Ātro kredītu nozarē izsniegto aizdevumu apjoms nav samazinājies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pagājis jau vairāk nekā pusgads kopš ar grozījumiem likumdošanā krietni ierobežots ātro kreditētāju bizness, bet šī gada pirmajos četros mēnešos aizdevumu apjoms nav kritis, un gada četros mēnešos no jauna izsniegti aizdevumi 55 miljonu eiro apmērā.

Lai gan likums pašlaik regulē aizdevuma atmaksas maksimālo cenu, nozarē aizvien pastāv vairākas problēmas un aizdevēji pelna ar kredīta pagarināšanas izmaksām, un patērētāju sargi atzīst, ka likums visas problēmas nerisināšot.

Šā gada pirmajos četros mēnešos kopējais nebanku kredītdēvēju aizdevumu kredītportfelis bija 88 miljoni eiro, no tiem 75,2% bija bez kavējuma, liecina Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas apkopotie dati. Tas ir par 7% labāk nekā gadu iepriekš, kad pirmo sešu mēnešu kredītportfelī bez kavējuma bija 68,2% aizdevumu.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš trešdien medijiem stāstīja, ka, pateicoties likuma izmaiņām uzlabojušies kredītu atmaksas radītāji, samazinājies pagarinājumu apjoms, kā arī palielinājies kredītu skaits ar atmaksas grafiku.

Salīdzinot ar četru mēnešu datiem pirms gada, tad par 35% ir samazinājies to kredītu apjoms, kuri izsniegti bez komisijas maksas. Savukārt straujš pieaugums vērojams kredītiem ar atmaksas grafiku – par 55%, sasniedzot 15,36 miljonus eiro. Ar atmaksu vienā maksājumā un termiņu līdz 30 dienām tika izsniegti aizdevumi 33,76 miljonu eiro apmērā.

Pieauga arī kredītu atteikumu skaits jaunajiem klientiem –  aizvadītā gada pirmajā pusgadā šis rādītājs bija 52,2%, bet šā gada četros mēnešos tas sasniedza jau 61% no pieteikumu skaita.

Tāpat par 14% samazinājās pagarinājumu skaits, salīdzinot ar 2015. gada pirmajiem četriem  mēnešiem.  

Dokumenti

Nebanku kredītu nozares 2016. gada 4 mēnešu dati

Lejuplādēt

1.43 MB

49% no tiem kredītiem, kas ir pagarināti trīs vai vairāk reizes uz šo brīdi, jau ir izveidoti aizdevuma atmaksas grafiki. Tas parāda, ka uzņēmumi proaktīvi monitorē klientu aktivitāti, un tādiem klientiem, kam ir problēmas atmaksāt aizdevumu vienā maksātjumā, piedāvā to atmaksāt grafikā jeb vairākos mazos maksājumos, skaidroja asociācija.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS dati parāda, ka 38% kredītņēmēju izvēlas pagarināt aizdevumu, jo radās iepriekš neparedzēti izdevumi vai tēriņi. Otrs izplatītākais iemesls bija algas aizkavēšanās, to kā galveno iemeslu norādīja katrs piektais jeb 20%. Savukārt trešais izplatītākais iemesls kredīta atmaksas termiņa pagarināšanai bija tas, ka netika saņemti papildu ienākumi, ko kredītņēmējs iepriekš bija plānojis.

Pieauga arī kredītu atteikumu skaits jaunajiem klientiem –  aizvadītā gada pirmajā pusgadā šis rādītājs bija 52,2%, bet šā gada četros mēnešos tas sasniedza jau 61% no pieteikumu skaita.

Tāpat par 14% samazinājās pagarinājumu skaits, salīdzinot ar 2015. gada pirmajiem četriem  mēnešiem.   

Ar šā gada pirmo janvāri stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz ierobežojumu 100% apmērā ar kredītu saistīto izdevumu kopsummai no aizdevuma pamatsummas. Šajā ierobežojumā iekļauti procentu maksājumi, nokavējuma nauda, līgumsods, komisijas maksa par termiņa atlikšanu u.c.

Savukārt kredīta kopējo izmaksu ierobežojums regulē vienu komponenti no šīs kopsummas – procentu maksājumus, kas piemērojami atbilstoši kredīta izsniegšanas termiņam.  

Nozare uzskata, ka strādā atbilstoši spēkā esošajam regulējumam, un  uzsver, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centra izteikumiem par regulējuma neievērošanu, pagarinājumu maksas neiekļaujot procentu aprēķināšanas kārtībā, nav juridiska pamatojuma.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija ir nosūtījusi Ekonomikas ministrijai divu Latvijā vadošu advokātu biroju atzinumus, kuros norādīts, ka nozares uzņēmumi korekti piemēro likuma normas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti