Dienas notikumu apskats

Tramps grib ierobežot Vācijas auto eksportu uz ASV

Dienas notikumu apskats

Veselības apdrošināšanas maksājumi varētu būt progresīvi

«Ātro kredītu» apjoms sasniedz jaunu rekordu; nedaudz pieaug kavēto maksājumu skaits

«Ātro kredītu» apjoms sasniedz jaunu rekordu; nedaudz pieaug kavēto maksājumu skaits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tā dēvēto nebanku kreditētāju izsniegto aizdevumu apjoms pērn sasniedzis rekordu, pārsniedzot pusmiljardu eiro. Kredītdevēju uzvedību ir ietekmējuši Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumi, kuru rezultātā dažos kredītu veidos izmaksas ir kļuvušas zemākas, bet nedaudz pieaudzis kavēto kredīta maksājumu apjoms.  

Fakts, ka no 2016. gada 1. janvāra spēkā stājušies Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumi, ir veicinājuši nebanku kreditēšanas nozares sakārtošanos, taču nebanku kreditētājiem būtu jāpievērš vēl lielāka uzmanība klientu maksātspējas izvērtēšanai. Šādu viedokli, apkopojot secinājumus par nebanku kredītdevēju darbību 2016. gadā, pauž nozares uzrauga – Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) – vadītāja Baiba Vītoliņa.

Pērn nebanku kredītdevēju izsniegto kredītu kopējais apjoms sasniedzis teju 528 miljonus eiro, kas ir par 17% vairāk nekā 2015. gadā, no tiem visvairāk - 207 miljoni eiro - bijuši distances kredīti. Tiem seko transporta līzings un patēriņa kredīti.

Kopējā kredītportfeļa kvalitāte jeb savlaicīgi atmaksāto kredītu īpatsvars ir samazinājies, stāstīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa.

2015.gada nogalē savlaicīgi atmaksāto kredītu īpatsvars bija 85,28%, bet pērn – 84,73%.   

Visvairāk kavēto kredītu izsniegušas komercsabiedrības, kas sniedz tā dēvētos distances kreditēšanas pakalpojumus – izsniedz aizdevumus internetā. Šajā segmentā maksāšanas disciplīna ir salīdzinoši sliktākā – bez kavējumiem ir 71,55% no darījumiem, ar kavējumu virs 180 dienām -  17,14%.

Turklāt, kā liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra apkopotie dati, liela daļa kredītņēmēju, kas izmantojuši tā dēvētos “sms kredītus”, ir spiesti aizdevuma atmaksas termiņu pagarināt. Nereti tas notiek pat vairākkārt.

Vienu vai vairākas reizes pagarināts 61% kredītu.

Vītoliņa atzina, ka, lai arī pagājušā gada sākumā spēkā stājās likuma izmaiņas, kas paredzēja kredītu izmaksu ierobežošanu, pērn nebanku kreditētāji palielinājuši aizdevuma procentu likmju maksājumus.

Nebanku kreditēšanas nozarē valda liela konkurence – patlaban tajā darbojas 57 licencēti komersanti. Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš domā, ka, ņemot vērā to, cik ļoti pieaugusi komercbanku aktivitāte tieši patēriņa kredītu izsniegšanā, šogad gaidāma tirgus konsolidācija.

Visticamāk, mēs redzēsim, ka kāds no tirgus var aiziet vai mainīt profilu, prognozēja Āboltiņš.

Nozarei kļūstot arvien sarežģītāk piesaistīt jaunus klientus – pērn, saskaņā ar asociācijas datiem, vairāk nekā divas trešdaļas potenciālo kredītņēmēju saņēmuši atteikumus, stāstīja Āboltiņš.  

Par dažādiem pārkāpumiem pērn Patērētāju tiesību aizsardzības centrs sodījis astoņus nebanku kreditētājus, kam piemēroto naudas sodu kopapjoms pārsniedz 200 tūkstošus eiro. Lielākā daļa sodīto uzrauga lēmumus pārsūdzējuši.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti