Atvieglos bez mantinieka palikuša nekustamā īpašuma nodošanu pašvaldībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valdība otrdien atbalstīja grozījumu Civillikumā projektu, kas paredz noteiktos gadījumos atvieglot bezmantinieku mantas un bezīpašnieka lietu piekritību pašvaldībai.

Tieslietu ministrijā informēja, ka izstrādātais likumprojekts noteiks:

  • manta, kas paliek pēc juridisku personu izbeigšanās, kļūst par bezīpašnieka lietu;
  • Ministru kabineta noteiktos gadījumos bezmantinieku manta un bezīpašnieka lieta var piekrist pašvaldībai;
  • mantojuma atstājēja nenodrošināto kreditoru pretenzijas vērtē zvērināts tiesu izpildītājs.

Tieslietu ministrijā informēja, ka rosinātajiem grozījumiem paredzēts mazināt riskus, kas attiecas uz valstij piekrītošu nekustamo īpašumu ilgstošu neapsaimniekošanu un iespējamām papildu izmaksām valstij vai pašvaldībai. Likumprojekts piedāvā, ka noteiktos gadījumos pašvaldības uzreiz varētu pārņemt nekustamos īpašumus, kuri kļuvuši par bezmantinieku mantu vai bezīpašnieka lietu.

Vienlaikus izmaiņas paredz atvieglot mantojuma atstājēja nenodrošināto kreditoru tiesības pretendēt uz sava prasījuma atgūšanu bezmantinieku mantas gadījumā, atsakoties no prasības parādu ietvert publiskā aktā vai saistībā, kas atzīta ar spēkā stājušos tiesas nolēmumu.

Turklāt, lai jaunais regulējums netiktu izmantots negodprātīgi, visiem kreditoriem būs jāiesniedz detalizēta informācija par sava pieteiktā prasījuma pamatotību zvērinātam tiesu izpildītājam, kurš pēc Ministru kabineta noteiktiem kritērijiem vērtēs mantojuma atstājēja kreditoru pretenzijas pamatotību un atbilstību, un par pamatotām atzītās kreditoru pretenzijas segs no mantojuma masas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti