Panorāma

Pieprasa izmeklēt Ķemeru sanatorijas lietu

Panorāma

Gaidāmas zemākas graudaugu ražas

Ātrie kredīti - nacionālās drošības jautājums

«Ātrie» kredīti - nacionālās drošības jautājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

115 miljoni latu jeb puse no valsts budžeta līdzekļiem izglītībai. Tieši šādu summu pērn Latvijas iedzīvotājiem izsnieguši ātrie kreditētāji. Eksperti uzsver, ka parādu gūstā grimstošo cilvēku aizstāvība ir arī valsts pienākums, tādēļ jau tuvākajā laikā taps attiecīgi likuma grozījumi. Iedzīvotāju lielā parādu nasta palielina arī sociālo spriedzi sabiedrībā, tāpēc ātro kredītu jautājums šodien tika pat apspriests Saeimas Nacionālās drošības komisijā.

To, ka Latvijā var salīdzinoši vienkārši un ļoti ātri tikt pie naudas, izmantojot tā saucamos “ātros kredītus”, zināja daudzi. Bet apjoms, kādos tas notiek, tomēr pārsteidza.

Gan ātro kredītu devēju nozare, gan tie, kam to vajadzētu uzraudzīt, īpaši sarosījās pēc sabiedrisko mediju kampaņas “sms - SOS”. Rosināta virkne likumdošanas izmaiņu, arī nebanku kreditētāji apņēmušies stingrāk kontrolēt, kam un cik daudzus kredītus vienlaicīgi izsniedz.  Saeimas Nacionālā drošības komisija uzskata, ka valstij pienācis laiks iesaistīties un pasargāt savus pilsoņus.

Komisijas priekšsēdētājs Valdis Zatlers (RP) norāda, ka cilvēki, kuri ņem ātros kredītus, grimst vēl dziļākā nabadzībā un varbūt sabojā savu dzīvi uz visu mūžu.  

Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja Baiba Vītoliņa gan norāda, ka situācija ar nebanku kreditētājiem pēdējā laikā uzlabojoties. Piemēram, vairs netiek solītas balvas par ātrā kredīta saņemšanu, taču nozerē vēl daudzas lietas esot jāsakārto. Tāpat būtu svarīgi, lai patērētāji apzinātos, kāda ir viņu pašu atbildība aizņemoties.

Ekonomikas ministrija jau izstrādājusi likuma grozījumus, lai nākotnē tiktu stingrāk uzraudzīti gan kredītdevēji, gan ņēmēji. Tā, iespējams, jau drīzumā viens no priekšnoteikumiem kredīta saņemšana būs regulāri ienākumi. Ir darbs, ir nauda, nav darba - nav arī kredīta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti