Pusdiena

Pirms vēlēšanām Lielbritānijā «Facebook» sāk cīņu ar viltus ziņām

Pusdiena

Premjers pārliecināts: Valdība konceptuāli akceptēs nodokļu reformu

Augļkopji: Sals lielus postījumus lauksaimniecībā nenodarīs

Augļkopji: Sals lielus postījumus lauksaimniecībā nenodarīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Otrdien, 9.maijā, Kurzemē snidzis un vietām izveidojusies arī sniega kārta. Aizvadītajā naktī daudzviet Latvijā bijušas arī maijam neraksturīgas sala temperatūras, un sinoptiķi prognozē, ka aukstums gaidāms arī tuvākajās naktīs. Pagaidām augļkopjiem lielus postījumus eksperti neprognozē, jo pavasara ziedēšanas process vēl nav pilnbriedā. Savukārt sējumiem aukstums kavēs augu attīstību un prasīs laiku, lai lauki atkoptos, bet liela ietekme uz ražu neesot gaidāma.

Aizvadītajā naktī sals pamatā skāris valsts austrumu daļu un centrālos rajonus. Lielākais sals fiksēts Vidzemes augstienē, Zosēnos sasniedzot -4 grādus. Arī Liepājā, Rucavā un Saldū novērots neliels sals, turklāt Kurzemes pusē vietām zemi klājusi pat līdz pieciem centimetriem bieza sniega kārta.

Augļkopju asociācijas eksperts Edgars Rubauskis atzīst, ka vērtēt iespējamos postījumus augļu dārzos ir pāragri.

“Visjūtīgākais augļkokiem ir tās daļas ziediem, kas ir atvērušās vai kas ir aizmeties. Bet lielākā daļa augļkoku vēl nezied, vietām sāk ziedēt aprikozes. Jāņogām parādās ķekaru pirmie ziedi, tas nozīmē, ja aukstums skars, tad tur varbūt būs nepilnīgi tie ogu ķekari. Bet ne visā Latvijā augi vispār ir tik tālu attīstījušies,” stāsta Rubauskis.

Līdzīgi Lauku konsultāciju centra eksperts Oskars Balodis stāsta, ka pēc pirmās aukstās nakts nav ziņu par jau novērotiem postījumiem arī no lauksaimniekiem, kam ir sējumi. Pazeminoties temperatūrai un ieilgstot salam, riski pamatā pastāv vasarājiem.

“Visjūtīgākie, kas patlaban ir sadīguši, ir vasaras mieži. Tiem var apsalt lapiņas, bet domāju, ka nenosals. Tomēr aizkavēsies augšana un paies zināms, kamēr tie atkopsies. Ziemāji varēs pārdzīvot diezgan labi. Vasaras rapsim ziediņi nav atvērušies, līdz ar to tie būs pasargāti. Ja Zemgali un Kurzemi skars liels sals, tad būs problēmas,” saka Balodis.

Sinoptiķi tuvākās naktis prognozē vēl vēsākas. Turklāt sals gaidāms visā Latvijas teritorijā līdz pat -6 grādiem.

“Maija pirmās dekādes noslēgumā tas ir neierasts aukstums. Naktis uz ceturtdienu un uz piektdienu vēl būs ļoti aukstas – teritorijas lielākajā daļā gaidāmas līdzīgi zemas temperatūras. Viszemākā temperatūra visdrīzāk būs valsts austrumos, Vidzemes augstienē, tāpat arī Latgalē. Dienas būs vēl ļoti dzestras, un tāpat atsevišķās vietās būs arī sniegs,” norāda meteoroloģijas centra pārstāve Laura Krūmiņa.

Savukārt Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra ekspertam dārzkopībā Māris Narvils Latvijas Radio atzina, ka laika apstākļi reģionos bija atšķirīgi, un atsevišķās vietās tomēr iespējami postījumi, īpaši kokiem, kas mostas agrāk un jau sāk ziedēt, dažviet postījumi iespējami arī ogulājiem. Kurzemes pusē postījumi varētu būt lielāki. Sals bīstams arī dārzeņiem, kas dīgšanas stadijā.  

Bez iespējamiem postījumiem lauksaimniecībā, novērots, ka maijam neraksturīgie laika apstākļi skāruši arī ar tiešsaistes kamerām aprīkotās putnu ligzdas. Neliela sniega kārta pārklājusi zivjērgli, kas turpina perēt olas. Dabas fonda pārstāvji mierina, ka riski putna olām pastāv tad, ja tās zemā temperatūrā uz ilgu laiku atstātu bez perēšanas.

Ziņots, ka otrdienas rītā daudzviet bija sniegs, un arī otrdiena būs vēsa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti