Dienas ziņas

Sāk atlaist "Tosmares kuģubūvētavas" darbiniekus

Dienas ziņas

Dubnā pļauj niedres plūdu riska mazināšanai

Uzņēmumam "e-Daugava" salgalieši vairs netic

Atkārtotajā apspriešanā salgalieši noraida riepu pārstrādes paplašināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pēc iedzīvotāju pieprasījuma riepu pārstrādes uzņēmums ''E-Daugava'' tomēr noorganizējis atkārtotu sabiedrisko apspriešanu arī  Ozolnieku novada  Salgales pagastā. Uzticības kredīts gan esot izsmelts, tāpēc atbalstu astoņkārtīgai pārstrādes jaudas palielināšanai no salgaliešiem uzņēmēji nesaņēma.

Jūlijā sabiedriskā apspriešana notika novada centrā, pret ko tika savākti 89 salgaliešu paraksti.      

Riepu pārstrādes uzņēmums “E-Daugava” Ozolnieku novada Salgalē darbojas jau vienpadsmit gadus. Kopš 2015. gada uzņēmums vēlas pārstrādes jaudu palielināt no pašreizējām 1500 tonnām līdz 12 000 tonnu gadā.

“Mums ir iekārta. Mēs varam pārstrādāt nelielos daudzumos, bet, ņemot vērā algu pieaugumu apkārtnē un to, ka tas viss ir roku darbs, mēs nevaram būt konkurētspējīgi Latvijas tirgū,” klāstīja uzņēmuma īpašnieka pārstāvis Andrejs Jaunkalns.

Tomēr iedzīvotāji, kas sākotnēji bija devuši lielu uzticības kredītu, tagad ir kategoriski pret darbības paplašināšanu. Atkārtotajā sabiedriskajā apspriešanā, kas pēc iedzīvotāju pieprasījuma šoreiz notiek Salgalē, izskanēja pat aicinājums uzņēmumu slēgt, teritoriju sakopt un tad vēlreiz visu sākt no sākuma.

“Risks, ka ''ups'' var gadīties, šajā gadījumā ir pārāk liels, un to rāda visa šī te iepriekšējā pieredze. Gan meli, gan attieksme pret iedzīvotājiem,” pauda Salgales iedzīvotāja Dace Runča.

Pēdējais piliens pacietības kausā ir uzņēmēju iniciētā parakstu vākšana paplašināšanās atbalstam.

“Es pirmoreiz redzu iedzīvotāju vēstuli, kuru paraksta valdes locekle. Tā ir jau pirmā cinisma pakāpe. Otrā cinisma pakāpe ir rakstīt šeit “Emburgas ciema iedzīvotāji”. Es strādāju šeit 17 gadus, un vēstulē es atpazinu desmit no 180 cilvēkiem,” sacīja Salgales pagasta pārvaldes vadītāja Eva Segliņa.

Uzņēmēji atzīst, ka līdzšinējā komunikācija ar apkaimes iedzīvotājiem neesot bijusi  veiksmīga, bet piesauktās ražošanas kļūdas principā esot novērstas.

Jelgavas Reģionālās vides pārvaldes kontroles daļas vadītāja Evita Beitlere pastāstīja, ka pašlaik “uzņēmums nav izpildījis dotos uzdevumus pilnā apmērā, kā mēs esam uzdevuši, par ko administratīvā procesa ietvaros arī ir uzsākta piespiedu izpildes procedūra”.

Uzņēmēji skaidroja, ka trokšņus no pirolīzes ceha var novērst, tikai paplašinoties un uzstādot jauno aparatūru, bet pirolīzes blakusprodukts ogles gaidot savu kārtu realizācijai.  Savukārt sapresētās riepas jau tiekot novietotas uz cietā seguma, bet visiem uzkrājumiem tādu izveidot neļaujot birokrātija.

“Viņi apstrīd arī mūsu tiesības izveidot projektu cietā seguma izveidošanai. Mēs vairākkārtīgi nevaram saskaņot savu projektu un tātad nevaram tikt līdz realizācijai, jo otrā un trešā valsts iestāde traucē pirmās valsts iestādes aizrādījumu novēršanai,” sacīja uzņēmuma īpašnieka pārstāvis Andrejs Jaunkalns.

Atļauju, kas nepieciešama, lai paplašinātos, uzņēmums, visticamāk, varēšot saņemt, jo ietekmes uz vidi novērtējums bijis pozitīvs. Uzsākt darbību ar jaunajiem apjomiem gan varēšot vien tad, kad visi mājasdarbi būs izpildīti.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti