Augkopības eksperts: Graudaugu ražu potenciāls šogad ir ļoti labs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Raugoties uz to, kā šosezon pārziemojuši ziemāji, graudaugu ražas potenciāls šogad ir ļoti augsts, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

LLKC pārstāvis Oskars Balodis par graudu ražām
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Šajā sezonā ir gana daudz ziemāju graudaugu sējumu. Rudens bijis silts – augi spēj augt un attīstīties. Augi ir arī ideāli pārziemojuši. Tas nozīmē, ka ir ļoti labas ražas iespējamība, norādīja LLKC pārstāvis.

“Potenciāls ir pat vēl labāks nekā citus gadus. Negribu neko solīt, bet varētu būt ļoti labs ziemāju gads ražas līmeņos,” sacīja Balodis.

2019. gadā Latvija bijusi rekordliela graudu kopraža. Turklāt ziemāji parādījuši daudz labākus rezultātus nekā vasarāji. Ļoti labas ražas bijušas ziemas kviešiem, rudziem, rapsim.

Balodis skaidroja, ka šāds rekords bija jau paredzams: "Pēdējie divi gadi mums bijuši ļoti sausi, ar karstu vasaru. Līdz ar to kultūraugs tiek novākts gana laicīgi. Lauksaimniekam principā no ražas vākšanas līdz nākošā rudens ziemāju sējai ir pietiekami daudz laika, lai sagatavotu zemi ziemāju sējai. Un ziemāji – ziemas kvieši, rudzi, tritikāle, ziemas rapsis – ir ražīgāki nekā vasarā sētie graudaugi. Līdz ar to, zinot, ka zemnieki šajos labvēlīgos rudeņos apsēj gana daudzus hektārus ar ziemājiem, varam provizoriski prognozēt, ka ievāksim vairāk.” Arī iepriekšējās ziemas bijušas labvēlīgas ziemājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti