Atsevišķos veikalos no nākamās nedēļas varēs nopirkt visas preces un darbosies grāmatnīcas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 8. februāra atsevišķos veikalos, proti, pārtikas un higiēnas preču veikalos varēs iegādāties visas preces un darbosies grāmatnīcas. Vienlaikus tirdzniecības vietās tiks pastiprināti epidemioloģiskās drošības noteikumi. Par valdībā lemto informēja Ekonomikas ministrija (EM).

Covid-19 straujās izplatības dēļ kopš 17. decembra klātienē tirdzniecības vietās iespējams iegādāties tikai pārtiku un tikai pirmās nepieciešamības preces. Taču EM secinājusi, ka šāda pieeja tirdzniecības regulēšanā nav ilgstoši turpināma. Tāpēc valdība vienojusies mainīt šos noteikums – ļaut plašāku tirdzniecību, bet pastiprināt epidemioloģiskās prasības.

ĪSUMĀ: 

  • Atceļ tirgojamo preču ierobežojumus pārtikas un higiēnas preču veikalos.
  • No pirmdienas tirdzniecību klātienē drīkstēs atsākt arī grāmatnīcas.
  • Paplašina klātienē nopērkamo preču klāstu - varēs pirkt arī stādus u.c.
  • Arī turpmāk netiek ierobežota distances tirdzniecība un e-komercija.
  • Veikalos papildu drošības prasības; uz 1 pircēju jābūt 25 kvadrātmetriem.
  • Aizliegtas mārketinga aktivitātes, kas veicina cilvēku pulcēšanos.
  • Policija par pārkāpumiem varēs slēgt tirdzniecības vietu līdz 7 dienām.

Varēs tirgot arī sēklas un stādus

No šā gada 8. februāra tirdzniecību klātienē ar visu preču sortimentu nodrošinās veikali, kur tirgo pārtiku ne mazāk kā 70% no preču sortimenta, veikali, kur tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% no preču sortimenta, kā arī grāmatnīcas.

Pašlaik klātienes tirdzniecība pilnā apmērā notiek aptiekās, tajā skaitā veterinārajās aptiekās, optikas veikalos un degvielas uzpildes stacijās; pārējās tirdzniecības vietās klātienē tirgojamo preču klāsts ir ierobežots nolūkā mazināt cilvēku pulcēšanos un uzturēšanos veikalos, tirgos, atgādināja EM.

Tāpat valdība lēma paplašināt klātienē nopērkamo preču klāstu tirdzniecības vietās, kas neietilpst iepriekš minētajās veikalu kategorijās. No 8. februāra klātienē nopērkamo preču klāsts papildināts ar: 

  • stādiem, dēstiem, sīpoliem, gumiem un sēklām;
  • substrātiem, mēslošanas līdzekļiem, kaļķošanas materiāliem un augu aizsardzības līdzekļiem;
  • elektropreču aksesuāriem (vadiem, pagarinātājiem, lādētājiem);
  • līdzekļiem dezinsekcijai un deratizācijai.

"Nepieciešamība [pēc dārzniecības precēm] pieaugs vēl vairāk, tuvojoties pavasarim, bet ir virkne darbu, kas ir jāuzsāk šobrīd, tādēļ mēs nevaram nesēt un nestādīt, jo tad nebūs, ko novākt," skaidroja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV").

Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") pēc valdības sēdes pauda viedokli, ka šiem lēmumiem kopumā vajadzētu samazināt pircēju daudzumu veikalos. “Meklējam veidus, kā padarīt ierobežojumus saprātīgākus,” atzina Ministru prezidents.

EM atgādināja, ka šobrīd klātienē var iegādāties šādas preču grupas:

  • pārtikas preces;
  • higiēnas preces (preču saraksts);
  • pirmās nepieciešamības saimniecības preces (preču saraksts);
  • mobilo telefonu priekšapmaksas kartes;
  • tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus;
  • dzīvnieku barību un preces;
  • preses izdevumus;
  • sabiedriskā transporta biļetes;
  • mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus;
  • mājražotāju lauksaimniecības produkciju;
  • ziedus.

Preču tirdzniecības ierobežojumi attiecas arī uz ielu tirdzniecību, kā arī tirdzniecību slēgtā un atklātā tirgus teritorijā. Savukārt pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana (jeb ielu tirdzniecības organizēšana), norādīja EM.

Arī turpmāk netiek ierobežota distances tirdzniecība un e-komercija – iedzīvotāji varēs iegādāties preces distances tirdzniecībā (internetā, pasūtot pa tālruni un e-pastu),

tās varēs tikt piegādātas uz mājām un pakomātiem, tās varēs arī izsniegt un saņemt veikalos uz vietas. Netiek pārtraukta jebkādu preču vairumtirdzniecība vairumtirdzniecības bāzēs, kas nepieciešamas gan mazumtirdzniecības veikaliem, gan uzņēmumu darbībai, ražošanai, utt.  Pakalpojumu sniegšanas ietvaros atļauts nodrošināt tā sniegšanai nepieciešamās preces (piemēram, autoservisā automobiļu detaļu nodrošināšana).

Pastiprinātas drošības prasības 

Vienlaikus iepirkties varēs mazāk cilvēku, jo uz vienu pircēju veikalam būs jānodrošina 25, nevis 15 kvadrātmetri. Pastiprinātas arī citas drošības prasības. 

Vienlaikus visās tirdzniecības vietās jānodrošina efektīvāka apmeklētāju plūsmas kontrole un ļoti stingras fiziskās distancēšanās prasības, tajā skaitā tirdzniecības zālēs (veikalos), pie tirdzniecības vietu ieejām, izejām, un atsevišķas prasības tirdzniecības centros.

Pastiprināta tirgotāju atbildība un pienākumi apmeklētāju plūsmas kontrolei, nosakot atbildīgo personu un ieviešot iekšējās kontroles sistēmu epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai tirdzniecības vietās vai tirdzniecības centros.

Aizliegtas mārketinga aktivitātes, kas veicina cilvēku pulcēšanos tirdzniecības vietās. Tāpat pastiprināta kontrole un noteikta atbildība par epidemioloģiskās drošības pasākumu neievērošanu.

Savukārt  Valsts policijai par Covid-19 ierobežošanas pasākumu pārkāpumiem dotas tiesības tirdzniecības vietu slēgt līdz pat septiņām dienām. Šāds sods var tikt piemērots gan atsevišķam veikalam, gan visam tirdzniecības centram vai tirgum.

Vēl pirms valdības lēmuma komentējot plānotās izmaiņas, Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis norādīja, ka šādu nevienlīdzīgu attieksmi pret veikaliem var attaisnot ar atbalsta pasākumiem veikaliem. Viņš gan norādīja uz risku, ka

tie veikali, kas strādāt nevar, zaudē iespēju attīstīties, kas nāks par labu lielajiem tirgus spēlētājiem.

“Līdz ar to var nonākt pie tā, ka mazie tirgus dalībnieki, kas potenciāli nākotnē varētu būt arī konkurenti, varētu izstāties no tirgus un notiktu tirgus koncentrācija šajos lielajos uzņēmumos,” atzina Gaiķis.

Ekonomikas ministrs Vitenbergs, komentējot pārmetumus par nevienlīdzīgiem konkurences apstākļiem dažādiem tirgotājiem, atzina, ka šis risinājums neapmierinās visus tirgotājus, un visi vēlētos, lai varētu atsākt darbu visi tirgotāji, taču, skatoties uz saslimstības ar Covid-19  rādītajiem, tas nav iespējams.

Ministrs arī piebilda, ka gadījumā, ka situācija uzlabosies, tuvāko nedēļu laikā ministrija rosinās arī pārējiem veikaliem pakāpeniski atsākt darbu.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, kuras laikā bija stingrāki ierobežojumi. Par spīti tam saslimstība ar Covid-19 turpināja pieaugt. Tādēļ ārkārtējā situācija ir pagarināta līdz 7. februārim, un līdz tam spēkā ir stingri ierobežojumi, kā arī "mājsēde" nedēļas nogalēs, kas nozīmē, ka no plkst.22 līdz 5 katram jāatrodas savā dzīvesvietā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti