Atklāj neatbilstības 43% pērn pārbaudīto būvizstrādājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pērn Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir pārbaudījis 538 būvmateriālu modeļus, no kuriem 233 jeb 43% konstatētas neatbilstības. Pārsvarā būvmateriāli objektā nav bijuši nodrošināti ar ekspluatācijas īpašību deklarācijām,  būvizstrādājumiem nav noteiktas un novērtētas ekspluatācijas īpašības, ir konstatēti gadījumi, kad būvizstrādājumi ir iebūvēti neatbilstoši paredzētam mērķim.

Kopš PTAC ir piešķirtas tiesības patstāvīgi apmeklēt būvobjektus, astoņos objektos ir konstatēts, ka slodzi nesošo konstrukciju savienojumu vietās izmantoti iebūvēšanas mērķim nepiemēroti bultskrūvju komplekti, kā arī ir gadījumi, kad faktiskās ekspluatācijas īpašības neatbilst deklarētājām ekspluatācijas īpašībām.

Pērn PTAC ir pārbaudījis 538 būvmateriālu modeļus, no kuriem 43% konstatētas neatbilstības, 62% - objektā nav ražotāja deklarācijas, 6% - nav veikts ekspluatācijas īpašību  novērtējums, 5% iebūvēts neatbilstoši mērķim, 35 deklarētā vērtība neatbilst faktiskajai, 3% - nav CE marķējuma, 21% - ir kāda cita neatbilstība.

Būvizstrādājumu tirgus uzraudzība

2014.gadā ir testēti 22 būvizstrādājumu paraugi – 6 minērālvates, 3 uzputotā putu polistirola (EPS siltumizolācijas materiāli), 8 mūra bloku, kā arī 5 bultskrūvju paraugi. Visi minerālvates paraugi izrādījušies atbilstoši, savukārt visi trīs EPS paraugu norādītās vērtības neatbilda faktiskajām, kas nozīmē, ka ekspluatācijas gaitā ir lielāka iespēja uzsūkties mitrumam, rasties pelējumam, kā arī dažādiem citiem fasādes bojājumiem.

Kā uz satraucošu faktu PTAC norāda, ka trīs no pieciem testētajiem bultskrūvju, ko izmanto nesošo konstrukciju savienošanā, paraugiem izrādījušies neatbilstoši noteiktu slodžu izturībai, kas var ietekmēt ēkas noturību un stabilitāti.

No testētajiem astoņiem mūra bloku paraugiem četri izrādījās neatbilstoši. To blīvuma un spiedes stiprības rādītāji var ietekmēt gan ēkas mehānisko stiprību un stabilitāti, gan enerģijas ekonomiju un siltumizturību.

Uzraudzības rezultātā secināts, ka būvniecības procesā iesaistītajām personām trūkst izpratnes par būvmateriālu ekspluatācijas īpašību deklarācijas būtību un pielietojumu, to uztverot tikai kā formālu dokumentu.

PTAC uzsver, ka ekspluatācijas īpašību deklarācijā ir sniegta informācija par būvmateriāla ekspluatācijas īpašībām, to pielietojumu, kas ļauj novērtēt konkrētā būvizstrādājuma atbilstību paredzētajam mērķim un atbilstību projektā izvirzītajām prasībām

Būvizstrādājumu uzraudzība būvlaukumos

2014.gadā PTAC ir veicis 65 kontroles būvobjektos, kur pārbaudīti 489 būvizstrādājumi. Neatbilstības konstatētas 211 būvmateriāliem.  

Par pārbaudes laikā konstatēto PTAC informē attiecīgās pašvaldības būvvaldes, kā arī būvkomersantu un Valsts būvniecības kontroles biroju. Tāpat, ņemot vērā būvlaukumā konstatēto, PTAC sāk tirgus uzraudzības pasākumus ar mērķi pārbaudīt vai ražotājs ir izpildījis savus pienākumus un būvizstrādājums ir atbilstoši novērtēts un tam, saskaņā ar piemērojamām tehniskajām specifikācijām, ir noteiktas obligāti nosakāmas ekspluatācijas īpašības.

Konstatētas šādas būtiskākās neatbilstības: 150 būvizstrādājumu modeļi, t.i. 31%, būvobjektā nebija nodrošināti ar ekspluatācijas īpašību deklarācijas, 10 modeļi iebūvēti neatbilstoši paredzētajam mērķim, pieciem modeļiem nav noteiktas un novērtētas ekspluatācijas īpašības, pieciem modeļiem CE marķējums, 49 citi pārkāpumi.

Kopš 2013.gada PTAC ir piešķirtas tiesības patstāvīgi apmeklēt būvobjektus. Konstatēti šādi spilgtākie gadījumi,  kad būvizstrādājumi iebūvēti neatbilstoši paredzētajam mērķim:

  • astoņās slodzi nesošo konstrukciju savienojumu vietās izmantoti iebūvēšanas mērķim nepiemēroti bultskrūvju komplekti; 
  • vienā objektā kā jumtu nesošās konstrukcijas ir izmantotas palešu plauktu sistēmas;
  • vienā objektā siltumizolācijas vate iestrādāta kā skaņas izolācija starpsienās;
  • vienā objektā ēkas ārsienām izmantoti sendvidžtipa paneļi, kuriem ir zemāka ugunsreakcijas klase nekā paredzēts projektā;
  • vienā objektā ruberoīds tika izmantots pamatu būvniecībā kā hidroizolācijas materiāls, bet ražotājs to paredzējis kā jumta hidroizolācijas materiālu.

Būvobjektu pārbaudēs konstatēts, ka nav noteiktas un novērtētas ekspluatācijas īpašības šādiem būtiskiem būvmateriāliem kā: trīs objektos iebūvēts metāla konstrukcijas, kurām nav veikta atbilstoša novērtēšana; divos objektos iebūvēti logi, kuriem nav veikta atbilstoša novērtēšana; vienā objektā iebūvētas nenovērtētas saliekamās dzelzsbetona kolonnas; vienā objektā piegādātajam koka konstrukcijām nav veikts novērtējums.

PTAC direktore Baiba Vītoliņa uzsver: "Kaut gan būvlaukumos aizvien vēl konstatējam daudz neatbilstību attiecībā uz iebūvējamajiem būvizstrādājumiem, tomēr tendence ir pozitīva. Redzam, ka gada laikā būvlaukumi ir kļuvuši sakārtotāki, kā arī būvniecības procesā iesaistītajiem ir labāka izpratne par būvmateriālu atbilstības jautājumiem."

Vītoliņa arī norāda, kas esot milzīgs pieprasījums un vajadzība pēc papildu informācijas gan no būvniecības procesā iesaistītajiem profesionāļiem, gan pasūtītājiem, gan patērētājiem. Tādēļ PTAC sāk sākam kampaņu „Esi gudrs - būvē droši!”. Mērķis ir informēt dažādas būvniecības procesa iesaistītās puses - patērētājus un būvniecības procesā iesaistītos profesionāļus - par prasībām būvmateriāliem un to pareizu izvēli, ņemot vērā būvmateriāla ekspluatācijas īpašības, pielietošanas mērķi un ražotāja sniegtos norādījumus

Nepareizas skrūves esot pagaidu risinājums

Pērnvasar Pārlielupē Jelgavā atklātais lielveikals «Rimi», ko ik dienu apmeklē tūkstošiem pircēju, diezgan droši varēja kļūt par «bumbu ar laika degli» līdzīgi kā Zolitūdes «Maxima». Jelgavas būvvalde to jau grasījās pieņemt ekspluatācijā, taču tad ieradās Patērētāju tiesību aizsardzības centra eksperti.

Jelgavas būvinspektore Natālija Ļubina stāstīja, ka pirms ēkas pieņemšanas ekspluatācijā atklājies - tērauda nesošo konstrukciju atsevišķos mezglos izmantotas būvskrūves, kas nav paredzētas nesošajām konstrukcijām. Būvinspekcija uzdeva skrūves nomainīt. Ļubina norāda, ka neatbilstību atklāja tieši PTAC darbinieki.

Ļubina skaidroja, ka būvvalde neatbilstības nav varējusi atklāt, jo dokumentos tās nav bijis iespējams konstatēt.

Savukārt lielveikala būvuzraudzītājas firmas «Jurēvičs un partneri» īpašnieks Māris Jurēvičs taisnojas, ka veikals celts strauji un nepareizās skrūves esot bijis plānots mainīt.

"Tas veikals būvēts ātri, nepieciešamās skrūves nav nopērkamas vienkārši visos veikalos, tāpēc daudzos objektos var būt pagaidu risinājumi, un neatbilstošās skrūves bija plānots nomainīt, pēc divām nedēļām tur jau būtu pareizas skrūves," stāstīja Jurēvičs.

Zīmīgi, ka tieši Jurēviču Patērētāju tiesību aizsardzības centrs trešdien bija uzaicinājis kā nozares ekspertu preses konferencē, kurā informēja par pērn uzietajām neatbilstībām. Centra eksperti pagājušajā gadā pārbaudījuši 538 būvmateriālu modeļus. Gandrīz pusei no tiem konstatētas neatbilstības. Par būtiskākajiem pārkāpumiem centra direktore Baiba Vītoliņa sauc tieši nepareizas skrūves ēku jumtu konstrukcijās.

Esi gudrs, buvē droši

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs no šodienas sāk sabiedrības informēšanas kampaņu «Esi gudrs, būvē droši!». Akcijas mērķis ir pievērst būvniecības procesā iesaistīto uzmanību būvmateriālu pareizai izvēlei, ņemot vērā gan materiālu izmantošanas mērķi, gan ražotāju sniegtos norādījumus.

Organizēt īpašu informēšanas kampaņu patērētāju tiesību sargus mudinājuši satraucošie atklājumi būvlaukumos.  Satraucošus datus parāda skrūvju testi, jo tādas neatbilstošas skrūves tiek izmantotas arī nesošo metāla konstrukciju savienošanā.

Vītoliņa gan norādīja, ka gada laikā vērojamas arī pozitīvas tendences – būvlaukumi kļuvuši sakārtotāki, bet būvniecībā iesaistītajiem ir labāka izpratne par materiālu atbilstību. Tāpat veiktas izmaiņas normatīvos, bet drīzumā darbu sākšot Būvniecības valsts kontroles birojs. Taču informācijas būvniecības nozarē iesaistītajiem ir par maz, tāpēc patērētāju aizstāvības centrs līdz augustam īstenos informēšanas kampaņu «Esi gudrs – būvē droši!».

Mājaslapā buvedrosi.lv apkopota informācija patērētājiem un profesionāļiem, kā arī izveidota neatbilstošu būvizstrādājumu datubāze.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti