Dienas ziņas

Aglona gatavojas pāvesta Franciska vizītei

Dienas ziņas

Muzejs Latvijas valsts pirmajam prezidentam

Samazināto 5% PVN likmi izjūt pozitīvi

Augļkopji pozitīvi izjūt samazināto 5% PVN likmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Palielināt vietējo ražotāju konkurētspēju un izskaust ēnu ekonomiku. Ar šādiem mērķiem gada sākumā tika ieviesta samazinātā 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Speciālisti vērtē, ka tas bijis veiksmīgs solis. Tam piekrīt arī augļkopji, kuri novāc šā gada ražu.

Zemnieku saimniecībā "Rīvēni" pirmo ābolu ražu novāca jau augusta sākumā, kas, kā atzīst saimnieks Gints Neimanis, ir neierasti agri. Ražas novākšana turpinās, un ik dienu noliktavu papildina vairākas tonnas augļu. Kastēs ne tikai agro, bet nu jau arī ziemas šķirņu āboli, kuri parasti līdz oktobrim vēl sārtojas ābelēs. Lielākā daļa ražas nonāks uz skolēnu pusdienu galda, un daļu saimnieks realizēs arī veikalu tīklos. Viņš gan uzsver, ka augļu cenas veikalos joprojām diktē poļi, un, tā kā viņiem šosezon ienākušās rekordražas, cena varētu būt pat ļoti zema. Tāpēc vietējiem augļkopjiem - arī pēc PVN likmes samazināšanas - būs grūti konkurēt.

"Jāņem vērā tas, ka viņiem joprojām ir Krievijas embargo. Viņi meklē šos eksporta tirgus, un tas apjoms ir liels, un tas ir pilnīgi viennozīmīgi, ka cena būs zemāka. 5% PVN mēs jūtam neapšaubāmi, jo viens no šiem sasniedzamajiem mērķiem bija tātad, ka saimniecībā paliek vairāk naudiņas apgrozāmiem līdzekļiem, un otrs ir tas, ka valsts budžetā tomēr pienesums ir lielāks," norādīja Neimanis.

Arī bioloģiskajā saimniecībā "Reķi" samazināto 5% PVN likmi izjūt pozitīvi. Tiesa gan - āboli šogad ienākušies teju mēnesi agrāk, līdz ar to lielākas varētu būt to glabāšanas izmaksas.

"Protams, ka šīs cenas, arī resursiem cenas ir augušas, kāpušas, pat nevar šobrīd īsti aptvert, cik izmaksās jaudīgie dzesētāji, kurus mēs esam iedarbinājuši," sacīja ZS "Reķi" saimniece Lāsma Jonele.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka augļu cenas veikalos gada laikā ir samazinājušās par 7,9%.

Kā uzsver Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomē (LOSP) - ieguvēji no samazinātās PVN likmes ir ne tikai pircēji un lauksaimnieki, bet arī darba devēji, darba ņēmēji un valsts budžets. To pusgada laikā papildināja teju 13 miljoni eiro.

"Ļoti daudzi uzņēmēji iet ārā no ēnu ekonomikas, nemaksā algas aploksnēs. Viņi var šos nodokļus tagad arī samaksāt. Pietiek apgrozāmo līdzekļu uzņēmumiem.

Arī ļoti labs signāls ir tas, ka šie augļu, ogu, dārzeņu ražotāji saka - veikali šos produktus ņem vairāk, tā kā arī imports ienāk mazāk," teica LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

LOSP uzsver - ja samazinātā 5% PVN likme augļiem un dārzeņiem izrādīsies pozitīva ilgtermiņā, šādu likmi varētu piemērot arī pienam, maizei un citām pirmās nepieciešamības pārtikas precēm. 

KONTEKSTS:

No gada sākuma ieviesta samazinātā 5% PVN likme Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Pašlaik tā iecerēta uz trīs gadiem, kuros ir jāsasniedz rezultatīvie rādītāji – par 10% jāpieaug reģistrētu PVN maksātāju skaitam dārzeņu, augļu sektorā, produkcijas patēriņam jākāpj par 6%, bet vidējam atalgojumam nozarē jāaug par 6%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti