datiem, novadā ir juridiskās adreses, kur pērn dibināti pat vairāki jauni uzņēmumi, un tas nebūt nenozīmē, ka visi veiks saimniecisko darbību. Šobrīd Augšdaugavas novads ir viena no tām septiņām pašvaldībām Latvijā, kurām pērnā gada bilance noslēgusies ar pozitīvu rādītāju, jauno uzņēmumu bijis gandrīz uz pusi vairāk nekā likvidēto.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti