Dienas notikumu apskats

Obama Baltajā namā uzņem savu pēcteci amatā Trampu

Dienas notikumu apskats

Bāriņtiesas nenodrošina bērnu aprūpi ģimeniskā vidē, secinājis Tiesībsarga birojs

«Ātro kredītu» portfelis turpina augt, PTAC grib vēl stingrāku regulējumu

«Ātro kredītu» portfelis turpina augt, PTAC grib vēl stingrāku regulējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

 Nebanku kredītdevēju kopējais kredītportfelis šī gada pirmajā pusgadā ir audzis par aptuveni 15% un sasniedzis 486,6 miljonus eiro, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra apkopotie dati. Centrs gan mierina, ka šoreiz satraukumam pamata nav, jo nozarē vērojamas arī vairākas pozitīvas tendences, bet plāno samazināt slieksni, līdz kuram var nepārbaudīt aizņēmēja spēju kredītu atmaksāt no pašreizējiem 427 līdz 100 eiro.

Gada pirmajā pusgadā izsniegti kredīti par summu 264,5 miljoni eiro. Tas ir par 40,9 miljoniem eiro vairāk nekā pērn šajā periodā.  

Patērētāju tiesību aizsardzības centra apkopotie dati liecina, ka nebanku kreditētāju kopējais izsniegto aizdevumu apjoms par spīti iepriekš ieviestajam stingrākam nozares regulējumam joprojām ir turpinājis pieaugt, savukārt slikto kredītu apjoma pieaugums ir samazinājies.

Tā, pēc centra domām, kopumā ir laba ziņa, jo ir apstiprinājies, ka uzraudzība nebanku kreditēšanas nozare nav kļuvusi nesamērīgi stingra, bet aizdevēji savus potenciālos klientus ir sākuši izvērtēt rūpīgāk.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja Baiba Vītoliņa kā pozitīvu tendenci atzīmē arī to, ka klienti biežāk ir sākuši izvēlēties kredītus, kurus nav jāatmaksā vienā maksājumā, bet gan vairākos maksājumos, jo šādi kredīti mazāk apdraud klientu finanšu stabilitāti.

Tāpat laba ziņa ir arī tas, ka ir samazinājies to klientu skaits, kuri tā saukto distances kredītu – ar atmaksu vienā maksājumā - kavē, norāda Baiba Vītoliņa.

Arvien uzlabojas maksājumu disciplīna, vairāk ir kredītu, kuri netiek kavēti vispār, šobrīd ap 70%, saka Vītoliņa, piebilstot, ka tas tomēr ir sliktākais radītājs kreditēšanas nozarē un līdzīga situācija ir tikai hipotekārās kreditēšanas jomā.

Pati nebanku kredītu industrija uzsver, ka patiesībā maksājumu disciplīna nozarē ir pat vēl labāka, nekā to liecina oficiālie dati, jo daudzi no kredītiem ar īsu termiņu tiek atmaksāti, bet pirms diviem gadiem vai gada kavētie kredīti joprojām tiek kavēti.  

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas pārstāvis Gints Āboltiņš saka, ka rādītāji ir labi – gada laikā problēmas nav ar 86% aizdevumu.

PTAC grib stingrākus noteikumus

Lai gan situācija ar kredītu atmaksu lēnām uzlabojas, joprojām ir sastopami gadījumi, kad kredīti izsniegti, nepārbaudot personu ienākumus. Tāpēc nozares uzraugi vēlas pieņemt jaunas vadlīnijas, kas liktu pieprasīt dokumentālu apstiprinājumu cilvēka ienākumiem.  

Ja pietiek naudas sabiedriskā transporta biļetei, nav jābrauc ar taksi, -  šādi Vītoliņa salīdzina iedzīvotāju vēlmi ņemt aizņēmumus no nebanku kreditētājiem, par tiem maksājot milzīgus procentus.

Lielākoties summa, ko cilvēki aizņemas, nepārsniedz 427 eiro. Tieši līdz šai summai kredītiestāde drīkst nepārbaudīt klienta ienākumus. Tāpēc joprojām ir klienti, kas aizņemas neapdomīgi un netiek galā ar kredītsaistībām. Šī iemesla dēļ Patērētāju tiesību aizsardzības centrs gatavo jaunas vadlīnijas.

“Mēs vēlamies samazināt savu pašu iepriekš noteikto atļauto limitu sākt prasīt patērētājiem dokumentālu pierādījumu par viņu ienākumiem un viņu spēju atmaksāt kredītu, samazināt līdz 100 eiro, jo iepriekš bija 427 eiro,” sacīja Vītoliņa.

Veicot izmaiņas patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas stājās spēkā šā gada 1. janvārī, ir samazinājušās aizdevuma likmes distances un patēriņa kredītiem ar atmaksu vienā maksājumā un termiņu līdz 30 dienām. Tajā pašā laikā centrs novērojis, ka nebanku kredītdevēji, iespējams, kompensējot kritumu vienā jomā, palielinājuši likmes dažās citās. Lai gan nebanku kredītdevēji min ienākumu samazinājumu, precīzus skaitļus viņi vēl nav gatavi nosaukt.

Sūdzību skaits no patērētājiem ir samazinājies. Tajā pašā laikā nebanku kreditētāji ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru joprojām vairākos punktos nav atraduši kopsaucēju. 

Nozare piekrīt, ka spēkā esošais regulējums kopā ar nozares pašregulācijas pasākumiem ir devis pozitīvu efektu klientu maksātspējas vērtēšanā, un šobrīd pēc nozares uzņēmumu domām, lai nodrošinātu nozarei vides stabilitāti, būtu pamatoti atturēties no jaunām izmaiņām nebanku kreditēšanas regulējumā.

Nebanku kreditētājiem ir spēcīgs lobijs, izmaiņas normatīvajos aktos panākt nav vienkārši.

Jau ziņots, ka šogad stājas spēkā jauni nosacījumi ātro kredītu izsniegšanai. Jauno prasību nolūks ir pasargāt patērētājus un noteic, ka jebkura ar kredītu saistīto izdevumu summa, tai skaitā kredīta procenti, nokavējuma procenti, kredīta termiņa pagarinājuma maksas un citas ar kredītu saistītās izmaksas, kopā nedrīkst pārsniegt 100% no sākotnēji izsniegtā kredīta summas.  

Likumā tiek noteikti ierobežojumi kredīta kopējām izmaksām (0,55% dienā no vienas līdz septiņām dienām, 0,25% dienā - no astoņām līdz 14 dienām, 0,20% dienā no 15 līdz 30 dienām, 0,25% dienā, ja kredīta termiņš ir virs 30 dienām).  Likumā tiek arī noteikts nokavējuma procentu ierobežojums, proti, nokavējuma procenti nevarēs būt lielāki par 36% virs aizņēmuma likmes gadā.  

Likumā tiek noteikts, ka kredītus nevar izsniegt naktī laikā no plkst.23 līdz 7 rītā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti