Atsāks AS «Citadele» pārdošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdība otrdien slēgtā sēdē nolēma atsākt pirms vairākiem mēnešiem iesaldēto bankas „Citadele” pārdošanu. Šo procesu plānots noslēgt nākamā gada septembrī. Ekonomikas ministrijai (EM) tagad uzdots meklēt pārdošanas konsultantu, izvēloties kādu no starptautiskajām investīciju bankām, kam ir pieredze banku pārdošanā Austrumeiropā. Ekonomikas ministrija lēš, ka līdz pilnīgai “Citadeles” pārdošanai varētu paiet vairāk nekā divi gadi.

EM valsts sekretārs Juris Pūce uzsvēra, ka bankas pārdošanas process tiek sākts jau šobrīd. „Mēs uzsāksim jaunu pārdošanas konsultantu atlasi un izvēlēties kādu no vadošajām investīciju bankām, kam ir pieredze banku pārdošanā Centrāleiropā un Austrumeiropā. Pārdošanas process būs virzīts uz to, lai pārdošanas process noslēgtos nākamā gada septembrī,” pēc jautājuma izskatīšanas valdībā sacīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

„Iemesli, kāpēc valdība nolēma atsākt šo procesu, ir saistīti ar divām lietām. Pirmkārt, ir sekmīgi noslēdzies lielais process, kas bija saistīts ar „Parex” bankas restrukturizāciju, ir skaidrība par visu aktīvu vērtību un darbību – „Citadele” jau darbojas pietiekami ilgu laiku kā atsevišķa kredītiestāde. Vienlaikus arī sakrīt ļoti pozitīva starptautiska situācija attiecībā uz finanšu tirgus novērtējumu Latvijas banku un finanšu sistēmai kopumā, par ko arī liecina pēdējās ziņas par pozitīvajiem lēmumiem par līdzdalību eirozonā. Mēs uzsākam procesu un sagaidām no konsultanta piedāvājumu par optimālo veidu, jo Latvijas valdības primārais mērķis ir atgūt iespējami daudz līdzekļu, tātad par iespējami augstu cenu pārdot šos aktīvus,” par bankas pārdošanas atsākšanas iemesliem stāsta Pūce.

Arī Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns uzsver, ka AS „Citadele” rādītāji ir labi bankas pārdošanai. Viņš gan neņēmās lēst, cik AS „Citadele” ir vērta. „Mums noteikti ir jāsagaida finanšu gada beigas,” piebilda Spridzāns.

Pūce konkrēti neatbildēja, vai banka varētu pārdota finanšu institūcijām, kas ir ārpus ES – piemēram, Ukrainas vai Krievijas uzņēmumiem. Tomēr viņš atzina, ka finanšu drošība un apsvērumi politikā varētu būt kritērijs tam, lai izvērtētu, ar kādu investoru sadarboties. Vienlaikus Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs akcentēja, ka galvenais mērķis ir panākt AS „Citadele” ieguldīto līdzekļu maksimāli lielu atgūšanu.

AS „Parex Banka” Latvijas valsts pārņēma 2008.gada novembrī un decembrī, kad to piemeklēja būtiskas finanšu problēmas. Vispirms novembrī valsts pārņēma 51% bankas akciju, savukārt decembrī – 89,88%. Visas šīs akcijas piederēja tās dibinātājiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim.

Pēcāk valsts banku sadalīja „labajā” un „sliktajā” bankā – AS „Citadele” un „Reverta”. Valsts jau iepriekš vēlējās pārdot AS „Citadele”, taču tad process bija nesekmīgs.

Banka “Citadele” tika dibināta pirms trim gadiem no labajiem aktīviem, kas tika izdalīti no valsts pārņemtās “Parex bankas”. Gandrīz 75% Citadeles bankas pieder Latvijas valstij, pārējā daļa - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti