Eiro fokusā

Latvija veiksmīgi sevi parādījusi starptautiskajā izstādē “Arab Health”

Eiro fokusā

Ludzā uzsāk bezglutēna produktu ražošanu

Augot Uzbekistānas ekonomikai un pirktspējai, mūsu uzņēmēji bruģē eksporta ceļus

Augot Uzbekistānas ekonomikai un pirktspējai, Latvijas uzņēmēji bruģē eksporta ceļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc pandēmijas diktētā ilgāka pārtraukuma Ārlietu ministrija nupat organizējusi plašu Latvijas uzņēmēju delegāciju darba vizītē uz Uzbekistānas galvaspilsētu Taškentu. Šogad aprit 30 gadi kopš Latvijas un Uzbekistānas diplomātisko attiecību nodibināšanas. Šī Centrālāzijas valsts patlaban piedzīvo redzamu attīstību, tāpēc Latvijas uzņēmējiem īpaši interesē ekonomiskā sadarbība ar Uzbekistānu.

Raugoties no mūsu valsts interesēm, Uzbekistāna ir Centrālāzijas atslēgas valsts, kas patlaban piedzīvo strauju attīstību. Taču mūsu ekonomiskā sadarbība līdz šim nav bijusi pārāk intensīva – pērn Latvijas preču eksports Uzbekistānā veidoja 55 miljonu eiro apgrozījumu, kas gan ir par 7% vairāk nekā gadu iepriekš. Tomēr mūsu preču eksporta ziņā Uzbekistāna ierindojas tālajā 46. vietā.

Viens no redzamākajiem eksportētājiem ir farmācijas milzis "Olainfarm", kam Taškentā ir pat sava pārstāvniecība.

"["Olainfarm" biznesa daļa] Uzbekistānā nav tik liela, cik mēs gribētu, zinot, ka tas reģions un Uzbekistāna it īpaši tiešām aug ļoti strauji ekonomikas attīstības un iedzīvotāju skaita pieauguma ziņā. Pērn Uzbekistānā piedzima 800 000 bērnu, tad mēs tur saskatām diezgan lielu potenciālu," stāstīja "Olainfarm" komercdirektors Aleksandrs Ļahs.

Un potenciālu Uzbekistānā redz arī informācijas tehnoloģiju uzņēmums "X Infotech", kura biznesa attīstības menedžere ir Uljana Belokrinicka.

"(..) Uz mūsu Latvijā ražotām sistēmām tiek izsniegtas pases un ID kartes pa visu pasauli, tostarp Peru, Urugvajā, Paragvajā, Ganā, Kambodžā un citur. (..)

Mūsu sistēmas principā palīdz nācijām iziet transformāciju no papīra uz digitālajiem, elektroniskajiem dokumentiem. Mēs sevi uztveram kā tādu tehnoloģiju nesēju valstīm, kas vēlas šo transformāciju paveikt, tāpēc mūs ļoti interesē attīstības valstis. Uzbekistāna ir viena no tādām valstīm," sacīja Belokrinicka.

Transports, pārtika, zaļās tehnoloģijas, farmācija, informācijas tehnoloģijas un būvniecība ir galvenās nozares, kuru pārstāvjiem interesē attīstība Uzbekistānā. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns stāstīja, ka Uzbekistānas straujā attīstība raisa interesi par jaunām piegādes ķēdēm.

"Tas ir jauns un salīdzinoši nezināms tirgus. Kopumā Uzbekistānā ir ap 35 miljoniem iedzīvotājiem.

Pirktspēja šobrīd ir salīdzinoši zema, bet tā strauji aug un strauji attīstās, līdz ar to, tas arī ir tas, kas rada iespējas,"

teica Rožkalns, norādot, ka attīstības iespējas Uzbekistānā redz IT, arī būvniecības un "zaļās" tehnoloģijas uzņēmumi.

Sadarbība ar Uzbekistānu notiek arī citās jomās un formātos. Piemēram, Uzbekistānas jaunie profesionāļi studē tiesības un ekonomiku Rīgas Juridiskajā augstskolā. Uzbekistānā arī iecerēts īstenot pirmo Latvijas attīstības sadarbības aģentūras pilotprojektu labas pārvaldības, digitalizācijas un dzimumu līdztiesības uzlabošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti