Augļu un ogu raža šogad nelutina

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aukstā laika dēļ Latvijā audzētās zemenes, ķirši, upenes un citi augļi tirdzniecībā nonāk maz. Iedzīvotāji tiek aicināti būt vērīgiem un par produkta izcelsmi tirgū nepieciešamības gadījumā pārliecināties pie pārdevēja.

„Decembris bija silts, un augi vēl nebija kārtīgi aizgājuši ziemas guļā. Pirms Lieldienām temperatūra bija ap 18 grādiem, mēneša otrā pusē kādas divas nedēļas turējās ap mīnus deviņiem grādiem. Tas ārkārtīgi slikti ietekmēja visus augļus – gan zemenes, gan ķiršus, plūmes, gan arī ābolus un mellenes. Nevaru nosaukt nevienu augu, kurš nebūtu cietis no šīm zemajām temperatūrām,” stāsta Latvijas Augļkopju asociācijas vadītāja Māra Rudzāte.

Augļkopju asociācijā izrēķinājuši, ka summa, ko šogad augļkopji neiegūs ieņēmumos no produkcijas, ir aptuveni 14 miljoni eiro.

Lai turpinātu uzturēt savas saimniecības, zemkopji cer uz kompensācijām no Eiropas. “Briselē tiek runāts, vai šos zaudējumus kompensēs vai ne, jo savu prasību arī mēs esam iesnieguši. Šāda situācija ir visā Eiropā, ne tikai Latvijā, tāpēc es nezinu, vai ko saņemsim,” stāsta Rudzāte.

Latvijas Augļkopju asociācijas vadītāja Māra Rudzāte
00:00 / 00:28
Lejuplādēt
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti