Dienas ziņas

Jelgava neatbalsta teritoriālās reformas modeli

Dienas ziņas

Atdzimst Kabiles muiža

Grūtības ar smiltsērkšķu ražas realizāciju

Audzētājiem grūtības ar smiltsērkšķu ražas realizāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šogad Latvijā padevusies laba smiltsērkšķu raža, taču audzētāji saskaras ar situāciju, ka nav kur to realizēt. Vadošie ogu iepircēji no vietējiem smiltsērkšķus neiepērk, savukārt mazāku uzņēmumu noliktavas jau pilnas. Šogad sarukuši arī eksporta apmēri, jo lielu daļu Latvijas audzētāju tirgus atņēmuši rumāņi, kuru ogas ir lētākas. Lai konkurētu, nozarē jādomā par kooperāciju.

Uzņēmums “Cietais rieksts” audzē smiltsēršķus 5 hektāru platībā. Šogad no lauka novāktas piecas tonnas ogu. Tās ir lielas un sulīgas, vien dažviet nelielus postījumus nodarījušas raibspārnu mušas - par šo kaitēkļu klātbūtni liecina sažuvušās ogas. Uzņēmums smiltsērkšķus arī iepērk, turklāt šogad ne tikai no tuvējās apkārtnes audzētājiem, bet Matīšos savu ražu realizē saimnieki pat no Sabiles un Daugavpils.

“Šogad ir vispār ļoti dīvaina situācija smiltsērkšķu tirgū, jo cilvēkiem nav, kur odziņu notirgot. Ir divi lieli tirgus spēlētāji, kas šogad odziņu nepērk vispār nemaz. Līdz ar to mūs gāž riņķī. Mums tā kapacitāte ir tik, cik viņa ir. Mums nav, kur likt. Mēs paņemtu, bet mums nav, kur viņu fiziski ielikt. Nolktavas ir pilnas," stāstīja SIA “Cietais rieksts” vadītāja Indra Rode.

Latvijas Augļkopju asociācijā skaidro, ka Eiropas tirgū lielos apjomos parādījušies Rumānijas smiltsērkšķi, kurus tur audzē Eiropas Savienības subsidētās plantācijās. Rumāņu ogas ir sīkas un mazāk sulīgas, taču lētākas. Latvijā izaudzēto smiltsērkšķu kvalitāte ir ievērojami labāka, un ir pārstrādātāji ārvalstīs, kuri vēlas tās iegādāties arī par augstāku cenu. Taču eksportam apjomi joprojām ir par mazu, lai gan Latvijā smiltsērkšķu audzēšanas platības ik gadu palielinās.  

“Mēs tajā lielajā vācu un rumāņu piedāvājumā esam ļoti nemanāmi. Lai uzdrošinātos startēt Eiropas līmenī, mums vajag masu. Tā situācija šobrīd ir tāda, ka nevis nav, kur Latvijas ogas likt, bet tieši otrādi  -  šobrīd mums trūkst 40 tonnu, lai izpildītu vienu pasūtījumu Eiropā, kurš noteikti grib mūsu ogas," pauda Smiltsērkšķu audzētāju apvienības vadītājs Andrejs Brūvelis.

Šo trūkstošo apjomu neesot, kur iegūt, jo daudzviet ogas ir pārgatavojušās, un ir audzētāji, kuri ražu šosezon vairs nevāc vai vienkārši nevēlas iesaistīties. Speciālsti uzsver, ka šis ir pēdējais brīdis, kad nozarē ir jādomā par kooperāciju, un arī pirm­apstrādi vairs nedrīkst uzticēt starpniekiem - tā jāveic pašu ogu audzētāju pārvaldītam uzņēmumam. Tāpat nevajadzētu apstāties tikai pie izejvielu eksporta, bet gan ražot arī tādus ārvalstu tirgū pieprasītus produktus kā, piemēram, smiltsērkšķu eļļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti