Atklāj bankas «Citadele» jaunos īpašniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par Citadeles bankas jaunajiem īpašniekiem ir kļuvuši 12 investori, starp kuriem līdzās investīciju fonda „Ripplewood” īpašniekam Timotijam Kolinsam  ir arī bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers un Ēģiptes miljardieris Nasevs Saviris. Jaunie īpašnieki arī centās kliedēt bažas par to, ka darījuma nosacījumi varētu ļoti būtiski ietekmēt bankas galīgo pārdošanas cenu. 

„Citadeles” jaunie īpašnieki:

  • Greiems Alisons - “Belfer Center for Science and International Affairs" direktors. Viens no Džona Fidžeralda Valsts pārvaldes skolas dibinātājiem un šīs mācību iestādes profesors un dekāns. Savulaik Alisons ieņēmis augstus amatus ASV prezidentu Ronalda Reigana un Bila Klintona administrācijās.
  • Džeims Balsili- augsto tehnolioģiju kompānijas "Research in Motion" līdzdibinātājs, kura savā laikā radīja viedtālruni "BlackBerry". Pēc uzraudzības iestāžu apstiprinājumu saņemšanas Balsili kļūs par bankas "Citadele" uzraudzības padomes locekli.
  • Džeralds Kreimers - ASV investīciju kompānijas "Cramer Rosenthal & McGlynn" līdzdibinātājs. Šī kompānija pārvalda institucionālo un privāto investoru aktīvus aptuveni 12 miljardu ASV dolāru vērtībā.
  • Metjū Digs - viņš 13. gadus strādājis par vienas no pasaulē vadošās gaisa kondicionieru un saldēšanas iekārtu ražotāja "Copeland Corporation" izpilddirektoru un prezidentu. Šobrīd viņš ir "Ripplewood" partneris industriālo investīciju jomā.
  • Danandžaja Dvivedi - viņš bija Japānas bankas "Shinsei" korporatīvais izpilddirektors, kura atbildības sfērā ietilpa bankas informāciju tehnoloģijas platformas izstrāde un pilnveidošana. Pirms darba "Shinsei" bankā Dvivedi 26 gadus strādāja dažādos vadošos "Citibank" grupas uzņēmumos. Viņš būs otrs no jauno bankas īpašnieku pārstāvjiem, kurš kļūs par bankas "Citadele" uzraudzības padomes locekli.
  • Edmonds Safra juniors –  slavenās Safru baņķieru dinastijas pārstāvis, kurš šobrīd darbojas Ņujorkas aktīvu pārvaldības uzņēmumā “EMS Capital”.
  • Nasefs Saviris - ēģiptiešu miljardieris, kura kapitāls pēc žurnāla "Forbes" vērtējuma lēšams 6,2 miljardu ASV dolāru apmērā. Šobrīd Saviris vada kompāniju "Orascom Construcition Industries", kas ir visvērtīgākā Ēģiptē biržā kotētā kompānija. Tiesa Savira uzņēmumam gan  bijušas domstarpības par nodokļu nomaksu ar gāztā Ēģiptes prezidenta Mohameda Mursi valdību.
  • Stenlijs Šūmans - ASV investīciju bankas Allen & Company izpilddirektors, kura specializējas mediju un izklaides sfērās. Iepriekš Šūmans bijis arī ilggadējs ASV mediju giganta "NEWS Corporation" izpilddirektors. Savukārt bijušā ASV prezidenta Bila Klintona laikā  iecelts prezidenta ārvalstu izlūkošanas padomnieku komandas sastāvā.
  • "BlueMontain Capital" hedžfonda vadošais partneris Džeimss E.Stenlijs, kurš iepriekš darbojās "JPMorgan Chase" 
  • uzņēmums "Baupost Group", kas skaitās 11. lielākais pasaulē hedžfonds
  • Bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers
  • uzņēmumu "Wolfensohn Fund Management" un "Wolfenson&Company, LLC" priekššēdētājs Džeims D.Volfensons

 Par "Citadeles" pārdošanu atbildīgā Privatizācijas aģentūra investoru piesaisti atzīst par sekmīgu.

"Citadeles" īpašnieki

Investori – 52,6%

“Ripplewoods Advisors LLC” – 22,4%

ERAB – 25%

„Principā visi mērķi ir sasniegti. Ir piesaistīts investors ar ļoti labu reputāciju un ļoti labu finanšu situāciju. Investors ar pieredzi banku nozarē, kas var būtiski dažādot finansēšanas sistēmu visā Latvijas tirgū, jo līdz šim ASV investoru nebija daudz Latvijas finanšu tirgū,” atzina aģentūras valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

Pēc darījuma pilnīgas pabeigšanas divi no Kolinsa darījuma partneriem - Basili un bijušais Japānas bankas "Shinsei" korporatīvais izpilddirektors Danandžaja Dvivedi - ieņems bankas uzraudzības padomes locekļu amatus, savukārt citi investori, arī Vokers, kļūs par bankas vadības vecākajiem padomniekiem.

Gan investori, gan Privatizācijas aģentūra apstiprina, ka publiski izskanējusī summa - 74 miljoni eiro par 75 „Citadeles” akciju - ir patiesa. Nosacījumi arī paredz, ka 2014.gada peļņa netiek izmaksāta dividendēs.

Pārdošanas cena vēl var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014.gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem.

Privatizācijas aģentūras vadītājs Vladimirs Loginovs, par spīti sabiedrībā izskanējušajai kritikai, ir pārliecināts, ka tā ir adekvāta cena.

"Mūsuprāt, cena ir atbilstoša pašreizējai situācijai. Mēs esam arī pētījuši vairākus pēdējā laika līdzīgus darījumus Eiropā, (..) tad mūsu darījums ir nedaudz virs vidējā," skaidro Loginovs.

Pretrunīgu reakciju sabiedrībā izraisīja fakts, ka pārdošanas cena vēl var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014.gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tomēr, kā norāda „Citadeles” vadītājs Guntis Beļavskis, nav pamata domāt, ka šogad darbības rādītāji neatbildīs plānotajiem:

"Ir kaut kādi tehniskie noteikumi līgumā un ir realitāte. Mums nav ne mazāko pazīmju, ka varētu būtiski atšķirties no plānotā rezultāta. Vēl vairāk: lai novērstu visas spekulācijas, teikšu, ka sešu mēnešu rezultāti jau ir auditēti. Mani nedaudz pārsteidz ne pārāk profesionālie apgalvojumi, kas izskan par lielām korekcijas summām. Mēs operējam ar faktiem, un esam pārliecināti par šī gada rezultātu."

Darījums noslēgsies 2015. gada 1.ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums, tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015. gada 1.ceturksnī. Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā.

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) aizvien paliek „Citadeles” akcionārs. „Citadele” atmaksās 18,4 miljonus eiro no subordinētā aizdevuma, ERAB pārfinansēs daļu subordinētā aizdevuma 11,21 miljonu eiro apmērā.

Jau ziņots, ka šonedēļ parakstīts līgums par 75% valstij piederošo bankas „Citadele” akciju pārdošanu starptautisku investoru grupai un "Ripplewood" par 74 miljoniem eiro. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% kapitāldaļu.  Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro. 

Darījums noslēgsies 2015. gada 1.ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014. gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015. gada 1. ceturksnī. Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā. Pēc darījuma noslēgšanas "Ripplewood" piederēs 22,4% akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju.

Daudzi politiķi un finansisti pauduši šaubas, ka banka pārdota izdevīgi, norādot, ka cena ir pārāk zema. Savukārt citi norādīja, ka diez vai izdotos banku pārdot izdevīgāk.

"Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku".  Valsts ar mērķi novērst apjomīgu finanšu krīzi no saviem līdzekļiem ieguldīja „Parex” bankā aptuveni miljardu eiro, bet kopā ar valsts garantijām - ap diviem miljardiem eiro. No abām bankām - „Reverta” un „Citadele” - atgūta gandrīz puse no šīs summas jeb 770 miljoni eiro. Bankā „Citadele” neatmaksātais atbalsts palicis aptuveni 130 miljoni eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti