Ātro kredītu devēji rūpīgāk vērtēs maksātspēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Būtu neadekvāti ātro kredītu ņēmēju maksātspēju vērtēt tādā pašā līmenī, kā to dara bankas, izsniedzot hipotekāros kredītus uz 30 gadiem. Šādu viedokli pauda Nebanku kredītdevēju asociācija, iepazīstinot ar plāniem, kā iecerēts ierobežot neatbildīgu aizņemšanos. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs nozares iekšienē paveikto vērtē pozitīvi, tomēr norāda, ka daudzas pārmaiņas veiktas pēc pastiprināta spiediena, turklāt ne visas nes redzamu ieguvumu.

Par galveno ātro kredītu ņēmēju kļūdu gan ātro kredītu devēji, gan uzraudzības iestādes joprojām min kredītņēmēju maksātspējas izvērtēšanu. Šim mērķim Nebanku kredītdevēju asociācija ir aicinājusi Ekonomikas ministriju izveidot vienotu platformu, kurā parādītos dati par visiem izsniegtajiem ātrajiem kredītiem. Jautāta, vai tas nozīmē, ka nākotnē vispār nevarēs dabūt vairākus ātros kredītus reizē, asociācijas vadītāja norāda - tas atkarīgs no summas. Dažus desmitus, varbūt pat simt latu, visticamāk, arī turpmāk varēs aizņemties vienlaikus no vairākām kredītdevējām iestādēm.

„Katram asociācijas biedram šobrīd ir atsevišķa prakse, kā viņš šo maksātspēju vērtē. Jebkurā gadījumā šobrīd jau vairāk nekā 50% no visiem kredītpieteikumiem tiek atteikti, līdz ar to apgalvojums, ka maksātspēja netiek vērtēta ir neatbilstošs tiem datiem, kas šobrīd faktiski ir,” skaidroja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Jautāta par neierobežotajām iespējām pagarināt kredīta atmaksas termiņu, asociācijas vadītāja norādīja, ka tas ir katra uzņēmuma ziņā, tāpat arī maksimālā procentlikme. Fromane uzskata, ka galvenais ir izglītot patērētājus aizņemties atbildīgi, pārējo sakārtos tirgus.

Uzraudzības iestādes gan norāda – nav vēl zināms, cik daudz, bet maksimālā aizdevuma atmaksas procentu likme tiks ierobežota.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti