Atliks vienotās darba laika uzskaites sistēmas ieviešanu būvniecībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Būvniekiem ziņas vienotajai darba laika uzskaites datubāzei būs jāsniedz no oktobra, nevis no šā gada sākuma, kā paredzēts iepriekš. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas otrdien, 8. janvārī, akceptētie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām".

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola
00:00 / 00:46
Lejuplādēt
Atbildīgā Saeimas komisija otrdien nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā likuma grozījumus, kas paredz noteikt, ka elektroniski uzkrātā informācija par katras būvlaukumā strādājošās personas darba laiku vienotajā nozares elektroniskās darba laika uzskaites datubāzē būs jāsniedz, sākot ar šī gada oktobri. Pašlaik likumā noteikts, ka ziņas jāsniedz no šā gada 1. janvāra.

 

Likuma grozījumi nepieciešami, lai Būvniecības valsts kontroles birojs informācijas sistēmā varētu iestrādāt jaunu moduli un uzsākt elektroniskās datubāzes darbību, skaidroja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība).

"Jau pirms vairākiem gadiem pati nozare piedāvāja veidot uz komersantu iniciatīvas bāzētu vienotu informācijas sistēmu. Ekonomikas ministrijas politisks lēmums bija to nepieņemt un veidot pašiem savu sistēmu.

Un tas prasa daudz vairāk laika, nekā sākotnēji arī pati Ekonomikas ministrija plānoja. Kamēr saprata, ko īsti tur grib, kā to izdarīt, un vēl praktiskā izveidošana ir ļoti ievilkusies.

Tas ir iemesls, kādēļ šobrīd šis datums jāgaida, un tas ir iemesls, kāpēc, negaidot, kamēr Ekonomikas ministrija izstrādā šo informācijas sistēmu, mēs jau esam vienojušies ar būvniecības nozari, pagājušā gada nogalē, rudenī noslēdzot memorandu, ka būvnieki paši labprātīgi vismaz nodokļu administrēšanas vajadzībām informāciju Valsts ieņēmumu dienestam sniegs," skaidroja ministre.

Būvnieku elektroniskā darba laika uzskaites sistēma būvlaukumos ieviesta kopš 2017. gada 1. oktobra, un tajā galvenais būvdarbu veicējs nodrošina visu būvlaukumā strādājošo darba laika elektronisko uzskaiti un tā kontroli. Elektroniski reģistrē arī personas, kuras uzturas būvlaukuma teritorijā, bet nav nodarbinātas būvdarbos, piemēram, materiālu piegādātāji, pasūtītāju pārstāvji. Tāpat būvnieku darba laiku sistēmā uzskaita un kontrolē apakšuzņēmēji, informē Saeimas Preses dienestā.

Būvnieku elektroniskā darba laika uzskaites sistēma ieviesta, ņemot vērā augsto ēnu ekonomikas īpatsvaru būvniecības jomā, lai mazinātu krāpšanos ar darba laika uzskaiti un darba samaksu aplokšņu algās, kā arī efektīvāk kontrolētu būvuzņēmumus nodarbinātības un nodokļu nomaksas jomā. Elektroniski darba laiks jāfiksē visos būvdarbos, kuru izmaksas veido vienu miljonu eiro vai vairāk.

Deputāti vienojās lūgt Saeimu likumprojektu iekļaut ceturtdienas, 10. janvāra, sēdē un kā steidzamu izskatīt divos lasījumos, informē Budžeta komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars ("Attīstībai/Par!").

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti