Augšdaugavas novadā darbu sācis vietējo ražotāju produkcijas veikals

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vietējo zemnieku un mājražotāju produkcija jau mēnesi rod vietu nelielā vietējo ražojumu veikalā Augšdaugavas novada Višķu pagasta Špoģos. Te veikala plauktos ir gan vietējā gaļa un gaļas izstrādājumi, gan pašcepta maize, medus, svaigi sīpolu lociņi, dārzeņi, piena produkcija un pat medījumi. Drīzumā šāds ceļmalas vietējās produkcijas veikaliņš varētu sākt darbu arī otrpus Daugavas – Ilūkstes pusē.

Augšdaugavas novadā darbu sācis vietējo ražotāju produkcijas veikals
00:00 / 03:52
Lejuplādēt

Špoģos kopš pērnā gada 15. decembra darbu sācis vietējo ražotāju veikals. Ideja par to lolota un pašu apmeklētāju stimulēta, stāstīja veikaliņa mārketinga speciāliste Liana Dragele.

“Ideja nāca pirms diviem gadiem, kad čakli strādāja kafejnīca. Tad garāmbraucošie un kafejnīcā piestājošie apmeklētāji prasīja, kāpēc mums nav veikala, kur var nopirkt tieši vietējo produkciju. Tad mēs arī nolēmām atvērt veikalu tieši vietējiem mājražotājiem. Uzrakstījām projektu, iepirkām iekārtas un atvērām veikalu. Sākām ar svaigu gaļu, tas ir "Latgales bekons", svaigie dārzeņi un augļi nāk no Līksnas novada. Ir saimniecība "Kotiņi" no Balviem, gaļa un kvass no Rēzeknes," uzskaitīja Dragele.

Veikala klāstā arī vietējais medus, blakus Preiļu novada Aglonā ceptā maize, produkcija no Riebiņu novada, pat pica ar medījuma – aļņa vai brieža gaļu. Tas ir likumsakarīgs process, kam Augšdaugavas novadā būs turpinājums, sacīja novada domes Attīstības pārvaldes komercdarbības konsultants Jāzeps Krukovskis.

“Vietējās pārtikas veikaliņi – mājražotāju veikaliņi ir bijuši aktuāli jau vairākus gadus. Špoģi atrodas izdevīgā vietā, kuru ik dienas šķērso cilvēki, kas dzīvo vai strādā Preiļos, Rēzeknē un citur. Mēs raugāmies arī uz otru Daugavas pusi, ap Ilūksti, pie tranzītceļiem, kur arī uzņēmējiem, zemniekiem ir interese. Daudz arī mājražotāju, kuri vēlas realizēt savu produkciju.

Šobrīd viņiem ir grūti savu preci pārdot lielajos veikalos, tāpēc tieši šādi vietēji preču veikaliņi palīdzētu tiem realizēt savu produkciju," teica Krukovskis.

Vietējās produkcijas veikals tapa "Leader" projektā, tas ir viens no veidiem, kā arī vietējiem mājražotājiem kļūt atpazīstamākiem un rast lielāku noieta tirgu savai produkcijai.

“Pārsvarā vietējie ražotāji tirgoja tieši tirdziņos, gadatirgos, bet pandēmijas dēļ šīs iespējas bija ierobežotas. Palika tikai dienas tirgus, vakara tirdziņš , ko mēs organizējam pilsētā, un tiešās pārdošanas iespējas. Tāpēc šāds papildu kanāls ir ļoti noderīgs,” atzina Krukovskis.

“Pagaidām mums ir 15 mājražotāji, taču tas ir tikai sākums, pa vienu mēnesi tas ir labs iznākums, domāju, ka ar katru mēnesi mēs spēsim vēl piesaistīt 3–4 ražotājus un kļūsim par lielu vietējo atpazīstamu biedrību,” piebilda Dragele.

Nepilnas pusstundas laikā stāvvietā pie veikaliņa piestāja vismaz piecas mašīnas, braucēji no Preiļiem, Daugavpils, Rēzeknes. Tas ir rādītājs, ka interese par vietējo produkcija ir, bet veikala darbinieki jau kaļ jaunus plānus.

“Tas ir prieks, ka cilvēki, kas brauca no Maltas, Rēzeknes puses, pie mums piestāj un sola braukt vēl. Tā ir iespēja gan braukt garām, gan speciāli piebraukt. Domājam par kafejnīcu. Tagad meklējam arī kafejnīcai bārmeni, kasieri un arī pavāru.

Jo ir uzņēmumi, kuriem mēs gatavojam pusdienas, un ir garāmbraucēji, kas grib pie mums piestāt un paēst," sacīja uzņēmēja.

Augšdaugavas novadā tas noteikti nebūs vienīgais ceļmalas vietējās produkcijas veikaliņš ar kafejnīcu, šādas ieceres ir arī uzņēmējiem tuvāk Lietuvas pierobežai Ilūkstes apkaimē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti