Dienas ziņas

Āra pedagoģija Vilgāles sākumskolā

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Kāps cena Latvijas stādiem un dārzeņiem

Audzētāji: Latvijas stādiem un dārzeņiem šogad kāps cena 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz ar energoresursu un vispārējo cenu kāpumu cena pašmāju gurķiem, tomātiem un stādiem kāps, liecina audzētāju prognozes. Stādu un dārzeņu audzētāji gatavojas jaunajai sezonai. Daži jau paspējuši tirgū laist pirmos tomātus, bet vairums audzētāju lēš, ka raža gaidāma martā, aprīlī. 

Podiņos aug atraitnītes, nobriedušas pirmās tulpes – stādu audzētājiem Zemgales pusē tāpat kā citviet Latvijā sezonas darbs rit pilnā sparā. 

Zemnieku saimniecība "Atvasaras" apsaimnieko 1500 kvadrātmetru lielu platību, kas izvietota 12 siltumnīcās. Saimniecības īpašniece Sanita Indrika stāstīja: "Mēs jau sākam darboties no janvāra vidus, lai laicīgi sapildītu podiņus un sagatavotos jaunstādu ienākšanai."

Lai augi nenosaltu, siltumnīcas ir jākurina. Energocenu kāpums jau šobrīd ir radījis virkni izaicinājumu.

Indrika sacīja: "Sadārdzinājās malka no 30 eiro kubikmetrā līdz 75 eiro. Tas ir ļoti daudz. Sēklu izmaksas nedaudz cēlās, kūdras izmaksas ir pacēlušās, stādiem ilgi cena ir bijusi nemainīga. Es noteikti domāju, ka par kādiem 10%–15% pacelsies, bet ir jāskatās arī, lai cilvēki varētu atļauties nopirkt."

Latvijas Stādu audzētāju biedrības vadītājs Andrejs Vītoliņš uzsvēra, ka stādmateriālu izmaksu kāpums ir neizbēgams, īpaši tas ir attiecināms uz lielajiem augiem, kas ir dižstādi un pilsētu apstādījumu augi.

Andrejs Vītoliņš, Latvijas stādu audzētāju biedrības vadītājs
Andrejs Vītoliņš, Latvijas stādu audzētāju biedrības vadītājs

Vītoliņš skaidroja: "Audzētāji šobrīd arvien asāk izjūt ienākumu kritumu un mēģina ar cenām regulēt apjomu, lai noturētu ienākumus, un tas noteikti saasinās konkurenci. Tas noteikti atsauksies uz dažādu tirdziņu apmeklējumu, uz dažādiem reklāmas pasākumiem. Tas viss kopumā liecina par to, ka mūsu audzētājs ir ļoti bažīgs."

Bažas par gaidāmo nākotni ir arī dārzeņu audzētājiem.

Kooperatīvās sabiedrības "Mūsmāju dārzeņi" valdes priekšsēdētājs Edgars Brakše norādīja: "Tas sākas jau no pašas sēklu iegādes. Ja sēklu iegāde jau ir dārgāka nekā iepriekš, tātad jau viss mainās. Vadītājiem ir jādomā par to, kā optimizēt kaut kāda veida izmaksas. Ja palielinām darbinieku algas, materiālu, tāpat iepakojuma materiāli ir dārgāki, transports ir dārgāks... Nu, kaut kur mums ir jārod."

Pašmāju dārzeņu ražotājs "Eko Getliņi" atzīmēja, ka šobrīd spēj izdzīvot lielie ražotāji, kas jau laicīgi ir raduši iespējas inovāciju ieviešanā.

"Getliņi Eko" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns norādīja: "Mēs esam fundamentāli pārveidojuši siltumnīcas. Gan rekuperācijas sistēma, gan jauns apgaismojums LED – un tas dod iespējas ne tikai noturēt produkcijas cenas 2021., 2022. gada līmenī, bet pat samazināt."

Uz jautājumu, kādēļ gan visu iecienītie Getliņu tomāti šobrīd veikalu plauktos maksā jau virs 7 eiro kilogramā, Stirāns atzina, ka diemžēl tirdzniecības tīkli diktē savus noteikumus. To pašu apliecināja arī Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācija. 

Šobrīd gan aptaujātie siltumnīcu turētāji negrasās atteikties no ierastās nodarbes, bet atzina – pašu peļņa kritīsies un arī pircējiem maciņā būs jāmeklē vairāk naudas stādu, ziedu un Latvijas dārzeņu iegādei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti