Atsevišķos veikalos varēs iegādāties visas preces un darbosies grāmatnīcas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No nākamās nedēļas atsevišķos veikalos varēs iegādāties visas preces un darbosies grāmatnīcas, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija par otrdien valdībā lemto.

Ekonomikas ministrijā (EM) informēja, ka valdība konceptuāli atbalstīja ministrijas piedāvāto drošas tirdzniecības modeli un no šā gada 8. februāra uzsākt pakāpenisku pāreju uz to – paplašināt preču pieejamību klātienē, vienlaikus nosakot papildu drošības prasības tirdzniecības vietām un pastiprinot to kontroli.

Drošākas tirdzniecības nosacījumi ietver virkni prasību, tostarp, ka visās tirdzniecības vietās jānodrošina efektīvāka apmeklētāju plūsmas kontrole un ļoti stingras fiziskās distancēšanās prasības, tajā skaitā tirdzniecības zālēs (veikalos), pie tirdzniecības vietu ieejām, izejām, un atsevišķas prasības tirdzniecības centros.

Tiks arī pastiprināta tirgotāju atbildība un pienākumi apmeklētāju plūsmas kontrolei, nosakot atbildīgo personu un ieviešot iekšējās kontroles sistēmu epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai tirdzniecības vietās vai tirdzniecības centros.

Tiks noteikts mārketinga aktivitāšu aizliegums, kas veicina cilvēku pulcēšanos tirdzniecības vietās. Tāpat tiks pastiprināta kontrole un noteikta atbildība par epidemioloģiskās drošības pasākumu neievērošanu.

Valdība konceptuāli atbalstīja, ka no šā gada 8. februāra tirdzniecību klātienē ar visu preču sortimentu varētu nodrošināt veikali, kur tirgo pārtiku ne mazāk kā 70% no preču sortimenta, veikali, kur tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% no preču sortimenta, kā arī grāmatnīcas.

Paredzēts, ka Valsts policijai par Covid-19 ierobežošanas pasākumu pārkāpumiem būs tiesības tirdzniecības vietu slēgt līdz pat septiņām dienām. Šāds sods var tikt piemērots gan atsevišķam veikalam, gan visam tirdzniecības centram vai tirgum, informēja Valsts kancelejā.

Precīzus grozījumus normatīvajos aktos plānots pieņemt ceturtdien, 4. februārī, gaidāmajā valdības sēdē.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") informēja, ka valdības lēmums ir pārejas periods un nozīmīgs solis pareizā virzienā, lai dotu iespēju pakāpeniski pāriet uz ilgtermiņa risinājumu drošai tirdzniecībai bez "preču sarakstiem", lentēm un ierobežojošām barjerām veikalos. "Mana vēlme ir ļaut atsākt strādāt visiem komersantiem" piebilda ministrs.

"Pārejai uz jauno, vēl drošāko tirdzniecības modeli ir jābūt samērīgai, lai neatkārtotos "decembra veikalu sastrēgumi". Šim regulējumam nav iecietības perioda, bet apņemšanās visiem to ievērot. Stingrākas drošības prasības, atbildība un uzraudzība nodrošinās gan iedzīvotājiem pieeju nepieciešamajām precēm, gan komersantiem iespēju strādāt. Mūsu visu atbildīgai rīcībai ir liela nozīme, lai iespējami ātrāk varētu atgriezties atpakaļ pie ierastā ritma," uzsvēra Vitenbergs.

Pēc valdības sēdes Vitenbergs norādīja, ka plānotās izmaiņas tirdzniecības ierobežojumos neattieksies uz būvniecības un saimniecības preču veikaliem, tādējādi uz šīm tirdzniecības vietām attieksies esošais regulējums. Vienlaikus ministrs piebilda, ka par šiem tirgotājiem varētu lemt tad, kad nākamreiz valdība pārskatīs patlaban spēkā esošos ierobežojumus.

Tāpat Vitenbergs minēja, ka valdībā šodien tika diskutēts par sēklu un stādu iekļaušanu to preču sarakstā, kas būtu iegādājamas ārkārtējās situācijas laikā, tomēr vienošanās vēl netika panākta. Tajā pašā laikā Vitenbergs piebilda, ka šāds priekšlikums tiks virzīts izskatīšanai ceturtdienas valdības sēdei.

EM atgādināja, ka klātienes tirdzniecība pilnā apmērā šobrīd notiek aptiekās, tajā skaitā veterinārajās aptiekās, optikas veikalos un degvielas uzpildes stacijās, bet pārējās tirdzniecības vietās klātienē tirgojamo preču klāsts ir ierobežots nolūkā mazināt cilvēku pulcēšanos un uzturēšanos veikalos, tirgos.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

KONTEKSTS:

Ministru kabinets 21. janvārī apstiprināja līdzšinējo Covid-19 ierobežojumu saglabāšanu līdz 7. februārim, līdz kuram noteikta ārkārtējā situācija. 

Noteikts, ka tirdzniecībā līdz 7. februārim klātienē darbojas tikai:

  • aptiekas (tajā skaitā veterinārās aptiekas);
  • optikas preču veikali;
  • degvielas uzpildes stacijas;
  • tirdzniecības vietas, kurās drīkst tirgot šādas preču grupas:
    • pārtikas preces;
    • higiēnas preces;
    • pirmās nepieciešamības saimniecības preces;
    • mobilo telefonu priekšapmaksas kartes;
    • tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus;
    • dzīvnieku barību un preces;
    • preses izdevumus;
    • sabiedriskā transporta biļetes;
    • mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus;
    • mājražotāju lauksaimniecības produkciju;
    • ziedus.

Ekonomikas ministrijā informēja, ka no 12. janvāra paplašināti klātienē nopērkamās saimniecības preces ar:
    • zeķbiksēm, zeķēm, elastīgām zeķēm; 
    • šallēm, lakatiem, kaklautiem, cepurēm;
    • cimdiem;
    • precēm virsmu uzkopšanai (virsmu tīrāmās lupatiņas u.tml.);
    • lāpstām un liekšķerēm (t.sk. sniega lāpstām);
    • elektroierīcēm telpu apsildīšanai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti