Augļu kokiem bīstamā bakteriālā iedega šogad konstatēta trīs novados

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad bakteriālā iedega Latvijā konstatēta trīs vietās – Dobeles, Nīcas un Daugavpils novados. Atsevišķas teritorijas slimība iepriekš nebija skārusi un konkrēti izplatības iemesli nav zināmi. Patlaban tiek iznīcināti bakteriālās iedegas saimniekaugi un atsevišķās buferjoslās aizliegts pārvietot bišu saimes.

Augļu kokiem bīstamā bakteriālā iedega šogad konstatēta trīs novados
00:00 / 03:10
Lejuplādēt
Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) šogad kopumā vairāk nekā 1000 pārbaudēs apsekojis dekoratīvo kultūru stādaudzētavas, tirgus un gadatirgus, kā arī veiktas pārbaudes dārzkopības centros, parkos, piemājas dārzos un komercdārzos.

 

Sešos paraugos konstatēta bīstamā augu karantīnas slimība – bakteriālā iedega.

"Tā kā šis gads ir silts un mitrs, tie ir apstākļi, kas baktērijai patīk, lai tā attīstītos. Šie seši paraugi noņemti trīs dažādās vietās. Viens paraugs ir Dobelē, kur ir pagājušā gada perēklis, divi paraugi ir Nīcas novadā un trīs Daugavpils novadā, kur iepriekš nekad bakteriālā iedega nav bijusi konstatēta," stāstīja VAAD speciāliste Gunita Šķupele.

Dobeles un Nīcas novados jau piemēroti fitosanitārie pasākumi, kuru rezultātā likvidētas vairākas ābeles, bumbieres un vilkābeles, kā arī tiek gatavoti lēmumi par nepieciešamajiem pasākumiem Daugavpils novadā.

"Šobrīd ir grūti teikt, kā šī baktērija nonākusi konkrētajās vietās. Bet tā izplatās gan ar vēja, gan kukaiņu palīdzību. Šajās vietās, kur slimība atklāta noteiktajā 3 kilometru buferjoslā, ir aizliegta bišu saimju pārvietošana saimniekaugu ziedēšanas laikā un divas nedēļas pēc tās. Jo arī bites var pārnēsāt šo baktēriju.

Tikmēr VAAD eksperte Evelīna Freimane norādīja, ka aizvadītajā nedēļā visā valsts teritorijā lietainie un siltie laika apstākļi veicinājuši dažādu slimību izplatību dārzos un labības sējumos.

"Tā slimību izplatība visā Latvijas teritorija nav vienāda.

Ir vietas, kur vairāk patlaban izplatīta kartupeļu lakstu puve, kur vairāk izplatīta sausplankumainība.

Taču tā kopējā tendence liecina, ka lauku pupās pagājušajā nedēļā izplatīta ir brūnplankumainība. Savukārt attiecībā uz ziemāju labībām, kur notiek vēl graudu briešana, tur sastopama vārpu puzurioze, melnais sodrējums, melnie graudi, bet vasaras kviešu sējumos vairāk izplatīta graudzāļu miltrasa. Savukārt ogulājos izplatīta sīkplankumainība, ābelēs un bumbierēs izplatās puves un kraupis," sacīja Freimane.

Bakteriālās iedegas konstatēšanā astoņos gadījumos inspektori reaģējuši uz iedzīvotāju aicinājumiem pārbaudīt slimības pazīmes augiem piemājas dārzos, tādēļ VAAD aicina ziņot, ja piemājas dārzos vai citos apstādījumos novēro kādus augu bojājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti