Ātro kredītu likmju ierobežošanu atliek

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pārmaiņas likumdošanā, kuru mērķis ir ierobežot tā saukto ātro kredītu nozari, ieviešot tai gada kredītu procentu likmju griestus, nokavējuma naudas ierobežojumus, kā arī liedzot tai kredītu izsniegšanu naktī, visticamāk, aizkavēsies. Ņemot vērā, ka par likuma grozījumiem atbildīgā Ekonomikas ministrija nav līdz galam saskaņojusi viedokli ar Tieslietu ministriju par nokavējuma naudas ierobežojumiem, Saeimas Tautsaimniecības komisija nolēma likumu pagaidām nevirzīt balsojumam otrajā lasījumā.

Maksimālā gada procentu likme tā sauktajiem ātrajiem kredītiem simt procentu apjomā, aizliegums izsniegt ātros kredītus naktīs, kā arī nokavējuma naudas ierobežojumi - šādas izmaiņas paredz Ekonomikas ministrijas priekšlikumi ātro kredītu nozares ierobežošanai. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuta Saeimas sēdē norādīja, ka šo priekšlikumu mērķis ir nevis izskaust nozari, bet gan samazināt šo kredītu slogu uz sabiedrību:

„Šobrīd šīs faktiskās likmes dabā var sasniegt simtus un atsevišķos gadījumos pat tūkstošus procentus gadā attiecībā pret sākotnējo aizņēmumu. Ierobežojot mēs varam pirmkārt izvairīties no tā, ka ir pārmērīgas izmaksas patērētājam. Tas ir salīdzinoši efektīvākais mehānisms, kas ir gan Latvijā, gan Eiropas Savienības valstīs pieņemts. Otrkārt, tas motivē kredītu izsniedzējus rūpīgāk vērtēt maksātspēju, un tas samazina kopējās kredītu izmaksas patērētājam."

Tomēr Ekonomikas ministrijai nav izdevies pilnībā panākt vienprātību par iecerētajiem ierobežojumiem attiecībā uz ātrajiem kredītiem noteiktajiem nokavējuma procentiem, tāpēc Saeimas Tautsaimniecības komisija likumu nolēmusi vēl nevirzīt nākamajam balsojumam Saeimā, bet gan turpināt par to diskutēt.

Nebanku kreditētāju asociācijas vadītāja Baiba Fromane šādu lēmumu apsveic, norādot, ka šobrīd ierosinātie ierobežojumi nav pārdomāti un vienkārši var izraisīt, to, ka kredīti ar mazākiem termiņiem patērētājiem vairs nebūs pieejami.

"Mēs patiešām domājam, ka šie Ekonomikas ministrijas priekšlikumi ir ļoti nepārdomāti un sasteigti, un esam priecīgi, ka Saeimas deputāti acīmredzami ir nolēmuši šajā jautājumā iedziļināties pēc būtības un prasīt nopietnu analīzi, nopietnu seku izvērtējumu, nopietnus to identificēto problēmu risināšanas veidus. Jebkurā gadījumā, mēs esam kategoriski pret to, ka šādā formā kā ekonomikas ministrs piedāvā, tiek noteikti cenas ierobežojumi, kas nozīmē, ka vispār kredīti līdz 30 dienām cilvēkiem visiem nebūs pieejami. Mēs nesaprotam, ko tas risina un kāpēc tas ir nepieciešams. Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka līdz 90 procenti no visiem izsniegtajiem kredītiem ir ar termiņu līdz 30 dienām, un cilvēkiem nepieciešamība pēc kredītiem ar mazām summām uz īsiem termiņiem ir, bet šie priekšlikumi neko nerisina, un mēs nesaprotam viņu jēgu," saka Fromane.

Saeimas Tautsaimniecības komisija plāno, ka diskusijas par sabiedrības uzmanību piesaistījušajiem ierobežojumiem nebanku kreditētāju darbībā tiks turpinātas pēc aptuveni divām nedēļām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti