Atkritumu šķirošana – bieds un lieks darbs vai iespēja taupīt?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Daugavpilī taps pirmais šķiroto atkritumu laukums, tieši šodien noslēdzas konkurss par tā izveidi. Ja viss ies raiti, šādi laukumi pilsētā būs vismaz pieci. Ja mazpilsētās un laukos šķirot atkritumus iedzīvotāji saredz izdevīgumu, jo galarezultātā  jaušama ekonomija par atkritumu izvešanu, tad lielpilsētās šķirošana nāk ar grūtībām.

„Vieglāk izmest būvgružus piepilsētas mežos, bet vecos dīvānus izlikt pie kopējām atkritumu urnām daudzdzīvokļu namu pagalmos un par to atsevišķi nemaksāt”, secina komunālo dienestu speciālisti. Tomēr pie šķirošanas jāpierod un tam arī jādod iespēja.

Lai nāktu pretī iedzīvotājiem, kas dzīvo privātmāju rajonos, kā stāsta Daugavpils Komunālā dienesta vides inženieris Kaspars Laizāns, mikrorajonos tiek veidoti laukumi un izvietotas lielas urnas, kur vismaz divreiz gadā - pavasarī un rudenī - ir iespēja atbrīvoties no liekajiem lielgabarīta atkritumiem. Šobrīd Dienvidlatgalē nopietnākā atkritumu šķirošana  notiek lielajā atkritumu poligonā Demenē. SIA "Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija” vadītājs Aivars Pudāns stāsta, ka te pavisam nesen sāka darboties šķirošanas līnija. 

Tieši šodien noslēdzas konkurss par šķirošanas laukuma izveidi, taču  Komunālā dienesta vides inženieris Kaspars Laizāns norāda, ka bet priekšā vēl citi darbi, lai reāli varētu īstenot atkritumu šķirošanu.

Aktivizēt šķirošanu liek noteikumi, jo  jau ar 2020. gadu  50% no visiem mājsaimniecībās radītajiem atkritumiem ir jāpārstrādā.  Un tas nozīmē, ka ar dažādām metodēm jāpanāk, lai pārstrādājamie atkritumi tiktu šķiroti ne tikai veikalos un sabiedriskās ēdināšanas vietās, bet arī mājsaimniecībās.

Ja laukos tas notiek raitāk, lielajās pilsētās atkritumu šķirošana vēl nāk smagnēji, tomēr impulss un iespēja jādod, saka atkritumu apsaimniekošanas speciālisti.

Pilotprojekts par pirmā laukuma izveidi šķirotajiem atkritumiem Daugavpilī tiks  īstenots jau tuvāko mēnešu laikā un izmaksās ap 40 tūkstošiem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti