“Ātro" kredītu īpašnieki arī bijušo "Parex bankas" vadītāju ģimenes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Virknei “ātro kredītu” firmu patiesie labuma guvēji meklējami ārzonās dibinātos uzņēmumos. Taču saistības var atrast gan ar pašmāju politiķiem, bankrotējušiem baņķieriem un pat sportistiem, projekta “smsSOS” ietvaros izpētījis LTV raidījums “De Facto”.

AS ,,4finance”, kam pieder zīmoli smscredit.lv un vivus.lv, ir pārliecinošs līderis “ātro kredītu” nozarē Latvijā. Oficiāli tiek minēts, ka uzņēmums ir aizņēmis 65% no kopējā tirgus. Tikmēr nozares dalībnieki lēš, ka AS ,,4finance” ietekme ir daudz lielāka – līdz pat 80%.

Klasesbiedri, kas reiz šo biznesu uzsāka, jau vairāk nekā trīs gadus nav atrodami īpašnieku vidū. Tā vietā izveidota sarežģīta un necaurspīdīga akcionāru shēma. Turklāt holdinga padomē nokļuvuši cilvēki ar pretrunīgu reputāciju. Viņu vidū ir Krievijas azartspēļu miljonārs Oļegs Boiko. Padomē jau ilgāku laiku ir arī politiķiem pietuvinātais būvuzņēmējs Māris Martinsons, viņš vienlaikus arī, piemēram, basketbola kluba ,,VEF Rīga” valdes priekšsēdētājs – šī kluba padomi vada politiķis Edgars Jaunups (Vienotība). Var jau būt tikai sakritība – Latvijas Nebanku kreditētāju asociāciju nu vada Jaunupa līdzgaitniece Baiba Fromane.

Šobrīd ,,4finance” ir divi galvenie akcionāri. Kipras ārzonas uzņēmums ,,Tirona Limited” un Maltā reģistrētā ,,Fatcat Investments Ltd.”. Pēdējais tulkojumā no angļu valodas nozīmē ,,Resno runču investīcijas”, kas savu nosaukumu lieliski attaisno. Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs ,,re:baltica” izpētījis, ka tā īpašnieki ir vēl citas astoņas ārzonu firmas. Viena no tām pieder Kazaņas “Ak Bars” komandas aizsargam Iļjam Ņikuļinam. Hokejists pirms sešiem gadiem Jūrmalā nopirka dzīvokli par 270 000. Taču interesanti, ka uz šī īpašuma nostiprināta hipotēka 4,5 milj. latu apmērā.

Akcionāru sapulcē “resnos runčus” pārstāvējis zvērināts advokāts Edgars Dupats. Viņš joprojām “Liepājas Autobusu parka padomē” strādā līdzās ekspremjera Andra Šķēles meitai Madarai. Dupats, kopā ar Uldi Arnicānu savulaik pārstāvējuši arī uzņēmumu, kas "4finance" ieguldījis apjomīgus līdzekļus.

Dupats sākotnēji piekrita intervijai ar raidījumu “De Facto”, bet divas stundas pirms norunātās tikšanās to atteica, elektroniskajā vēstulē rakstot: ,,Varu apstiprināt, ka es kā zvērināts advokāts esmu pārstāvējis Fatcat Investments Ltd. Intereses AS „4finance” akcionāru sapulcē. To veicu saskaņā ar Fatcat Investments Ltd. direktora, kura funkcijas pilda juridiska persona, vienreizēju pilnvaru. Atbildes uz Jūsu jautājumiem diemžēl nevarēšu sniegt, jo Fatcat Investments Ltd. mani nav pilnvarojis sniegt publiskus paziņojumus medijiem par komercsabiedrību vai tās direktoru. Atvainojos par sagādātajām neērtībām, bet diemžēl šoreiz jums nevarēšu palīdzēt un mūsu tikšanās nebūs lietderīga”.

,,4finance” iezīmē vēl kādu tendenci, kas vērojama “ātro kredītu” biznesā. Uzņēmumu valdēs pārsvarā ir jaunieši. Citādi ir ar to īpašniekiem. ,,Akcionāri un naudas devēji un finansētāji šiem biznesiem vienmēr ir pieredzējuši biznesmeņi vai pieredzējuši investori”, apliecina SIA ,,MD Investīcijas” valdes priekšsēdētājs Matīss Ansviesulis.

Par gana pieredzējušiem varētu uzskatīt bijušos baņķierus Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki. Pēc ,,Parex bankas” kraha viņu ģimenes locekļi ātri vien nodevās “ātrajiem kredītiem”.

,,Via SMS” tapa 2009. gada novembrī. Gadu pēc tam, kad valsts pārņēma ,,Parex bankas” kontrolpaketi. Taču jau divus gadus iepriekš darbojās ,,Via SMS Group”, kas šobrīd ir vienīgais ,,Via SMS” īpašnieks. ,,Via SMS Group” vēsturisko īpašnieku vidū atrodams Krasovicka brāļa Fēliksa uzņēmums. Tāpat pagājušajās Rīgas domes vēlēšanās no ,,Saskaņas centra” saraksta startējušais Deniss Šerstjukovs. Viņam bijis kopīgs bizness ar Kargina dēlu Remu.


Krasovickis šobrīd nav Latvijā un interviju “De Facto” atteica, jo viņam ar ,,Via SMS” neesot nekādas saistības. Latvijā nav arī Šerstjukovs. Tomēr viņš savu nostāju pauda, norādot, ka ,,jau vairākus gadus neveicu nekādas kopīgas biznesa aktivitātes ar Remu Karginu. Karginu vai Krasovicku ģimenēm nav un nekad nav bijusi nekāda ietekme “Via SMS Group” un grupā ietilpstošos uzņēmumos – man nav skaidrs, kādēļ šāds jautājums tiek uzdots. Savukārt Fēlikss Krasovickis jau ilgāku laiku nekādā veidā nav saistīts ar “Via SMS Group” vai “Via SMS”. “Via SMS Group” darbība tiek īstenota esošo sabiedrības kapitāla daļu turētāju, tajā skaitā manas ģimenes interesēs.”

Ar Parex bankas īpašniekiem saistīts vēl kāds uzņēmums – AS ,,MiniCredit”. Tā valdē darbojas Valērija Kargina jaunākais dēls Maksims. Savukārt bijušais padomes loceklis Andris Riekstiņš dāsni atbalstījis politiķus. Vairākus tūkstošus latu ziedojis gan ,,Saskaņas centram”, gan ,,Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”.
Politiķu loma nozarē vairāk pamanāma brīdī, ja raugās, kas uzņēmumiem naudu aizdevis. Taču nozarē strādājošie par politisko aizmuguri runā izvairīgi. ,,Nu mums tādas nav, tāpēc es nevaru komentēt to. Labs iemesls, kāpēc mēs esam izveidojuši spēcīgu asociāciju, ir, lai runātu ar politiķiem, skaidrotu savu pozīciju,” norāda SIA ,,Open Credit” valdes priekšsēdētājs Armands Broks.

Savdabīga ir ,,Soho group” izcelsme. Vēl pirms pāris gadiem tā bija konditorejas izstrādājumu ražotne. Taču vienā brīdī sevi pārdēvēja un šobrīd piedāvā iespēju aizņemties. Firmas vienīgais īpašnieks - Venjamins Gurevičs ir viesnīcas ,,Rīga” bijušais saimnieks. Tieši ,,Soho group” pārmaiņu laikā Gurevičs nokļuva Latvijas lielāko parādnieku sarakstā. Taču tagad par tādu padara citus.

Pēkšņi tirgū ielauzās arī ,,Ātrais kredīts”. Projekta ,,smsSOS” ietvaros izpētīts, ka tieši ,,Ātrajam kredītam” ir visdārgākais aizdevums – gada likme pārsniedz pusotru tūkstoti procentu. Šis ir tas gadījums, kad aizņemoties 200 latu pēc gada jāšķiras jau no trīs tūkstošiem.

Virknē “ātro kredītu” uzņēmumu ir ārvalstu kapitāls. Piemēram, "credit24.lv" īpašnieki jāmeklē Maltā, bet "gradncredit.lv" – Dominikā. Savukārt "Aizdevums.lv" īpašnieks ir finanšu iestāde - "Marginalen". Taču šī mazā zviedru banka savā valstī reputāciju jau aptraipījusi. Pirms pusotra gada "Marginalen" uzlika sodu 20 miljonu kronu (apmēram pusotra miljona latu) apmērā. Iemesls – "Marginalen" izsniedza aizdevumus pietuvinātām personām un saistītiem uzņēmumiem 730 miljonu kronu apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti