Aug interese par dalību atvērtajā Latvijas gāzes tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai gan līdz gāzes tirgus atvēršanai Latvijā vēl ir teju pilni pieci mēneši, interese no komersantu puses par gāzes tirgus pārdali pēc tā brīvlaišanas vērojama jau tagad.

Šā gada sākumā konkurenci pašreizējam monopolistam “Latvijas gāzei” mūsu tirgū vēlējās veidot pirmie divi plašākai sabiedrībai mazāk pazīstami tirgotāji. Šo licenču pieteikumus gan regulators noraidīja, aizbildinoties, ka tirgus būs atvērts tikai no nākamā gada pavasara. Taču interese par to ir.

“Šī interese ir redzama Ekonomikas ministrijas darba grupā. Tajā jau piedalās vairāki komersanti, kas ir aktīvi elektrības tirgū. Līdz ar to var teikt, ka tiem varētu būt interese iesaistīties dabasgāzes tirgū,” saka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis

Savu interesi piedalīties šajā tirgū apliecina valsts AS “Latvenergo”. “Ja būs pieņemti visi saistošie noteikumi, kas ir nepieciešami tirgum, un šie noteikumi būs labvēlīgi visiem tirgotājiem, tad mēs nopietni izsveram tādu iespēju iesaistīties gāzes tirdzniecībā,” saka “Latvenergo” valdes loceklis Māris Kuņickis.

Šobrīd “Latvenergo” vien veido teju 40% no Latvijas gada dabasgāzes patēriņa. No nākamā gada sākuma uzņēmums pirmos soļus gāzes mazumtirdzniecībā spers Igaunijā, bet vēlāk arī Lietuvā.

Savukārt Latvijā varētu ienākt kaimiņvalsts tirgotāji. Cik daudz klientu šādi varētu zaudēt “Latvijas gāze”, uzņēmumā prognozēt izvairās. “Dabasgāze ir produkts, kam nepieciešami fiziskās piegādes avoti. Baltijā “Latvijas gāze” ir vienīgais uzņēmums, kam ir ilgtermiņa dabasgāzes piegādes līgums. Līdz ar to “Latvijas gāze” saviem klientiem spēs nodrošināt dabasgāzi neatkarīgi no kaut kādiem apstākļiem – aukstas ziemas vai līgumiskiem apstākļiem,” norāda AS “Latvijas gāze” valdes locekle Zane Kotāne.

Eksperti gan norāda, ka Igaunijā pēc gāzes tirgus atvēršanas “Esti Gaas” zaudēja vairāk nekā 20%. Tikmēr, lai gāzes tirgus funkcionētu sekmīgi, šobrīd izstrādes stadijā ir nodalītās infrastruktūras lietošanas nosacījumi. Tos sola pieņemt līdz nākamā gada pavasarim. 

Ziņots, ka Saeimā šā gada februārī galīgajā lasījumā atbalstīja plaši diskutētos grozījumus Enerģētikas likumā. Ar tiem noteikta kārtība, kāda konkurencei atvērs dabasgāzes tirgu un kā tiks reorganizēts līdzšinējais tirgus monopolists - uzņēmums "Latvijas gāze".

Saskaņā ar Enerģētikas likuma grozījumiem "Latvijas gāze" līdz 2017.gada aprīlim jāizveido juridiski neatkarīgs dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators.

Savukārt septembrī "Latvijas gāze" akcionāri nobalsojuši par kompānijas reorganizāciju, paredzot no uzņēmuma nodalīt gāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus un izveidot neatkarīgu gāzes pārvades uzņēmumu – “Conexus Baltic Grid". Šis uzņēmums pārvaldīs dabasgāzes pārvades cauruļvadus un Inčukalna pazemes gāzes krātuvi, savukārt "Latvijas gāze" saglabās gāzes sadali un tirdzniecību.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti