Atzīmē eiro 20 gadu jubileju 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirms 20 gadiem Eiropas Savienībā tika ieviesta vienotā valūta – eiro. Eiroparlamentā notikušajā svinīgajā jubilejas pasākumā bloka amatpersonas uzsvēra, ka tā palīdzēja nodrošināt dalībvalstu ekonomisko patstāvību. 

“Eiro ir pierādījis ievērojamu spēju saglabāt ietekmi sliktos starptautiskajos apstākļos.  Vienotā valūta ir devusi visām eirozonas dalībvalstīm  monetārās politikas suverenitāti, salīdzinot ar iepriekš pastāvošo monetāro kārtību. Kopā mums ir balss, un mums bija balss, lai regulētu starptautiskos finanšu tirgus.” teica Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi.

1999. gada sākumā eiro ieviesa kā maksājuma līdzekli virtuālajā vidē, tostarp banku pārskaitījumos un bezskaidras naudas norēķinos. Jau trīs gadus vēlāk  -  2002.gada 1.janvārī, vairākās bloka dalībvalstīs tika ieviestas eiro banknotes un monētas, bet Latvijā tā par oficiālu maksāšanas līdzekli kļuva 2014.gadā.  

Finanšu eksperti arī informē, ka  vienotā valūta ļauj iedzīvotājiem vienkāršāk salīdzināt cenas, lētāk  iepirkties un ceļot, kā arī droši veikt maksājumus, aizņemties un ieguldīt. Eiro samazināja valūtu konvertācijas izdevumus, kā arī ļāva uzņēmējiem izvairīties no valūtas kursu svārstību radītiem zaudējumiem. Patlaban eiro ir 19 bloka dalībvalstu oficiālā valūta un  otra nozīmīgākā valūta pasaulē aiz ASV dolāra. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti