Eiro fokusā

Likuma grozījumi nesuši izmaiņas kredītu tirgū

Eiro fokusā

Turpinās izaugsme būvniecības nozarē

Naftas cenas un ietekmes uz ekonomiku

Augošais ASV naftas piedāvājums slāpējis cenu kāpumu pēc dronu uzbrukuma Saūda Arābijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nesenais uzbrukums ar droniem Saūda Arābijas naftas pārstrādes rūpnīcai un atradnēm radījis vēl vienu diplomātiskās un drošības spriedzes mezglu Persijas līča reģionā. Taču ko tas nozīmē globālajām naftas cenām un kā tas ietekmē pasaules ekonomiku? Satricinājumi Tuvajos Austrumos vienmēr augšupvērsti ietekmējuši naftas cenas, taču ir arī faktori, kas naftas cenas spiež uz leju. Naftas cenu kāpums pēc uzbrukuma Saūda Arābijā bijis īslaicīgs, kas saistīts ar augošo naftas piedāvājumu, īpaši no ASV puses.

Saūda Arābija ir pasaulē vadošā naftas eksportētājvalsts. Pirms pusotras nedēļas notikušais uzbrukums Saūda Arābijas enerģētikas giganta "Aramco" lielākajai naftas pārstrādes rūpnīcai un islāma karalistē otrajām lielākajām naftas atradnēm nozīmēja, ka Saūda Arābijas dienā saražotās naftas apjoms samazinājās uz pusi. Samazinājums bija līdzvērtīgs 5% no globālā naftas piegāžu apjoma.

Pasaulē aug piedāvājums

Uzbrukums notika sestdien, 14. septembrī. Pirmdien, veroties biržām, jēlnaftas cena uzreiz uzleca par aptuveni 10%. Taču nedēļas laikā cenas atkal samazinājušās un nostabilizējušās. Piemēram, "Brent" markas jēlnafta uzreiz pēc uzbrukuma uzleca uz aptuveni 70 ASV dolāriem par barelu, bet 25. septembrī jau ir jūtami lētāka - aptuveni 63 dolāri. To var uzskatīt par īstermiņa, nevis noturīgu cenu kāpumu, skaidroja ekonomists, bankas "Citadele" uzņēmuma "CBL Asset Management" investīciju direktors Zigurds Vaikulis.

"Ģeopolitiskie satricinājumi, īpaši Tuvojos Austrumos, ir bijis viens no galvenajiem dzinējspēkiem naftas cenām uz augšu pēdējo pāris gadu laikā. Principā tā vienmēr ir bijis, ka satricinājumi šajā reģionā ir tie, kas vēsturiski tirgos uztur zināmu spriedzi.

Tajā pašā laikā naftas tirgi, lielākā mērogā raugoties, jau kādus piecus vai vairāk gadus dzīvo zem Damokla zobena. Tas galvenokārt saistīts ar pieaugošo naftas piedāvājumu pasaulē, galvenokārt uz amerikāņu rēķina,

kuri savu naftas ieguvi aptuveni septiņu gadu laikā ir pieaudzējuši vairāk nekā divas reizes. Un amerikāņu naftas ienākšana tirgū rada fundamentālu spiedienu naftas cenām uz leju. Tas arī ir iemesls, kādēļ šis Saūda Arābijas atgadījums neizraisīja tādu noturīgu cenu kāpumu. Jo nafta dzīvo zem patstāvīga lejupvērsta spiediena," teica Vaikulis.

Līdz ar to notikušo Saūda Arābijā Vaikulis patlaban neuzskata par nopietnu draudu pasaules ekonomikai.

"Šogad, 2019. gadā, nafta vidēji maksā lētāk, nekā tā maksāja pagājušajā gadā. Tāpēc es nevarētu teikt, ka tas, kas noticis pēdējā laikā, būtu kāds papildu drauds pasaules ekonomikai. Bet, protams, ja notiek noturīgi un ilgstoši cenu kāpumi, pasaule bremzējas, tas tā vienmēr ir bijis. Latvija, starp citu, arī ir viena no valstīm, kurai jebkura energoresursa vai naftas cenu pieaugums nāk tikai ar mīnusa zīmi. Ir valstis, kur var rēķināt, bet Latvijai ilgstoša naftas cenu palielināšanās viennozīmīgi būtu mīnuss.

Degvielas cenas Latvijā ir diezgan cieši atkarīgas no tā, kas notiek ar naftas cenām. Tā ķēdīte ir ļoti ātra un īsa," klāstīja ekonomists.

Atturas prognozēt turpmāko

Latvijas Universitātes (LU) ekonomikas profesors Jānis Priede vienlaikus norādīja, ka prognozēt jēlnaftas turpmākās cenas līkni nav vienkārši. Valstīm ir stratēģiskās rezerves. Saūda Arābija paziņojusi, ka tās naftas ieguve līdz septembra beigām tiks atjaunota normālā apjomā, tādējādi nomierinot globālo tirgu. Tagad būs jāgaida un jāskatās, vai šo solījumu izdosies izpildīt, norādīja Priede.

Daudz kas būs atkarīgs arī no notikumu turpmākās gaitas reģionā. Proti, atbildību par uzbrukumiem uzņēmās Jemenas nemiernieki hutieši, bet ASV un Saūda Arābija vaino Irānu. Nav skaidrs, kas sekos. Priede gan uzsvēra, ka spekulēt nevajadzētu.

"Es negribētu izteikt minējumus par kādu dramatisku notikumu eskalāciju, lai gan, protams, tiks meklēti vainīgie par uzbrukumu Saūda Arābijas naftas objektiem. Prognozes, ko esmu redzējis, ir sākot ar pilnīgi nekādu atbildes reakciju, lai notikumu nevajadzīgi neeskalētu, bet tajā pašā laikā pilnīgi nekāda atbilde ir varbūt iedrošinājums vēl kādiem tādiem līdzīgiem notikumiem. Tāpēc, kamēr mēs nezinām, kas tā būs par atbildi un kādā virzienā tas viss attīstīsies, šobrīd tās būtu nevajadzīgas spekulācijas," sacīja Priede.

Saūda Arābijai jācenšas ātrāk atjaunot naftas ražošanas apjomi vēl viena iemesla dēļ – lai nezaudētu klientus. Turklāt kaimiņvalstis jau paudušas gatavību palielināt savus naftas ieguves apjomus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti