Aug bažas par «Covid-19» ekonomiskajām sekām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bailes par koronavīrusa izplatību arvien spilgtāk atspoguļojas arī pasaules fondu biržās un akciju tirgos. Lielāko biržu indeksi krītas piekto dienu pēc kārtas, lai gan vēl pirms vīrusa izplatības tika sasniegti vēsturiski augsti rezultāti.  

Volstrīta beidzot pamostas, domājot par jaunā kororonavīrusa izplatības ekonomiskajām sekām. Tā ietekmīgais laikraksts “The New York Times” raksturo jau vairākas dienas ilgstošo straujo biržu indeksu un akciju vērtības kritumu, piebilstot, ka neviens pagaidām nezina, ko īsti darīt, lai situāciju vērstu par labu.

“Dow Jones” indekss šonedēļ piedzīvojis arī straujāko vienas dienas kritumu pēdējo divu gadu laikā, bet 500 lielāko ASV kompāniju akcijas tikai divās dienās kopumā zaudēja vairāk nekā 1,7 triljonus ASV dolāru no savas vērtības.

“Galvenais iemesls kritumam ir fakts, ka tirgus faktiski pamostas ar apziņu, ka koronavīrusa ekonomiskās sekas joprojām nav labi saprotamas un tās var būt smagākas, nekā līdz šim domāts,” sacīja “Associated Press” finanšu analītiķis Sets Satels.

“Investori kļuvuši ļoti uzmanīgi, jo gaida ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Šāda situācija var turpināties līdz brīdim, kad veselības aprūpes sistēmas amatpersonas nāks klajā ar pozitīvu informāciju par koronavīrusa ierobežošanu,” teica Sets Satels.

Īpašas bažas ir par globālo tūrisma un loģistikas nozari. Trešdien Vācijas aviokompānija “Lufthansa” paziņoja par jaunu darbinieku algošanas apturēšanu un darba stundu samazināšanu, lai mazinātu vīrusa ekonomiskās sekas. Gaidāms, ka līdzīgi varētu rīkoties arī citi skartās nozares uzņēmumi.

“Tūrisma industrija pašlaik tiek pamatīgi iedragāta, bažījoties par to, ka ceļošanas ierobežojumi tikai palielināsies. Daudzas aviokompānijas pārtraukušas reisus uz Ķīnu, taču līdz ar vīrusa izplatīšanos Eiropā un Tuvajos Austrumos jājautā, vai ar to būs pietiekami,” sacīja Sets Satels.

Oksfordas Universitātes ekonomikas departaments prognozē, ka kopumā vīrusa dēļ pasaules kopējais iekšzemes kopprodukts varētu samazināties par vismaz vienu triljonu ASV dolāru.

Tikmēr, kā lēš Starptautiskā Valūtas fonda eksperti – vīrusa izcelsmes valsts Ķīnas ekonomikai vīruss jau tagad varētu būt izmaksājis vairāk nekā 200 miljardus ASV dolāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti